StoryEditorOCM
Županijanered na rogozničkom području

‘Beton barbari‘ haraju rajskim krajolicima: Ne može se zidati kuća, ali može se nasaditi kamper sa septičkom jamom

Piše Vedrana Stočić
14. travnja 2021. - 11:41

Pandemija koronavirusa poharala nas je prije više od godinu i zaustavila sve što sliči na normalni život, ali bespravnim graditeljima, devastatorima i uzurpatorima javnog pomorskog dobra dala je dodatni vjetar u leđa, dobili su ubrzanje mjerljivo s formulom jedan.                              

Svakodnevno dobijamo uznemiravajuće poruke, ljudi doslovno zapomažu: pomognite nam da zaustavimo ovo ludilo. Tako je stigla i poruka mještana Zasela u Općini Rogoznica koja glasi:

- Ne možemo naći nikoga kome je imalo briga. Stanje u nekad  djevičanskoj uvali Šićenica koja nije u obuhvatu građevinskog područja izvan je svake kontrole. Do nje vodi aleja kontejnera i kamperica, a trenutno se opet kopaju crne jame koje idu direktno u more i nalaze se 20-tak metara od mora. Prošle godine postavljeni kontejner nije uklonjen, a on također ima crnu jamu. Sve je podivljalo i ne znamo na koji način angažirati komunalnog redara da se uvede red jer ovo ljeto ne samo da će smrad biti nesnosan nego će zagađenje fekalnim vodama ubiti i ono malo života u moru što još nije ubijeno nasipavanjem.- piše u poruci.

Upozoravaju da se u toj uvali, u kojoj je prema Prostornom planu uređenja zabranjena svaka gradnja, na veliko prodaju male parcelice u kojima se kopaju crna jama bez betonskih zidova, cisterne za vodu, postavljaju kamperice i slični objekti. Ne može se zidati kuća, ali se može staviti kontejner sa septičkom jamom!

-Takav nered u životu nismo vidjeli kao ni takav napad na prirodu, a svi zatvaraju oči. Možete li vi nešto učiniti s vašim novinarskim utjecajem?-zaključuju svoju poruku.

Sve što možemo napraviti je objava ove poruke, možda to potakne odgovorne inspekcijske službe da reagiraju.

Inače, uvala Sićenica jedna je od naljepših rogozničkih uvali. Pitoreskni je to kanjon koji se strmoglavo spušta do mora, dijeleći Šibensko-kninsku i Splitsko-dalmatinsku županiju.

Iako je planskom regulativom zaštićeno pdručje prije više od desetak godina napadnuto je bespravnom gradnjom i to nedugo nakon najžešće kampanje rušenja bespravnih kuća na rogozničkom području.

Investitor je tada izgradio je velebnu hacijendu, a drugi je  započeo zidati megaobjekt. Na teren je tada izišao kompletan komunalni odjel Općine Rogoznica i građevinska inspekcija, a rogoznička načelnica tada je slavodobitno najavila je rat bespravnoj gradnji. Bile su to samo najave, jer objekti su ostali u prostoru i sigurno su već legalizirane iako prema PPU to ne bi smjele biti.

Oni što se stvaralo milijunima godina, što je ljudski rod uspio očuvati u izvornom obiliku tisućama godine naovovjeki betonbarbari uspjeli su satrti tek u nekoliko godina. Nije ih zaustavila korona, posebno su ogorčeni starosjedioci Ražnjana koji su nam šalju najviše fotografija s upozorenjem da se beton opasno pibližio i mitsko rtu Punta Planka.

18. travanj 2024 19:50