StoryEditorOCM
ŽupanijaMRTVI DAN, SKALE VAN

Berba maslina u punom je jeku u cijeloj županiji. Po količini bila je ovo ‘trikvarta‘ od prosječne godine, ali kvaliteta je odlična!

Piše Zdravko Pilić
snimila. Nikolina Vuković Stipaničev
7. studenog 2020. - 14:07

Željko Krnčević, ravnatelj Muzeja grada Šibenika, renesansi je tip - u sve se šesti i svugdi ga ima - pa bi bilo pravo čudo da ga nema i u onom u čemu je trenutno cila Dalmacija - u maslinama. U svom Dobrom Docu, blizu Zatona, sa svojih je 15-ak starih stabala maslina prošlog vikenda ubrao 410 kilograma ploda i u uljari "Laća" kod Skradina iscijedio 60 kilograma, odnosno 66 litara ulja.

- To mi je tek prva tura jer imam ja još toga, oko 120 stabala, ali nisu sva na rodu. Puno je mladih, koji tek čekaju na rod. Sve u svemu, imam 17 vrsta maslina. Od neizostavne naše oblice i levantinke, preko alijanskih sorti, leccino, coratina, cimpressino, iman još i frantoio, dubrovačka uljarica, drobnicu, krvavicu, bužu, istarsku bjelicu... Imam i talijansku stolnu sortu ascolana - veli nam Krnčević kojeg prijatelji znaju po nadimku Pigo, a maslinar je od 1988. Sudjelovao je i na brojnim natjecanjima sa svojim uljem, dobivao je i medalje, zlata, za dlaku mu je, veli, jednom izmakla i titula šampiona. Ova maslinarska godina je krenulo dobro, masline su dobro zavezale i ponijele, a onda je ljeti sve stalo zbog suše. Srića da je krajem ljeta pala kiša.


- Podijelio bih s čitateljima jedno svoje iskustvo - kad bi sad opet išao u sadnju maslinika, nastojao bih kupiti ili negdje odmah naći, stare masline, koje imaju jaki korijen, pa ih presaditi. Preporučan svima da ih posade, ranije stižu na rod. Moj susjed je tako obnovio 20-ak starih maslina i dobio je lijep maslinik koji je vrlo brzo stigao na rod - savjetuje Krnčević koji ima dvije masline koje su možda i 200-tinjak godina stare. Ova je njegova zemlja još krajem 17. stoljeća bila u vlasništvu obitelji Jadrić i onda se jedan Krnčević oženio za jednu Jadrićku, pa je tako na koncu došla i do Željka.

Kultura i tradicija

Koji se ne bavi samo maslinama, nego i poviješću maslinarstva, kako na Istočnoj obali Jadrana, tako i na Mediteranu i u svijetu općenito. Koliko je stara povijest maslinarstva u nas? Tri tisuće godina su stari nalazi koštica nađeni u Turnju kod Biograda, a špice su nađene isto u Vranjicu kod Solina, 800 godina prije Krista. Što pobija prijašnje teze i teorije o tome da su Grci donijeli maslinu na Jadran, nego da je bila ona i prije njih ode.

A kad smo već kod Grka, ima i Željko u masliniku jednu krupnu, veliku grčku sortu, koju jedva čeka da dođe na rod.
- Ima u Zatonu i jedan uzgajivač, koji ima ogromnu stolnu sortu masline, duplo veća i od Ascolane. On je to donija iz Grčke di je navigava. Ne znan kako joj je ime, ali ja san uspija dobiti od njega dvi reznice, jedan je uspila, druga nije, pa sam sad baš nestrpljiv vidit je kakva će bit kad dođe na prvi rod, nakon tri godine. Neka bar jedna bude dogodine!
Da ga pusta želja mine!
U svakom slučaju, berba maslina nije samo kultura i tradicija, nego je i obiteljska fešta, kad on, njegova supruga Karmen, njegovih četvoro dice, tri unuke - četvrto na putu- kad taj 4 x 4, ka Lada Niva, krenu zajedno u polje, u masline, u branje, u kužinavanje, u guštanje...

