StoryEditorOCM
Županijaproblemi na moru

Bahati mladi ‘nautičari‘ bacili sidro na mjestu gdje tri kanadera uzimaju vodu za gašenje požara

Piše S.K./SD
2. kolovoza 2022. - 17:37

Čitamo i gledamo s kakvim se teškoćama suočavaju vozači hitne pomoći kad se ne mogu probiti do unesrećenih. A po novome zakonu, onaj tko im se ne skloni s puta bit će kažnjen s čitavih petsto kuna, koje će vjerojatno biti znatno umanjene ako se kazna plati na licu mjesta. Dakle ne da ljudski mozak vrijedi dvije marke nego ljudski životi vrijede pedesetak eura.

Ali kakva nekultura vlada na vrućem hrvatskome asfaltu, takva vlada i na vrućem hrvatskome moru. Odavno se može pročitati da brodice može unajmiti svatko tko želi i ima novca, da se pravila plovidbe uopće ne poznaju, da je izranjanje iz mora po život opasna aktivnost jer bove privlače novokomponirane nautičare da im priđu što bliže...

Sve to potvrđuje i fotografija objavljena na Facebooku objavljena s napomenom: "Kada se turisti sa čamcem ne žele malo maknuti i nalaze se blizu mjesta gdje su tri Canadaira išla uzimati vodu. Svaka čast pilotima na kakve sve ljude moraju paziti".

Stvarno, sreća je da su piloti kanadera smireni i pedantni ljudi pa ne daju da ih takvo ponašanje izbaci iz takta.

Ta fotografija svjedoči o potpunom nepoznavanju ili ignoriranju plovidbenih propisa. I ne samo to, ona je dokaz i elementarne deficitarnosti empatije. Olakotne okolnosti za 'nautičare' moglo bi biti sunce koja udara u glavu, eventualno glazba koja udara u uši, materije koje kolaju organizmom ili životno neiskustvo ludih mladih godina.

Ali ako se ne može apelirati na savjest i empatiju, bilo bi dobro da postoje kazne za takvo ometanje. I da one ne budu 300-400 kuna nego odmjerene sukladno šteti koju prouzročuju.

Zbog brzine djelovanja piloti kanadera često idu po vodu tamo gdje je najbliže, pa tako i u blizini plaža, kao na ovoj vatrogasnoj snimci kod Rogoznice. Srećom tu se još nisu usidrili strateški raspoređeni novokomponirani "nautičari".

Težinu posla vatrogascima očito ne daju samo požari nego i ljudi. neki pomažu, ali neko znatno i odmažu.

31. siječanj 2023 15:16