StoryEditorOCM
Županijanaklon do poda

Anja, Antonija i Ivana, srednjoškolke iz Vodica, dobitnice UNICEF-ove nagrade! Osmislile su sjajan projekt

Piše Katarina Rudan
27. studenog 2021. - 19:13

U povodu Svjetskog dana djece, Ured UNICEF-a za Hrvatsku dodijelio je nagradu za najbolji projekt mladih nastao u programu UpShift u školskoj godini 2020./2021.

Nagrađeni projekt „Neinformiranost društva o disleksiji“ ideja je tima srednjoškolki Anje Norde, Antonije i Ivane Crnogaće iz Vodica. Uz financijsku i mentorsku podršku mladi tim objavio je i knjigu „Čitanje treba biti dostupno svima“, koja je svojevrsni vodič za disleksiju. Glavni izazov kojim se bavi jest slaba informiranost društva o disleksiji, s kojom se suočava oko deset posto stanovništva.

image
UNICEF-ova nagrada djevojkama iz Vodica
Infovodice

Djevojke kroz projekt šire svijest i znanje o disleksiji i potiču svoju lokalnu zajednicu na suradnju i pozitivne promjene. U knjizi “Čitanje treba biti dostupno svima“ Anja Norda je temeljem svojeg iskustva s disleksijom, disgrafijom i diskalkulijom odlučila iz vlastite perspektive drugima približiti izazove te savjete o životu s tim teškoćama. U realizaciji ideje su Anji Nordi, Antoniji i Ivani Crnogaći pomogli mentor Andrej Hanzir iz HUKI-ja te magistra logopedije Mihaela Lulić i urednica Marijeta Matijaš.

- UpShift je za mene bio vrlo važan jer me je potaknuo da razmišljam i djelujem dugoročno te da počnem ozbiljno planirati svoj projekt, ali i životne želje i ambicije. Ova nagrada zaista puno znači cijelom timu i dokaz je da smo na pravom putu kao i da je naš uloženi trud prepoznat. Pružanje podrške mladima od iznimne je važnosti jer su mladi budućnost našeg društva, naše države i općenito života na ovom svijetu - izjavila je Anja Norda prilikom preuzimanja nagrade.

image
UNICEF-ova nagrada djevojkama iz Vodica
Infovodice
25. travanj 2024 12:55