U svakom slučaju, nedaleko Zatona su i Vodice, u kojima je obitelj Duvnjak, otac Ante i sin Tomislav, prije nekoliko godina otvorila možda i najveću uljaru u Hrvatskoj, zapravo pravi Centar maslinova ulja Sveti Ivan. Oni su najbolja adresa za pitanje kakva je trenutno situacija s berbom koja je u punom jeku.
- Čujte, mi smo lani preradili 300 tona maslina, a preklani nekih 1 200 tona. Mi se nadamo da ćemo ove godine preraditi nekih tisuću tona maslina, što bi nas približilo nekoj prosječnoj godini, barem što se uroda i prerade tiče- optimističan je Ante Duvnjak koji kaže da se randmani kreću između 13 i 15 posto te da je kvaliteta maslina u cjelini gledano vrhunska, nema bolesti, nema uboda maslinove muhe, crvljivosti, ničega.

Rana berba

Izuzetno su zdravi i plodovi koje je obitelj Duvnjak ubrala i sa svojih 900-tinjak stabala. Lani su imali nekih tri tone, a ove godine računaju na desetak tona roda.

- Prvu su turu pobrali još 30. rujna. Htjeli smo dobiti kvalitetnija ulja, s više polifenola, to smo i postigli, a randman je iznosio 11,33 posto. Te su masline navodnjavane, pa su bile i dosta krupne. Kasnije su došle na red one sitnije, koji su patile sušu, kod njih špice uzimaju puno veći prostor u plodu, pa u njima nema puno ulja, ali ima više polifenola. Što ih je više to je bolje. Kod ovih prvih su polifenoli iznosili oko 210 jedinica po litri, a ove kasnije su imale i po 300 jedinica, što je tri puta više nego prosjek - kazao nam je vlasnik uljare Sveti Ivan.

Njegove riječi potvrđuje nam i njegov sin Tomislav, koji je svakodnevno u doticaju s maslinarima, koji dovoze ulje na preradu i veli nam da su ljudi izuzetno zadovoljni kvalitetom ulja ove godine, bez obzira što su količine možda i podbacile, pogotovo tamo gdje nije bilo kiše ni navodnjavanja i gdje su masline trpjele sušu.

Da je ovo, što se količina tiče, jedna prosječno ispodprosječna godina, 'trikvartača' slaže se i Damir Buntić, tajnik Udruženja dalmatinskih uljara koji je još prije 15-ak dana pozvao maslinare na berbu, ne čekajući da prođe Mrtvi dan, pa da skale iznesu van. To je potkrijepio i vlastitim primjerom, pa su ga svi oni koji su prolazili kroz Grabovce mogli vidjeti za lijepih i sunčanih dana kako sa svojom klapom, prijateljima i 'težacima' usrdno 'češlja' svojih 300-tinjak stabala, odvozeći svakodnevno urod na preradu. Danas je to tako- sa stabla u gajbu, iz gajbe u uljaru, ajn- cvajn- sve to ide u par sati, sve gotovo isti dan. Nema više močenja u maštilu, u morskoj vodi, noćenja, skupljanja oko peći.

- Dok san bija dite, masline su se brale po ledu, zimi, često i poslin Božića i Nove godine. Sad kad se čupaju, ne mo'š od vrućine. Ima i komaraca! Još kad ih vidin da su sitne, ka ove godine, pari mi se da san iša u višnje, a ne u masline- pričao nam je jedan od starijih Vodičana. Tko je što ubrao, i iscijedio, vidjet će se i ove godine u Vodicama, na Danima mladog maslinovog ulja, jubilarnim desetima po redu, koji će se održati 12. prosinca u hotelu "Olympia". Koroni usprkos.

- Kakav će sadržaj manifestacije biti, hoćemo li se moći okupiti i organizirati edukativna predavanja i izložbeni dio, te svečanu večeru na kojoj se uručuju zahvalnice, plakete, medalje i nagrade za kvalitetu ulja, koliko će osoba moći biti nazočno, ovisit će o mjerama Stožera civilne zaštite vezano za COVID. Pripremamo se kao da će sve biti u najboljem redu, a poštovat ćemo, naravno, sve propisane mjere. Svakako, uzorci ulja koje će naši maslinari i uljari dostaviti za natjecanje analizirat će se i u krajnjem - ako ne budu postojali uvjeti za održavanje manifestacije, rezultate analize, priznanja i nagrade dostavit ćemo im na kućnu adresu - kazao je Buntić.

25. travanj 2024 04:27