StoryEditorOCM
ŽupanijaHDZ-ova ‘IGRA PRIJESTOLJA‘

Burić je sigurna oklada, ali njega zanima samo Grad. Hoće li ići na četvrti mandat? ‘Nek‘ ja budem živ i zdrav...‘

Piše Davorka Blažević
4. lipnja 2023. - 16:43
Željko Burić HDZ-u može donijeti najviše, ali što će on odlučiti? Jesu li mu tri mandata na čelu Šibenika dovoljna ili će ići na još jedan?  Nikša Stipaničev/Cropix

U šibenskom HDZ-u traje iznimno dinamično predizborno komešanje s ciljem zauzimanja što boljih pozicija uoči “superizborne” 2024. Sve se, navodno, vrti oko nekoliko ključnih imena u stranci koja, tvrde dobro upućeni, i miješaju i dijele stranačke karte. Tu je, prije svih, Željko Burić, koji nema ni “zajedničarski” background, ni interes za stranačka pitanja i politike, a stranku koristi samo kao conditio sine qua non za ostvarivanje svojih političkih ambicija kojima je na vrhu potreba da u svom gradu ostavi trag.

Mit o Rakićima

Iako najmanje hadezeovac od svih koji kotiraju kao stranačke uzdanice za ključne pozicije, Burić je najveći favorit jer realno na izborima HDZ-u može donijeti najviše. To je taj paradoks s kojim, htjeli - ne htjeli, stranački “prvoborci” moraju živjeti sve dotle dok Burića služi zdravlje i dok njegova lista prioriteta koje je najavio ostvariti, ne bude apsolvirana barem približno njegovim ambicijama.

Uz Burića, tu su i braća Rakić (Paško i Ante), koji su postali dio mita o šibensko-.kninskom HDZ-u, ali ne bez težine, zatim Paško Dželalija kojemu je Burić otvorio put za ostvarenje karijere u politici i svemu što ona implicira, te fakultativno Danijel Mileta, koji unatoč višegodišnjoj usidrenosti u fotelji šibenskog dogradonačelnika, a dopredsjednik je i ŽO HDZ-a, navodno, i nije baš prvi stranački izbor ni za Grad, ni za županiju. On je, kažu, više biznismen…

Priča o utjecaju braće Rakić više je stvar percepcije o našoj snazi u stranci, negoli je tome tako. Da je Ante tako utjecajan, vjerojatno bi ostao na dužnosti tajnika ŽO HDZ-a. To su kuloarske priče, kaže Paško Rakić

Ovog trenutka, uvjeravaju nas stranački insajderi, dva glavna kandidata, bilo da je riječ o Saboru, ili dužnostima gradonačelnika i župana, su Željko Burić i Paško Rakić. U tome nema nikakvih iznenađenja ni novosti, s obzirom da su oba i na prošlim izborima bila kandidirana za vodeće pozicije (Burić za gradonačelnika, a Rakić za dožupana). Doduše, neki spekuliraju da bi Rakić mogao biti kandidat za župana, Burić za Sabor, a Mileta bi ušao u utrku za gradonačelnika. Ali, to je malo vjerojatno.

Ponajprije stoga što Burića Sabor ne zanima, njegov je fokus bio i ostao na gradu. Šibenik je njegova najveća ambicija i kako stvari stoje, bude li u prilici birati, izabrat će kandidaturu za gradonačelnika. U tome bi ga moglo omesti samo ako vrh HDZ-a procijeni da je potrebniji u utrci za župana jer ima veće izglede za pobjedu. Mnogi i danas vjeruju da bi Burić, da se odlučio na prošlim lokalnim izborima kandidirati za župana, pobijedio “nezavisnog” Marka Jelića.

Burić je nakon osvajanja trećeg mandata tvrdio da je to njegov zadnji mandat na čelu Grada i u politici. Imao je tada i vrlo detaljnu viziju postpolitičkog djelovanja. Govorio je da će, posluži li ga zdravlje, sa suprugom liječnicom sve svoje kapacitete staviti u njihov zajednički poslovni poduhvat - Centar za dijagnostiku.

Sada na pitanje hoće li se ponovo kandidirati bilo za gradonačelnika ili župana, odnosno zastupnika u Saboru, pomalo neodređeno kaže:

- Iskreno, o tome niti mislim niti se time opterećujem. Hvala bogu, živ sam i zdrav i potpuno posvećen onomu što radim. Eto, sad mi je najvažnije do kraja lipnja održati tematsku sjednicu Gradskog vijeća o projektu Batižele, kako bi nakon toga raspisali natječaj, izabrali investitore i krenuli u posao.

A kandidature, izbori, to me trenutno ne okupira. Uostalom 2025. ću napuniti 70 godina života, realan sam čovjek, medicinar, znam da ljudska energija nije neiscrpna, ali nek’ ja budem živ i zdrav, pa kad za to dođe vrijeme - vidjet ćemo što ću, no to mi sada nije prioritet - kaže Burić ostavljajući sve opcije otvorenim.

