StoryEditorOCM
ŽupanijaŠto kažu hotelijeri?

Blagi rast rezervacija ulijeva nadu da bi nadolazeća sezona mogla biti bolja od lanjske. Cijepljenje djelatnika u tijeku, a sezonci na čekanju

Piše Katarina Rudan
8. svibnja 2021. - 15:13

Kako se epidemiološka slika zadnjih dana polagano smiruje te u većini zemalja dolazi do popuštanja mjera, a cijepljenost stanovništva raste, sve je više onih koji se odlučuju rezervirati smještaj. Razlog je to za optimizam vlasnicima svih vrsta smještajnih kapaciteta, a posebno hotelskim kućama, koje su lani zbog koronavirusa prošle najlošije. S druge strane, i "vojska" sezonskih radnika u ugostiteljstvu i turizmu, koji su u rekordnim turističkim godinama prije pojave koronavirusa mogli birati gdje će raditi, jedva čeka trenutak kad će se ta slika ponoviti. Cijepljenje hotelskih i turističkih djelatnika u Šibensko-kninskoj županiji počelo je prošlog tjedna i do sezone bi, kako je najavljeno, pod uvjetom da cjepivo bude stizalo u dovoljnim količinama, svi djelatnici koji to žele trebali biti cijepljeni.

Mrva: Svemu treba pristupiti oprezno

Blagi rast rezervacija u hotelskom smještaju, kažu naši sugovornici, primjetan je od prošlog vikenda, što prošle godine u ovo vrijeme nije bio slučaj. To ulijeva nadu da bi nadolazeća sezona za njih mogla biti bolja od lanjske, no to nitko ne može garantirati.
– Svemu treba pristupiti vrlo oprezno jer su rokovi otkazivanja rezervacija i uvjeti plaćanja vrlo fleksibilni. Što se tiče kongresnog dijela, još uvijek su na snazi restrikcije, 25 osoba u jednoj prostoriji, tako da ga zapravo i nemamo. Kad bi se to promijenilo, sigurno bismo imali potražnju i za kongresni segment – kaže direktor marketinga i prodaje hotela "Amadria Park" (Solaris) Ivan Mrva. "Amadria Park" ima oko 300 stalno zaposlenih, a odaziv na cijepljenje, koje je u tom kompleksu organizirano prošlog četvrtka za turističke djelatnike, bio je – kaže Mrva – jako dobar. Što se tiče primanja sezonskih radnika, odrađuju se intervjui sa stalnim sezoncima, koje se zapošljava po potrebi.
– Zapošljavanje sezonskih djelatnika diktirat će broj objekata koji će raditi. Osim hotela "Ivan" i "Andrija" te kampa, koji rade, prema sadašnjoj situaciji s bukingom, mogli bismo krajem svibnja otvoriti još dva objekta. Bude li tako, trebat ćemo više djelatnika. Dakle, sve su opcije otvorene – rekao je Mrva.
Vodički hotel "Olympia" ima oko 110 stalno zaposlenih, a trenutno je na sezonskim poslovima još dvadesetak djelatnika. Koliko će ukupno sezonaca zaposliti, niti direktor hotela Darko Bastić u ovim okolnostima ne može odgovoriti na to pitanje. Ono što sigurno zna je da neće imati potrebe za uvozom radne snage.

