StoryEditorOCM
ŽupanijaOZBILJNA PRIČA

Butković uručio županu Jeliću ugovor o sufinanciranju javnog prijevoza: ‘Ovo nije nimalo jednostavan zadatak‘

Piše T. V.
11. srpnja 2024. - 17:19
Oleg Butković uručio je danas županu Jeliću Ugovor o sufinanciranju javne usluge u cestovnom prijevozu putnika.ŠkŽ/

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković uručio je danas županu Jeliću Ugovor o sufinanciranju javne usluge u cestovnom prijevozu putnika.

Svečanost uručenja ugovora sa Zagrebačkom i Šibensko-kninskom županijom održala se u prostorijama Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u Zagrebu, a u svom uvodnom obraćanju ministar Butković kazao je da Vlada RH značajno pomaže u podizanju kvalitete i sigurnosti putničkog prijevoza, posebice u ruralnim ili slabije naseljenim sredinama u kojima isti nije uvijek komercijalno isplativ:

– Država osigurava 75 posto bespovratnih sredstava za održavanje i sufinanciranje obavljanja županijskog prijevoza putnika, a ostatak pokrivanju županije. Šibensko-kninska županija je među prvima pokrenula postupak uvođenja javne usluge, koji nije nimalo jednostavan zadatak, jer treba odrediti mrežu linija na području županije, raspisati javni natječaj i s prijevoznicima ugovoriti pružanje javne usluge – kazao je ministar Butković te se zahvalio županima na sjajno odrađenom poslu od kojeg će veliku korist imati upravo njihovi sugrađani.  

image
ŠkŽ/

Župan dr. sc. Marko Jelić istaknuo je da je Šibensko-kninska županija poduzela sve potrebne korake kako bi uspostavila javnu uslugu te svojim žiteljima osigurala redovitije, sigurnije, kvalitetnije i dostupnije linije:

– Ovo nije samo ekološka i ekonomska mjera, već i demografska mjera zahvaljujući kojoj će ljudi iz ruralnih krajeva biti znatno bolje povezani sa županijskim središtem i ostalim mjestima. Šibensko-kninska županija je ozbiljno ušla u ovu priču i među prvima pokrenula postupak javne nabave i odabrala prijevoznike – kazao je župan. 

Županija je, na temelju analize postojeće i potencijalne potražnje, izradila mrežu linija javnog prijevoza putnika na svom području, a potom provela postupak javne nabave i izabrala najpovoljniju ponudu. Izabrani gospodarski subjekt je Zajednica ponuditelja: VINCEK d.o.o. i Slavonija Bus d.o.o. Vrijednost ugovorene javne usluge za razdoblje od 2024. do 2031. godine iznosi 31.752.134,75 eura od čega na Županiju otpada 25 posto odnosno 7.938.033,75 eura, a na Ministarstvo 75 posto odnosno 23.814.101,25 eura. 

image
ŠkŽ/

Podsjetimo, zakonodavnim okvirom i temeljem Odluke Vlade RH uspostavljena je mogućnost da županije krenu u uspostavu javne usluge. S tim u vezi, na 9. Sjednici Vlade RH održanoj 26. lipnja 2024. godine, usvojen je prijedlog Odluke davanju suglasnosti Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture za sklapanje Ugovora o sufinanciranju javne usluge u cestovnom prijevozu putnika sa Šibensko-kninskom županijom i za preuzimanjem obveza na teret sredstava Državnog proračuna za razdoblje od 2025. do 2031. godine.

08. rujan 2024 01:44