- Jedini pravi motiv da produžim političko djelovanje može biti da se pokrenu takvi razvojni procesi iz kojih se ne bi mogao isključiti, jer to je moj grad. Meni je interes uvijek bio grad, drugo me uopće ne privlači - jasan je Burić.

Veliki uteg

Neki misle da bi nova Burićeva kandidatura u Gradskom odboru HDZ-a nešto teže prošla ukoliko bi na istu, gradonačelničku fotelju, imao pretenzije Paško Rakić. Nekadašnji Burićev zamjenik, specijalist je javne uprave, trenutno na radnom mjestu višeg stručnog suradnika za udruge i sport u gradskoj upravi, na zadnjim unutarstranačkim izborima premoćnom većinom glasova izabran je za predsjednika šibenskog HDZ-a, a dotadašnji šef GO Burić je preuzeo županijsku organizaciju.

I Rakić bi se radije okušao kao gradonačelnik, a osim Burića, tu bi mu račune, formalno mogao pomrsiti i sadašnji dogradonačelnik Danijel Mileta. Ali, raspoloženje u stranci je na strani Rakića, a Mileta nije čak ni član Gradskog odbora, nego dopredsjendik ŽO. Insinuira se da je “izguran” iz GO HDZ-a upravo zato da kad dođe vrijeme za isticanje kandidatura ne bi imao nikakav utjecaj na izbor.

Kažu da je Pašku Rakiću veliki uteg brat Ante, čije se ime prečesto spominje u ne baš pozitivnom kontekstu. Vezuje ga se uz “građevinski lobi” i smatra najzaslužnijim za premještanje javnih ustanova i gradskih tvrtki (Dom zdravlja, Zavod za hitnu medicinu, Bikarac itd.) u privatni GAK- centar na Ražinama čiji je vlasnik njegov prijatelj Antonijo Svirčić. Govori se i da je stajao iza rušenja bivših stranačkih šefova Ante Kulušića i Nediljka Dujića ...

Naposljetku, i sam Ante je morao “abdicirati”s dužnosti tajnika ŽO HDZ-a, navodno zbog nekih “nejasnoća” oko stranačkih financija. Potom je zamijenjen i s dužnosti izabranog županijskog vijećnika (?), što se objašnjava politikom disperziranja (a ne akumuliranja) funkcija, pa sada obnaša tek dužnost predsjednika NO Vodovoda. Umjesto njega, tajničke poslove je preuzeo Paško Dželalija, ime koje se sve češće spominje u kontekstu današnjih udarnih snaga HDZ-a u županiji.

Nažalost, Ante Rakić nema običaj javljati se na “nepoznate brojeve” mobitela, pa smo ostali prikračeni za izravan komentar, i o svemu priupitali njegovog brata Paška koji u stranci kotira kao izgledan kandidat za jednu od najvažnijih funkcija.

image

Činjenica da sam predsjednik GO HDZ-a ne podrazumijeva da ću automatizmom biti kandidat za šibenskog gradonačelnika, kaže Paško Rakić

Nikša Stipaničev/Cropix

- Činjenica da sam predsjednik GO HDZ-a ne podrazumijeva da ću automatizmom biti kandidat za gradonačelnika, pogotovo, jer imamo vrlo popularnog i uspješnog gradonačelnika. O tome će odlučivati stranačka tijela, a za te odluke je još rano. A ambicije? Pa. čujte, tko se bavi politikom taj sigurno ima i ambicije. O tome ćemo najprije razgovarati u stranačkim krigovima, a onda provesti i neku vrst istraživanja preferencija članova pa tek nakon toga odlučiti tko su najbolji kandidati - veli Paško Rakić.

Prirodan slijed

- Priča o utjecaju braće Rakić više je stvar percepcije o našoj snazi u stranci, negoli je tome tako. Da je Ante tako utjecajan, vjerojatno bi ostao na dužnosti tajnika ŽO HDZ-a. To su kuloarske priče. No, to je vrlo zahtjevan, iscrpljujući posao, traži veliki angažman, morate biti članstvu stalno na raspolaganju, to nije jednostavno i došlo je vrijeme da se povuče. Stranka funkcionira u širem krugu ljudi i naravno, ne počiva na braći Rakić. Ja sam tek kotačić u stranačkom mehanizmu - ističe Paško Rakić.

Ne vidi u kojim je to aferama sudjelovao Ante, sve što navodimo, kaže, i nisu neke afere.

- To je prirodan unutarstranački slijed, a u tim smjenama, pogotovo u zadnjoj promjeni na čelu ŽO, sudjelovali su svi članovi po modelu “jedan član, jedan glas “. Ja sam kao predsjednik GO HDZ-a na unutarstranačkim izborima, na koje je u Šibeniku izašlo 920 članova, dobio preko 700 glasova, a moj suparnik Branko Peran manje od 200. Nemoguće je da sve to kanalizira jedna osoba, to je nerealno - kaže, aludirajući na teze kako je za to zaslužan njegov brat Ante.

