StoryEditorOCM
ŽupanijaDan grada Vodica

Blagdan nebeske zaštitnice Vodičani danas slave u svojim domovima: bez svečane sjednice, procesije, kulturnih i drugih manifestacija

Piše Katarina Rudan
3. svibnja 2020. - 14:43

Današnji blagdan svete Jeline, 3. svibnja, kojeg Vodičani slave kao Dan grada i župe Našašća Svetog Križa, ove godine, zbog poznatih nam razloga uzrokovanih epidemijom virusa COVID-19, prolazi u tišini. Kako je u svojoj čestitki sugrađanima objavljenoj na službenim web stranicama Grada, gradonačelnica dr. Nelka Tomić navela, nije bilo uobičajene procesije, svečane sjednice Gradskog vijeća, niti brojnih kulturnih i sportskih manifestacija i društvenih događanja.

- U ovim izvanrednim okolnostima kad nam se život drastično promijenio, budimo odgovorni i strpljivi, pomognimo onima koji nas trebaju jer samo zajedništvom i plemenitošću možemo iz ove krize izaći kao bolje društvo, poručila je Vodičanima.

Jedino je u župnoj crkvi u 11 sati održano misno slavlje koje je predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić.

Zbog epidemije COVID-19 izostala je i svečana dodjela nagrada i priznanja najzaslužnijim Vodičanima za 2019.godinu. Dobitnicima je javno, na službenim stranicama Grada, odana zahvalnost za njihov rad i trud kojim su unaprijedili društveni život Vodica, a nagrade i priznanja bit će im uručena kada prilike to dozvole. Inače, plakete grada Vodica za 2019. godinu dobilo je petoro zaslužnih pojedinaca.

Plakete grada

Kako nalažu pravila, uz svako priznanje ide i obrazloženje zbog kojeg se dodjeljuje. Meri Ivas je, navodi se, zaslužila Plaketu grada Vodica kao dugogodišnja članica Kulturne udruge Vodiške perlice u kojoj, zajedno s ostalim članovima, radi na očuvanju etnografske tradicije ovog kraja još od 2004. godine. Njezine vješte ruke u igri s papirom, platnom, bojom, koncem, vunom i drugim materijalnima, stvaraju originale kojima obogaćuje svaki nastup Udruge. Vinko Trcera, Frankopan Čićin Angul i Vitomir Udovičić dobili su Plakete grada Vodica za iznimnu humanost i davalaštvo krvi. Vinko Trcera i Frankopan Čićin Angul darovali su krv 60, dok je Vitomir Udovičić to učinio 53 puta. Svojim su primjerom poticali i motivirali druge te kao aktivni članovi vodičkog Društva darivatelja krvi promicali davalaštvo kao humanu i vrijednu gestu koja spašava ljudske živote. Zlatan Skalicki, dugogodišnji novinar i urednik na Hrvatskom radiju, a od 2008. urednik i voditelj "Sunčanog sata" na Drugom programu kojom slušateljima predstavlja ono najljepše i najbolje iz svake destinacije, pa tako i iz Vodica kao poželjno mjesto za odmor. Plaketu grada Vodica dobio je za doprinos u turističkoj promociji Vodica.

Josip Paić dobitnik je Plakete grada Vodica za izrazit doprinos u razvoju vatrogastva na području grada Vodica i dugogodišnji rad u DVD Vodice. Nekoć član DVD-a Šibenik i zaposlenik šibenske JVP-e, već je dugi niz godina član vodičkih vatrogasnih dobrovoljaca gdje je bio i tajnik do 2011.godine, kada postaje članom Upravnog vijeća vodičke Javne vatrogasne postrojbe. Nositelj je Spomenice Domovinskog rata i Medalje Oluja te više vatrogasnih priznanja i odličja, među kojima i posebne Povelje i Plakete Đure Deželića. Josip Paić je doprinio razvoju ideje o suradnji i prijateljstvu među vatrogasnim društvima i zajednicama, te svojim ustrajnim radom razvoju vatrogastva u Vodicama.

Nagrade grada

Dobitnici Nagrade grada Vodica za 2019. godinu su: Katica Škugor, Anđelko Španja i posmrtno, Vladimir Mihoković Miha.

Vladimiru Mihokoviću Mihi nagrada se dodjeljuje za razvoj likovne kulture i stvaralaštva. Na žalost, ovaj vodički istaknuti likovni umjetnik, pedagog, pjesnik i dobrotvor napustio je ovaj svijet prošle godine, nakon kratke bolesti, u 65. godini života. Završio je Fakultet likovne pedagogije i cijeli se život kao slobodni umjetnik bavio umjetnošću. Održao je pedesetak samostalnih i sudjelovao na 140 skupnih izložbi u zemlji i diljem Europe. Bio je jedan od osnivača Likovne udruge "More" u kojoj se posvetio i pedagoškom radu s djecom i odraslima te je jedan od osnivača "Grupe 9", šibenske slikarske udruge. Bio je i jedan od utemeljitelja ogranka Matice Hrvatske u Vodicama. Njegovu plodnu umjetničku karijeru, dugu gotovo pola stoljeća, krasila je humanost i dobrotvorstvo. Nerijetko je organizirao humanitarne prodajne izložbe svojih slika od kojih bi sav prihod donirao djeci poginulih hrvatskih branitelja.

Anđelko Španja - Peko, svima je znan kao odličan stolar, veliki zaljubljenik u Hajduk, poeziju i svoje Vodice. Njegove pjesme posvećene su njegovim najvećim ljubavima: splitskom klubu i rodnom gradu koje rado čita na večerima zavičajnih pjesnika. Osnovao je grupu na Facebooku nazva "Vodice u srcu i duši" kojom nastoji od zaborava sačuvati Vodice kakve su nekada bile objavljujući stare fotografije, zaboravljene riječi i dogodovštine koje Vodice čine jedinstvenima.

- Na njegovu je inicijativu prikupljeno na stotine riječi specifičnih baš za Vodice, a ništa manje značajan nije ni popis vodičkih nadimaka nastao njegovim trudom. Svojim je zalaganjem i radom zaslužio Nagradu grada Vodica za očuvanje tradicije i tradicionalnog vodičkog govora, navodi se u obrazloženju nagrade.

Dobitnica Nagrade grada Vodica za umjetničko izražavanje i iznimne uspjehe u radu s djecom Katica Škugor, odlaskom u mirovinu je napokon našla vrijeme za ostvarenje svojih snova i potpuno se posvetila osmišljavanju kreativnih radionica za djecu. Njezina bezgranična mašta, vješto baratanje iglom i koncem, krpicama, papirom, biljem, svime čega se dotaknu njezine spretne ruke, svaku prigodu pretvaraju u nesvakidašnji svijet bajki i čuda. Teta Kate, poznata je kao vrsna animatorica i voditeljica dječjih kreativnih radionica, ne samo u Vodicama, već i diljem Lijepe naše; aktivna tijekom cijele godine, na raznim festivalima i manifestacijama koje njezinim aktivnostima i radom dobivaju na slikovitosti, zanimljivosti i čarobnosti. Već godinama osmišljava dane adventa u Vodicama, sudjeluje na Legendfestu na Roškom slapu, Burnumskim idama i vodičkim Bakanalijama, skradinskoj Noći šišmiša te na Danima Ivane Brlić Mazuranić u Ogulinu.

24. travanj 2024 16:56