StoryEditorOCM
Županijagušti u gljivi

Božićna bajka u skradinskom zaleđu: ‘Kome iz Primoštena i Vodica sad dolaze turisti? A vidi našeg Fairytale Villagea!‘

Piše Zdravko Pilić
21. prosinca 2023. - 11:33
”Svake godine Krkom prođe milijun turista. Pa nije vrag da smo takve sreće da neće barem neki od njih i kod nas zalutati!?”

Vjerojatno su se tako smijali i Kolumbu, kada je isplovio otkriti Ameriku, ali valjda je to suđeno svima koji su bili ispred vremena - da im se rugaju! Osobito kod nas u Dalmaciji, gdje je ta vrsta sporta, to "vatanje u đir" - umjetnost.

- I šta veliš, otvorio mali Flore apartmane na njivi? Tamo di mu je did Ivan sijao žito? I da će ljudi tute, među kukuruzima, litovat? Spavat u nekoj plastičnoj kutiji, gljivi, nekoj dičijoj igrački? Na koga li je manit, niko mu u familiji nije bija berlav! - vrtjeli su glavom njegovi suseljani Rupljani i Laškovčani. Vrijedan i pošten svit, koji se bavio svačim, osobito teškim fizičkim poslovima na njemačkim bauštelama i rudnicima Belgije, ali turizmom - nikad.

A Florijan Žižić svoje je bajkovito vilinsko selo, Fairytale Village kod rijeke Krke, za koje se zadužio do guše, otvorio taman kad čitav svijet otišao u izolaciju, tamo 2020. godine. No, pokazala se istinitom i ona da što te ne ubije to te ojača, pa je ispalo da je korona spasila Žižića.

- Kako je bila korona, svi su - Zagreb, Istra, pa čak i Hvar i Brač, Split, Zadar... bježali s djecom na sela. U prirodu. I mi smo preko noći postali hit destinacija! Jer, gdje ćeš ljepše provesti izolaciju nego ovdje kod nas, na osami, na pet tisuća četvornih metara placa, u kućici iz bajke u kojoj uživaju i djeca i odrasli, mogu šetati u prirodi, igrati se, džogirati, biciklirati, šetati? Kako je tada krenulo, iz godine u godinu je bilo sve bolje. Ljeti smo skroz puni. Mi smo praktički u nacionalnom parku, odrasli smo svi na Krki, imamo i svoju plažu na njoj, seosku, Pisak joj je ime, Visovac nam je na dlanu, milina. Kad odvedem svoje goste na Rogovo, pa kad im vidik pukne pred očima, vele mi da im se čini da su u raju. Evo, danas je 15. prosinca, a meni sutra gosti dolaze. Domaći. Spremni da u ovim našim kućicama dožive i prožive božićnu bajku. Eto, neka mi se netko iz Vodica, Primoštena ili nekih drugih uzmorskih destinacija pohvali da ovih dana dočekuju goste - priča nam Florijan Žižić o svojim "smještajnim kapacitetima". U njegovu "gljivu" stane pet, u "bundevu" i "dvorac" po četvero gostiju, kućice su unutra potpuno opremljene, pun komfor, kako ljeti tako i sad zimi.

image
Nikša Stipaničev/Cropix
image

Bračni par Žizić pogodio je s "gljivom", "bundevom"...

Nikša Stipaničev/Cropix
image

Vanja i Florijan Žizić poslušali su kćerku koja je izabrala ovakve kućice

Nikša Stipaničev/Cropix

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Šibenskog lista od 21. prosinca

26. travanj 2024 19:23