StoryEditorOCM
ŽupanijaPoznati skradinski vinar

Ante Sladić: ‘Kakva je ovo godina, prvo je bio mraz, a sada požar. Branili smo vinograd cijeli dan!‘

Piše Marija Lončar
31. srpnja 2024. - 14:07

Požar u zaleđu Skradina još nije ugašen, no već sada jasno je kako štete na poljoprivrednim kulturama neće biti male. S vatrenom stihijom koja je, prema dosadašnjim informacijama, zahvatila površinu od oko 800 hektara i harala na području Bratiškovaca, Ićeva, Plastova te prema Rupama i Dubavicama, borio se i poznati, nagrađivani skradinski i hrvatski vinar Ante Sladić koji vinograde ima na više lokacija u Plastovu.

image

 Ante Sladic, nagradjivani je vinar (arhivska fotografija)

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

- Vatra je prošla preko vinograda i maslinika.Teško je u ovom trenutku točno reći kolika je šteta. Sigruno je da ima štete, ali tek treba vidjeti kolika je. Požar je bio ogroman, došao je do kuća i borili smo se cijelu noć, branili kuće. U zaseoku Sladići sada se smirilo, nema otvorenog plamena, ali kanaderi još gase na području Plastova i Dubravica. Mi smo jučer obilazili svoje vinograde i gasili vatru gdje bi se pojavila koliko god smo mogli. Nije nam izgorio nijedan vinograd, ali su nekima u susjedstvu stradali cijeli vinogradi. Nama su izgorjeli trsovi uz rub vinograda i to tamo gdje su bila neobrađena i zarasla zemljišta, bilo privatna ili državna. To je najveći problem – ta neobrađena zemljišta i to bi se konačno trebalo riješiti. Inače, ova je godina nama vinarima donijela nekoliko problematičnih situacija: bilo je i mrazeva, a sada ovaj požar – kazao je Sladić napominjući kako će se stvarna šteta zbrajati tek kad "raziđe se dim" i požar u potpunosti bude ugašen.

U skradinskom zeleđu vinograde i vinariju ima i obitelj Alena Bibića, također poznatog i nagrađivanog vinara. U Vinariji Bibich javila nam se Karla Bibić no na upit o eventualnim štetama, samo je kratko kazala:

- Za sada nemamo nikakav komentar.

 

17. rujan 2024 02:49