StoryEditorOCM
Županijaide obilaznica

Begonja zadovoljan, ministar Butković ispunio obećanje: ‘Ovo je velika stvar za sve žitelje županije, naročito za Drnišane‘

Piše Zdravko Pilić
18. siječnja 2022. - 13:04

Obilaznica Drniša, njezina prva i druga faza, ušla je u netom objavljeni plan nabave Hrvatskih cesta za 2022. godinu. Riječ je o sastavnom dijelu brze ceste Šibenik – Drniš – Knin, oko šest kilometara od Siverića odnosno Jabuke, pa prolazeći ispod poduzetničke zone, dolazi do Kaluna – ili što bi Drnišani rekli, kamenjače – gdje će se izgraditi petlja.

Procijenjena vrijednost je 104,5 milijuna kuna, dok je 5,2 milijuna kuna predviđeno za nadzor, te pola milijuna kuna za arheološak istraživanja na trasi, kao i dva milijuna kuna za zaštitna arheološka mistraživanja te 90 tisuća kuna za arheološki nadzor. Sve to stavljeno je za četvrti kvartal 2022. godine, kada bi se trebali raspisati natječaj za izvođenje radova.

'Zadovoljan sam, kako ne bih bio, jer je ovo ispunjenje onog što mi je ministar Butković naveo u odgovoru na moje zastupničko pitanje, odnosno više njih, vezanih uz rokove i tijek aktivnosti vezanih za brzu cestu i obilaznicu Drniša' -kazao nam je drniški gradonačelnik Josip Begonja, koji nam je i javio novost vezanu za plan nabave Hrvatskih cesta. -

'Ovo je velika stvar i za županiju, ali naročito za sve žitelje Drniša, posebno poduzetnike, jer će izgradnja obilaznice otvoriti potpuno novi prostor za budući razvoj grada Drniša i cijelog drniškog kraja'

Inače, sama izgradnja obilaznice, planirana je, prema lokacijskoj dozvoli, u tri faze. Prva je, u duljini od 2,3 kilometra, s procijenjenom vrijednosti od 27 milijuna kuna, druga u duljini od 4,5 kilometra, vrijedna 77,5 milijuna kuna, i to je tih 104,5 kuna za koje će se u ovoj godini raspisati natječaj za izvođenje radova.

Treća faza uključuje trokrako križanje na državnu cestu D33 do izgradnje punog profila brze ceste, istočni most Čikola i krak 2 čvorišta Drniš duljine 2,3 km, s procijenjenom vrijednošću od 76,5 milijuna kuna.

Procijenjena vrijednost radova u sve tri faze obilaznice Drniša je, zaključno, 181 milijun kuna bez PDV-a. Ova treća faza, po svemu sudeći, još nije u potpunosti ni isprojektirana.

No, ono što je najbitnije, jest da je konačno krenulo!

19. travanj 2024 18:04