StoryEditorOCM
ŽupanijaGRADSKO VIJEĆE VODICA

Ante Cukrov najavio rješavanje ‘vrućeg krumpira‘: Nelegalna gradnja na Tijatu bit će uklonjena

Piše Toni Veljača
31. prosinca 2022. - 17:41

 

Održan je Aktualni sat 10. sjednice Gradskog vijeća grada Vodice, inače, posljednje ove godine. Brojne teme bile su predmet rasprave, u moru zanimljivih – izdvojili smo sljedeće.

Prva tema koja je iznijeta pred gradske vijećnike je devastacija i nelegalna izgradnja na otoku Tijatu. Vijećnica Meri Bandl Valeš (LNM) postavila je pitanje gradonačelniku Cukrovu, a vezano za možebitnu tužbu nastalu nakon devastacije.

– U otok Tijat uložilo se nešto više od 100 tisuća kuna, isključivo uz suglasnost mjesnog odbora Prvić Šepurine. Što se tiče devastacije, donesena je presuda – sve što je nelegalno napravljeno mora biti otklonjeno, a ako to ne učine sami, ispostavit će im se račun – kazuje Cukrov.

Vijećnik Marko Udovičić (SDP) osvrnuo se na povlačenje sredstava iz europskih fondova. Pitao je gradonačelnika što planira poduzeti te postoji li akcijski plan kako bi se povećao ovaj segment.

Indeks razvijenosti

– Postoji problem u limitiranju s obzirom na to da grad Vodice ima indeks razvijenosti sedam dok je turistička razvijenost u prvom razredu. EU sredstva u većoj mjeri su bazirana na ruralni razvoj ili velike gradove i centre zbog čega smo u podređenom položaju. Imamo aktivan projekt “Zaželi”, u pripremi je izgradnja šetnice i spajanje Prvić Luke do Prvić Šepurine sa sjeverne strane otoka – ističe gradonačelnik.

Vijećnik Auro Friganović (NL SP) osvrnuo se na aglomeraciju. Gradonačelnik Cukrov složio se da je to najveći problem grada Vodica te dodao da je u ovih godinu i pol dana napravljeno sve što se moglo napraviti.

– Županijski Vodovod oformio je tim koji radi na tehničkoj pripremi, a koja je pri kraju. Napravili smo prvu fazu radova vrijednih oko 170 milijuna kuna povučenih iz EU sredstava, što nisu uspjela mnoga druga mjesta i gradovi. Aglomeracija će se raditi i na otoku Prviću, samo preko drugog modela financiranja – odgovorio je Cukrov.

Marina Mikšića zanimala je situacija s budućom sportskom dvoranom na Račicama te projektom Posjetiteljskog centra.

– Kroz sljedeća dva proračuna gradnja dvorane trebala bi biti dovršena. Krenuli smo u ishodovanje dozvole za nadstrešnicu na tribini, dobivena je i uporabna dozvola za malu dvoranu u Račicama, a imamo i projekt zamjene krova. Umjesto krova bilo bi bolje podignuti još jedan kat jer uvijek imamo manjak prostora za natjecanje. Posjetiteljski centar je tema o kojoj ćemo sigurno raspravljati te zajedno ovdje donijeti odluku – kazao je Cukrov.

Vijećnika Antu Gulina (NL SP) zanimala je situacija s grobljem na Srimi, izgradnjom objekata komunalne infrastrukture te budućom sportskom lučicom.

Projekti na Srimi

– Već desetak mjeseci čekamo suglasnost nadležnog Ministarstva. Na Srimi je više projekata u planu. Uz nogostup i trg, tu je uređenje vrulje, zatim priobalnog dijela od Malog dvora prema kraju Srime, što bi dijelom trebalo biti gotovo do ljeta, te najznačajniji od njih – projekt luke Srima. Imamo idejni projekt, ali čekamo taj papir bez kojeg ne možemo ići dalje. Uz sve što smo poduzeli, prema informacijama koje imam, u sljedećih par mjeseci to bi trebalo biti riješeno – kazao je gradonačelnik Cukrov.

Vijećnica Meri Bandl Valeš zamolila je predsjednika GV-a da gradonačelniku ponovno urgira na imenovanje zamjenika, što još uvijek nije napravljeno te je postavila pitanje koje ponavlja, a vezano je za problem baznih stanica.

Gradonačelnik je kazao da nije vezan rokom za imenovanje zamjenika, ali da će to napraviti uskoro. Što se tiče baznih stanica, kazao je da tu postoji dublji problem i da je napravljeno sve što se moglo napraviti.

Vijećnik Marin Mikšić osvrnuo se na rasvjetu na vodičkoj zaobilaznici.

– Imamo građevinsku dozvolu i troškovnik za rasvjetu koji iznosi nešto manje od milijun i pol kuna, bio je jasan Cukrov. – Hrvatske ceste bi trebale postaviti rasvjetu do ljeta, treća traka će morati pričekati – zaključio je gradonačelnik.

08. svibanj 2024 19:26