StoryEditorOCM
Županijamože li gore?

Apsurd u županijskoj firmi: Potjerali tražene inženjere i još im moraju isplatiti otpremnine

Piše Zdravko Pilić
24. svibnja 2024. - 17:54

Ništa nije tako skupo koštalo župana Marka Jelića kao što su ga koštale ‘Ceste‘ Šibenik. I pogrešna kadrovska politika. Koja je, što je još drug Lenjin znao, osnova svake politike. Teško je reći što je tu bilo prije i gore – izbor predsjednika Nadzornog odbora Zlatka Ćesića, ili izbor direktora Roberta Miljkovića, ili izbor prokurista, SDP-ovog Ivana Rajića, ali sve skupa je dovelo do toga da su ‘Ceste‘ Šibenik postale ‘tempirana bomba‘ koja je minirala i razbucala brižljivo građenu političku karijeru Marka Jelića, koja je dotad išla samo gore, u visine.

A onda je od lani, i od štrajka u Cestama, od političke zvijezde postao - zvijezda padalica. Koja je prošle parlamentarne izbore završila s niti dva posto potpore birača. Današnja presuda suda u Šibeniku, koja ide u korist Nina Grabića i Ante Pijuka, nezakonito otpuštenih radnika ‘Cesta‘, koja stiže točno nakon tri godine od preuzimanja županije Šibensko – kninske, samo je točka na ‘i‘ jednog velikog političkog uzleta koji je počeo 2017. u Kninu rušenjem ‘kninske kraljice‘, Josipe Rimac, a kulminirao u Šibeniku 2021.rušenjem vječnog župana Gorana Pauka, i preuzimanjem županije kojom je HDZ vladao 30 godina, bez prestanka.

Puno veća plaća na tržištu

I to, što bi se reklo u TV reklami, nije sve. Ne samo da je sud vratio Nina Grabića, voditelja nadcestarije u Kninu, i Antu Pijuka, tehničkog direktora ‘Cesta‘ na posao, nego je naložio da im se isplate i zaostale plaće s kamatama, kao da su radili, nego se sada oni sami ne žele vratiti na posao s kojeg su otjerani, pa će im se na koncu morati po zakonu isplatiti i otpremine, koje nisu male.

S obzirom da su obojica diplomirani inženjeri građevine, u najboljim godinama, radnim iskustvom koje su stekli u jednom velikom sustavu, kakav su Ceste Šibenik, oni praktički mogu birati gdje će raditi, s obzirom da je potražnja za građevinarima na tržištu enormna. I to za puno veću plaću, nego što imaju u državnoj, odnosno županijskoj tvrtci, kakve su ‘Ceste‘. Iz koje ćemo vjerojatno, kao i iz županije, slušati žalopojke kako im fali ljudi, osobito VSS kadra, kako raspisuju natječaje, pa im se nitko neće javi.

Pa kako će vam se javiti kad ste i ovo stručnog kadra što ste imali, rastjerali. A privatnici ih objeručke prihvatili. Pa obične manovale uvoze iz Nepala, a kamoli neće diplomirane inžinjere građevine. Zapravo, na koncu se sve završilo onako kako je to lani u osmom mjesecu, kada su podijeljeni otkazi za četvero radnika ‘Cesta‘ najavio Josip Meić, iz šibenske Nadcestarije – i on je dobio otkaz, ali se nagodio s firmom i vratio nazad

- ‘Nisu oni toliko blesavi, tu ima dosta zločestoće i oholosti. Oni idu u spor koji će izgubiti, međutim tješi ih da nemaju nikakve odgovornosti jer će sve platiti radnici ‘Cesta‘ Šibenik i žitelji županije.‘ - kazao je tada proročanski Meić.

Doktorat iz stakloplastike

No, ni to nije sve. Ima još. Ne bi trebalo zaboraviti da su onima koji su dijelili otkaze u ‘Cestama‘ potporu davali kadrovi šibenskih socijaldemokrata, SDP-ovci. Oni kojima bi zaštita radničkih i socijalnih prava onih koji žive od svog rada trebala biti na prvom mjestu.

No, njima su na prvom mjestu oni sami, pa kod njih ta fluktuacija stručne radne snage, ide u suprotnom smjeru. Oni svoje stručne kadrove, VSS pravnike prebacuju iz privatnih voda, iz odvjetničke kancelarije na sigurne jasle, pa su tako u ožujku tajnika GO SDP-a, tajnika prebacili na radno mjesto ravnatelja Cvjetnog doma u Šibeniku.

Predsjednik Upravnog vijeća bio je Josip Zanze iz SDP-a, koji je, inače, doktorirao u 67. godini – sad ima 70 - i koji za sebe kaže da je živi dokaz Lenjinove misli – ‘Učiti, učiti i samo učiti‘. Što je i njegova jedina poruka mladim kolegama. Jer, da on nije marljivo učio, cijelog svog života, zar bi tako daleko dogurao? Do čovjeka koji s doktoratom iz stakloplastične proizvodnje malih brodova u ime županije nadzire poslovanjem – staračkog doma! Ko zna – zna!

16. lipanj 2024 11:48