Na pitanje “grad ili županija “, za razliku od Burića, nije decidiran.

- Uspjeh će biti pravi kad se vratimo na vlast u županiji i opravdamo povjerenje birača u Šibeniku. Teško je odjeliti grad i županiju, važno je jedno i drugo. Građani su tražili promjene u županiji, ali smo se osvjedočili da te promjene nisu donijele nikakav pomak, a već je prošlo pola mandata. Ako smo nešto naučili od tog iskustva, onda ćemo znati da se s biračima ne poigrava - kaže Paško Rakić.

Građani su tražili promjene u županiji, ali smo se osvjedočili da te promjene nisu donijele nikakav pomak, a već je prošlo pola mandata. Ako smo nešto naučili od tog iskustva, onda ćemo znati da se s biračima ne poigrava - kaže Paško Rakić

A što na sve ima za reći Paško Dželalija, novi tajnik ŽO HDZ-a koji karijeru gradi naslanjajući se na povjerenje i podršku gradonačelnika Burića s kojim surađuje još iz vremena kad je Burić bio ravnatelj, a on njegov pomoćnik za pravna pitanja u šibenskoj bolnici?

Dželalija je sada ravnatelj Lučke uprave Šibenik, s plaćom od 23 tisuće kuna. Mjesto tajnika ŽO HDZ-a dobio je diskrecijskom odlukom Burića, kojega stranačka pitanja nikad nisu previše okupirala, pa je stranku, govore u HDZ-u, operativno prepustio Dželaliji.

No, jesu li time Dželalijini planovi ispunjeni? U stranačkim kuloarima tvrde da nisu, da pretendira čak biti i na listi za Sabor... na kojoj su, kažu, izgledni samo Ivan Malenica i Željko Burić, po logici njihovih funkcija. Tko uz njih bude na listi, mogao bi dobiti priliku da i sjedne u zastupničke klupe, jer je gotovo sigurno da Burić neće na pola mandata otići iz Grada, a i dosad je pokazao da mu Sabor nema magnetičnu privlačnost. U Sabor će, dobije li mandat, umjesto Burića njegov zamjenik. Tko?

Ostvario ambicije

- Prvo, nije baš da Burić tako lako bilo komu prepušta vođenje stranke, pa ni meni. Ali, točno je da me on izabrao za tajnika, i to je njegovo pravo kao predsjednika ŽO HDZ-a. Istina je i da se poznajemo desetak godina, otkad sam izabran za pomoćnika ravnatelja za pravne poslove u šibenskoj bolnici. Ali, ja nisam samo Buriću bio pomoćnik, bio sam i Sandri Jakelić, pa i Stipaničevu - objašnjava Dželalija.

Nikakvih ambicija nema, uvjerava nas, biti na listi za Hrvatski Sabor.

image

Paško Dželalija: Vidjet ćemo tko kod članova najbolje stoji i to će biti orjentir kod kandidatura
 

Vojko Bašić/Cropix

- Ja sam tajnik ŽO HDZ-a, izabran nakon gubitka izbora u županiji kao alternativa i vrijeme će pokazati jesmo li učinili dobro. Ja sam svoje ambicije ostvario. Vidjet ćemo tko kod članova najbolje stoji i to će biti orjentir kod kandidatura - ističe Paško Dželalija.

Smatra da je Burić puno učinio za grad i za HDZ, te danas može biti na funkciji na kojoj želi. - Naravno, HDZ je velika stranka i ima respektabilne kadrove, kao što su recimo Sanja Jakelić, Tihomir Budanko, Dragan Zlatović…ali ključna je želja da se određeni posao radi jer on zahtijeva ogromna odricanja - kaže tajnik ŽO HDZ-a.

U predizbornim križaljkama HDZ-a dosta se spominje i bivša ravnateljica šibenske bolnice Sanja Jakelić, koja je odnedavno aktivirala mandat županijske vijećnice iz čega mnogi čitaju i njezine moguće ambicije na županijskoj razini.

Uživa ugled i u stranci i u javnosti, pa neki (navodno, upravo Ante Rakić) snažno lobiraju za njezinu kandidaturu za buduću HDZ-ovu županicu. Dželalija bi, kažu u stranci, na tom mjestu radije vidio Burića, iako to izrijekom ne kaže. Vjeruje da bi gradonačelniku ta funkcija mogla biti izazov zbog nove šibenske bolnice koja je u ingerenciji županije, a poznato je da je to, uz projekt Batižele, najveća Burićeva opsesija.

No, ako Burić bude ponovo kandidat za gradonačelnika, Sanja Jakelić za županicu, što će biti s Paškom Rakićem i koga će dopasti kandidatura za dogradonačelnika - njega ili Miletu?

Konačno, nije li eventualno takvo popunjavanje izborne križaljke u neskladu s tezom o ogromnom utjecaju braće Rakić na HDZ u gradu Šibeniku i županiji, o kojem se godinama pričaju mitovi i legende?

18. travanj 2024 13:53