Bastić: Ima nas dovoljno

– Za sada nas ima dovoljno, a kad se hotel počne lagano puniti, tako ćemo povećavati broj zaposlenih, odnosno zapošljavati sezonce. Tako smo radili i prošle godine te ćemo zapošljavali ljude s našeg područja i mislim da nećemo imati problema s dovoljnim brojem radne snage. Ako se situacija s pandemijom smiri, očekujemo punu popunjenost u srpnju i kolovozu. S obzirom na to da je 80 posto naših djelatnika cijepljeno, snažno smo s tom informacijom išli prema našim partnerima, što je, vjerujem, pridonijelo činjenici da rezervacije stižu. Inače, u travnju i sada u svibnju vikendom smo puni zahvaljujući paket-aranžmanima. Očekujemo da se sve ovo smiri, da se ljudi cijepe i ozbiljniji buking mogao bi početi od 1. lipnja – kaže Bastić. Voditeljica marketinga i prodaje hotela "Olympia" Katarina Šprljan Marin kaže da su ovog vikenda počele stizati rezervacije na pet i više dana, za razdoblje od 20. lipnja te za srpanj i kolovoz.
– Radi se o auto-gostima s tržišta koja su nama blizu. Stiglo je dosta rezervacija iz Austrije i Njemačke, zatim iz Mađarske i Slovačke, a sad će se "probuditi" i Poljaci. Zapravo, kako se ublažavaju mjere u pojedinim zemljama, tako se ta tržišta otvaraju – rekla je Šprljan Marin.

Rezervacija sve više

U primoštenskom hotelu "Zora" trenutno je oko stotinu zaposlenika, s tim što će, kaže direktor prodaje i marketinga Ivan Tomaš, zapošljavati sezonce kako se bude približavao vrhunac sezone. Koliko će ih zaposliti, ovisit će o bukingu, kojim su zasad zadovoljni.
– Osjećamo buđenje europskog tržišta. Evo, za 1. svibnja imali smo nešto Slovenaca, a polako se otvara i njemačko tržište. S obzirom na to da smo godinama prisutni na francuskom tržištu, i ono je za nas jako važno, pomalo su i Francuzi počeli bukirati smještaj u našem hotelu. Rezervacije su to za lipanj i za glavnu sezonu, srpanj i kolovoz. To nam ulijeva nadu i optimizam i vjerujem da ćemo za deset, petnaest dana imati intenzivniji buking – rekao je Tomaš. Dodao je da je 25 djelatnika prošlog tjedna primilo prvu dozu cjepiva, druga grupa cijepit će se u sljedećoj "turi", kad krajem svibnja bude ponovno organizirano cijepljenje za djelatnike u turizmu, te je naglasio da će do špice sezone 90 posto zaposlenika biti cijepljeno.
I u hotelu "Bellevue Superior City" na šibenskoj rivi imaju razloga s optimizmom čekati ljeto.
– Rezervacije za lipanj, srpanj, kolovoz i rujan stižu i to nam daje razloga za optimizam. Samo čekamo kad će početi u nekom ozbiljnijem opsegu. Granice se pomalo otvaraju, računamo na cijepljenost i jedva čekamo da u našem hotelu nastane "gužva". Osim rezervacija iz europskih zemalja, stiglo je nekoliko rezervacija iz Amerike i Velike Britanije. Naš je hotel manji, s 18 zaposlenih, i u sezoni, onoj prije korone, zapošljavali smo i četvero ili petero sezonaca. Sigurno ćemo u ove godine zaposliti još koju spremačicu, a što se cijepljenja tiče, svi smo "za". Samo čekamo da nas pozovu – rekla je direktorica hotela Magda Lakoš Mioč.

 

Željana Šikić, direktorica županijskog TZ-a o testiranju turista:

– Na nedavno održanom sastanku na županijskoj razini sa svim dionicima u turizmu dogovoreno je da ćemo u sezoni, sukladno mogućnostima županijskog Zavoda za javno zdravstvo, organizirati punktove za testiranje turista, ako ono bude bilo potrebno pri njihovu povratku. Razgovaralo se i o osnivanju jednog mobilnog tima, a sve će ovisiti o potrebama i mogućnostima, te raspoloživom medicinskom osoblju. Svakako, testiranje će turistima biti omogućeno i kako bude turističkog prometa, tako ćemo sve organizirati. U tomu će svi morati dati svoj doprinos i participirat će u troškovima, a na raspolaganju će biti i fiksni punktovi. Daj Bože da bude turističke gužve, riješit ćemo i to pitanje – rekla je Šikić.

 

 

24. travanj 2024 13:09