StoryEditorOCM
ŽupanijaPosebni uvjeti

U CENTRU ZA REHABILITACIJU ROMAN OBITELJ  Marin Roman: Činimo sve da zaštitimo one koji nas trebaju

Piše Katarina Rudan
6. travnja 2020. - 15:22

U svim segmentima života i rada kako pojedinca tako i društva u cjelini, epidemija bolesti COVID-19, nametnula je sasvim drukčije, nove i po mnogo čemu ograničene uvjete djelovanja i rada. Tako je i u Centru za rehabilitaciju “Roman obitelj”, koji je osnovan u listopadu 1998. godine. Radi na dvije lokacije, u Bratiškovcima u skradinskom zaleđu i u Šibeniku, a danas se skrbi o 115 korisnika. Prvi je to privatni centar za smještaj odraslih osoba s intelektualnim teškoćama u državi, koji su osnovali Maksim Roman i njegovi sinovi Marin i Zoran.

Podsjetimo, Maksim je bio dugogodišnji ravnatelj Specijalne škole, današnjeg Centra za odgoj i obrazovanje Šubićevac u Šibeniku, pa su njegovi sinovi od malih nogu razvili ljubav i blagonaklonost prema osobama s teškoćama. Stoga su i odlučili nastaviti očevim stopama. Otac je vodstvo ustanove prepustio sinovima i već godinama uživa u zasluženoj mirovini. Njih dvojica, zajedno s pedesetak zaposlenih, uspješno su nastavili njegovim stopama. Obojica su diplomirali defektologiju, a kako stvari stoje, obiteljska se tradicija nastavlja. Naime, i Marinov sin je upisao socijalni rad, pa će kad završi studij i za njega biti posla u Centru.

S obzirom na to da imaju bogato iskustvo u organiziranju života i rada, te vođenju brige o odraslim osobama s intelektualnim teškoćama, prije osam godina u šibenskoj gradskoj četvrti Meterize kupili su kuću, uredili je i u nju uselili korisnike koji, prema svojim intelektualnim mogućnostima, mogu živjeti u organiziranom stanovanju. Bilo je to još jedno novo, pozitivno iskustvo, a cilj im je povećati broj stambenih jedinica za organizirano stanovanje korisnika. No, svi ti planovi i ciljevi, trenutno su “na čekanju”, jer je epidemija koronavirusa nametnula “svoja pravila”. Kako su se organizirali u toj iznenadnoj i nepoznatoj situaciji, razgovarali smo s ravnateljem ustanove Marinom Romanom.

Krizni stožer

- Odmah smo formirali naš Krizni stožer kako bi obranu od koronavirusa podigli na najveću moguću razinu i zaštitili veliki broj kronično bolesnih odraslih osoba, naših korisnika. O osnivanju stožera, ciljevima, strukturi, dobi i potrebama korisnika obavijestili smo Zavod za javno zdravstvo, Civilnu zaštitu, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstvo unutarnjih poslova, te Stožere civilne zaštite Šibensko-kninske županije i Grada Skradina te Opću bolnicu Šibenik i s njima intenzivno surađujemo. Također, naš Krizni stožer svakodnevno komunicira i dostavlja dnevni izvještaj Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku - navodi Roman.

Dodaje da redovno prate upute na web-stranici koronavirus.hr koje prenose svojim korisnicima, ali na način da su maksimalno slikovno pojednostavljene i istaknute po objektima, primjereno korisnicima Centra.

-Trudimo se održavati socijalni razmak između korisnika kad god je to moguće. Svjesni da nismo izolirani i da ne možemo spriječiti širenje virusa bez jedinstva svih, ne samo korisnika i radnika Centra nego svih nas zajedno, dajemo svoj doprinos. Mijenjamo dosadašnji način rada prema smjernicama koje dobivamo od nadležnih službi, te smo organizirali nužne smjene koje su dovoljne za održavanje zdravstvene skrbi, njege i prehrane korisnika. Radimo u cjelodnevnim smjenama kako bi smanjili rizik unosa virusa kroz manju socijalnu frekventnost. Posebno želim istaknuti napor svih radnika Centra i zahvaliti tim hrabrim i poštenim ljudima. Nije lako i, naravno, da se bojimo jer se borimo s nevidljivim neprijateljem, ali smo svjesni da se ovaj problem rješava razumom i želimo napraviti sve što je u našoj moći da zaštitimo one koji nas trebaju - kaže Roman.

Zbog novonastalih okolnosti smanjili su administrativne procedure s ciljem racionalizacije vremena radnika. Preusmjerili su sve telefonske pozive na jedno mjesto, uspostavili kanale komunikacije, a rade i na boljoj podršci radnicima izvan nužnih smjena.

Zaštitna sredstva

- Koliko znamo i možemo dezinficiramo sve dostave u Centar, a prvu uputu radnicima, korisnicima i različitim kontaktima donijeli smo još 26. veljače. Definirali smo dvije kritične točke pa pojačano koristimo jednokratne rukavice, zaštitne maske, papirnate ubruse, Hendysept, Aqval, Bishigienic, izosan i slično. Naravno, koristili smo ih i prije, ali u neusporedivo manjoj količini. Zahvaljujući našim dobavljačima i dobrim ljudima nemamo problema oko nabave i svi naši radnici imaju zaštitnih rukavica i maski te ih pojačano koriste - kazuje Marin.

Naglašava da svi radnici Centra shvaćaju ozbiljnost situacije, nose maske, pojačano koriste zaštitna sredstva i maksimalno se trude biti jedinstveni.

- Svi zajedno želimo napraviti sve što je moguće kroz svakodnevne sastanke, analize rizika i zajedničkog donošenja najboljih odluka, a važne odluke o radu dostavljamo svim radnicima pismeno. Nadalje, svi radnici s povišenom temperaturom ili nekim drugim simptomima koji se mogu povezati s koronavirusom obvezni su iste prijaviti voditelju medicinske njege Centra, te izbjegavati kontakt s ostalim korisnicima i radnicima. Svjesni da nismo izolirani i da ne možemo spriječiti širenje virusa, a istovremeno znajući da je većina naših korisnika kronično bolesna i time posebno osjetljiva na posljedice virusa donijeli smo i posebna pravila kojih se pridržavamo - kaže na kraju našeg razgovora Marin Roman.

A ta pravila, među ostalim, obuhvaćaju prozračivanje prostorija dva puta dnevno od trajanju od jednog sata; pojačano pranje ruku korisnika i radnika pri dolasku u Centar; svakodnevna dezinfekcija ruku radnika i korisnika prilikom dolaska na obrok ili dolaska radnika u smjenu; pojačana aktivnost čišćenja prostora te pojačana prehrana voćem i povrćem. Nadalje, zabranjene su sve aktivnosti korisnika koje se odvijaju izvan Centra kao što su izleti, druženja i slično, osim šetnji prirodom i nužni odlasci liječniku, a tu je i otkazivanje svih posjeta korisnicima i odlasci korisnika kući ili kod rodbine.

19. travanj 2024 11:20