StoryEditorOCM
ŽupanijaFestival u Drnišu

Bez obzira bio sa sjevera ili juga, sir je za prste polizati; Još samo da su organizatori izabrali sretniji termin

Piše Đuro Perlić
17. lipnja 2019. - 15:50

U poplavi raznih festivala, onaj drniški posvećen siru, upravo održan po deseti put, postaje sve poznatiji.

Zapravo je riječ o jednoj lijepoj gospodarskoj manifestaciji koju organizira Ured Hrvatske gospodarske komore za područja posebne državne skrbi Knin, a pod pokroviteljstvom Hrvatske gospodarske komore, Grada Drniša i Šibensko-kninske Županije.

Tako je bilo i 14. lipnja na Drniškoj Poljani. Ovogodišnji Festival sira okupio je uzorke dvadeset proizvođača sira svih vrsta, a pobjednik je bio sir tvrtke PUĐA d.o.o. iz Čaporica. Manifestacija Sajma je ispunila svoje ciljeve promocijom stvaranja tradicionalnih proizvoda ovog područja. Kako je rekao voditelj HGK Knin Josip Laća, Drniš sretno objedinjuje proizvođače juga i sjevera Dalmacije, i uz već afirmiranu proizvodnju pršuta i vina, sa sirom zaokružuje cjelinu.

Pod strogim nadzorom Zavoda za mljekarstvo Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, uklanjaju se pogreške u proizvodnji i doseže visoka razina kvalitete i mlijeka i svih mliječnih proizvoda. To je s ponosom naglasio predsjednik Ocjenjivačkog suda prof. dr. Samir Kalit, predstojnik Zavoda za mljekarstvo.

Proizvođačima sira "ruke" su dali pršutari i medari, a bilo je, kako to i dolikuje priredbama ovoga tipa, suvenira poput suska, fritula i šećerne vune.

U aranžmanu Hrvatskog odjela Svjetske banke Sajmu su prisustvovale, kao dijelu studijskog boravka, predstavnice proizvođača mlijeka, sira i skorupa iz Bosne i Hercegovine, tako da je ovaj Sajam imao i svoju međunarodnu komponentu. Sve goste je uveseljavao kninski glazbeni sastav "Golden Royal".

Svi su primijetili jedno. Možda bi zbog velike vrućine termin održavanja u kasnijim satima ipak bio primjereniji.

02. svibanj 2024 19:08