StoryEditorOCM
ŽupanijaPRIMOŠTEN

Austrijanci ulažu 98 milijuna eura: U 'Marinoj lučici 2' posao za 350 ljudi; Idealno prezentirani novi turistički projekt, malo je na zemlju spustio ravnatelj Županijskog zavoda za prostorno planiranje

Piše Vedrana Stočić
17. travnja 2019. - 21:50

Nakon petnaest godina planiranja i nesuđenih investitora koji su bankrotirali zbog visoke otkupne cijene zemljišta, konačno kreće izgradnja proširene turističke zone Marina lučica ili popularno zvane Marina lučica 2. Obznanio je to primoštenski načelnik Stipe Petrina na velikom skupu u prepunoj kongresnoj dvorani hotela "Zora" u Primoštenu.

Gradnja prvih turističkih objekata na 110.000 četornih metara počinje u listopadu 2020. godine, a resort s 1200 postelja, u koji će u prvoj fazi biti uloženo 98 milijuna eura, trebao bi biti otvoren 2022. godine. Investitor "Prim Bay Resorta" je austrijska tvrtka "M.L. Bay Development" d.o.o., u vlasništvu Christopha Trauniga, koji je već 12 godina uspješno prisutan na hrvatskom investicijskom turističkom tržištu. Glavni projektant je Dario Travaš iz zagrebačke tvrtke "ATP projektiranje" d.o.o.

– Radi se o nacionalnom projektu i zbog toga sam prije petnaestak dana u Zagrebu osobno uručio pozivnicu ministru Gariju Cappelliju. Pred 150 ljudi obećao je da će doći, ali ne samo da se nije pojavio, nego nam iz Ministarstva turizma nisu odgovorili ni na pet mailova. Zahvalni smo županu što je poslao svog izaslanika Damira Lučeva, ravnatelja Županijskog zavoda za prostorno planiranje – naglasio je Petrina.

Suhozidi i čipka

Temeljna inspiracija autora projekta bili su suhozidi, kamena čipka, topografija terena, koji su stvorili koncepciju čitavog projekta. Sve hotelske sobe, sobe urbanih apartmana i luksuznih vila imat će pogled na more. Hortikultura će biti isključivo autohtona. Cijeli krajolik bit će oslobođen od prometa. Kroz resort će voziti samo mali električni automobili, a parkirališni prostor predviđen je uz glavnu prometnicu.

– Bit će izgrađeno 110 istovjetnih apartmana na 8000 "kvadrata", svaki stan imat će pogled na more i stari grad, na balkonima bujno zelenilo i staklene ograde kako ništa ne bi zaklanjalo impresivan pogled... Za 30 samostojećih vila s bazenima inspiraciju smo crpili iz rimske arhitekture, a vile će zauzimati prostor od 5000 metara četvornih...
Središnji objekt je luksuzni, obiteljski hotel najviše kategorije, s 250 soba, i sve će imati pogled na more. Sa svim sadržajima zauzimat će 26 tisuća četvornih metara. Hotel će, osim restorana, sadržavati i wellness i spa sadržaje, manje kongresne prostore, a južno od hotela smjestit će se malo etnoselo... – rekao je projektant Dario Travaš.

Da bi se projekt zaokružio, investitor je planirao otkupiti još 10 tisuća četvornih metara, međutim vlasnici ne žele prodati zemljište ili traže da im se plati 350 eura po kvadratu. To bi u neravnopravan položaj dovelo brojne vlasnike koji su svoje zemljište prodali za 100 eura po četvornome metru. Bez obzira na tih 10 tisuća kvadrata, investitor Christoph Traunig je na skupu naglasio da ih ništa ne priječi da zamišljeni projekt započnu i dovrše u zadanom roku. Kada bude gotov, u njemu će raditi 350 zaposlenika.

Možemo odmah

– Gradnja može početi već sutra – istaknuo je načelnik Petrina. Investitor se obvezao izgraditi kanalizacijski sustav s biokemijskim pročišćivačem, vrijedan 25 milijuna kuna, i 36 tisuća "kvadrata" nerazvrstanih cesta. Za obje infrastrukturne investicije Općina je izradila projektnu dokumentaciju i ishodovala pravomoćne građevinske dozvole. Izgradnja nerazvrstanih cesta kompenzirat će se plaćanjem komunalnog doprinosa. Na državi i javnim poduzećima je da za novu turističku investiciju osiguraju dostatno vode i struje, to više što je HEP tu investiciju planirao i prije petnaestak godina – istaknuo je Petrina.

Idealno prezentirani novi turistički projekt, malo je na zemlju spustio Damir Lučev.
– U zadnjih desetak godina napravljeni su brojni urbanistički planovi uređenja turističkih zona za hotele i resorte. Nažalost, ni jedan još nije realiziran na području Šibensko-kninske županije. Uglavnom mi ćemo biti kooperativni i na usluzi, naravno poštujući zakonsku proceduru – rekao je Lučev.

Proširena turistička zona Marina lučica ili Marina lučica 2 počela se planirati prije petnaestak godina. Primoštensko Općinsko vijeće je na zadnjoj sjednici prihvatilo odluku o izradi Izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja ugostiteljsko-turističke zone Marina lučica. Osim usklađivanja s novim zakonskim propisima prostornog uređenja, izmjenama i dopunama konačno će se definirati prostorne cjeline, odnosno osnovne građevine, kao što su hoteli, vile, ugostiteljski objekti, te prateći sadržaji u koje spadaju sportsko-rekreacijski, servisni i ostali sadržaji. Urbanistički plan uređenja određuje visinu građevina, koficijent izgrađenosti i iskorištenosti, udaljenost od prometnica, komunalnu infrastrukturu, zelene površine...

Bitno je za investitore da se Izmjenama i dopunama Urbanističkog plana uređenja omogućuje etapna gradnja turističkih sadržaja, ali i etapna gradnja potrebne infrastrukture. Obuhvat izmjena iznosi 16,82 hektara kopnenog područja i ne obuhvaća derutni hotel "Marina lučica" s pripadajućim sadržajima.
      


Pokušali kanadski Hrvati, pa bankrotirali
Tvrtka "Abisal", u vlasništvu kanadskih Hrvata, počela je s otkupom zemljišta u turističkoj zoni Marina lučica još 2005. godine. Otkupili su oko 100 tisuća kvadrata po cijeni od 100 eura za metar četvorni. Velika otkupna cijena izgleda stajala ih je bankrota. U stečajnom postupku banke su na prvoj licitaciji zemljište pokušale prodati za čak 320 eura po kvadratu, međutim nije bilo zainteresiranih, baš kao ni za ponudu od 100 eura za kvadrat. Tek na trećoj licitaciji, 2017. godine, sadašnji austrijski investitor čitavo zemljište otkupio je za svega 5,6 milijuna kuna.


BEZ SANKCIJA
Mađari ostavili samo ruševine
Prezentaciju projekta nove turističke zone okupljeni Primoštenci uglavnom su dočekali s odobravanjem. Međutim, bilo je i pitanje što s derutnim hotelom "Marina lučica", koji već 18 godina čeka da ga mađarski vlasnik "Primoštena" obnovi. Prema ugovoru s ondašnjim Hrvatskim fondom za privatizaciju, trebalo je to napraviti u roku od tri godine. Za neispunjenje ugovornih obveza s hrvatskom državom, Mađari nisu snosili nikakve sankcije.
– Općina ih je pokušala prisiliti na obnovu porezom na neiskorištene poduzetničke nekretnine. Nažalost, Ustavni sud je 2007. godine taj porez ukinuo, a nama je Porezna uprava prisilno dignula milijune s općinskog računa i uplatila ih umjesto "Primoštena" za doprinose radnicima te tvrtke. Sada smo puno ozbiljnije krenuli u tu operaciju. Jedina smo jedinica lokalne samouprave kojoj je uspjelo povratiti neiskorišteno turističko zemljište. U kompleksu starog hotela "Marina lučica" dobili smo 45 tisuća kvadrata. Naše zemljište prostornoplanskom dokumentacijom stavit ćemo u građevinsku zonu, a zemljište s hotelom u zelenu površinu, pa se ruševina može i sravnati sa zemljom. Čekamo samo da nam Županijski zavod izda konkretne brojeve čestica u našem vlasništvu – poručio je u svom stilu načelnik Stipe Petrina.
Ima on rješenje i za one koji ni po 100 eura na žele prodati svoje parcele. Potezom pera na Prostornom planu uređenja, umjesto u građevinsko, njihovo zemljište završit će u zelenoj ili poljoprivrednoj zoni. Cijena kvadrata past će im na mizernih desetak eura.

26. veljača 2024 12:42