StoryEditorOCM
ŽupanijaIzbori u Rogoznici

Anita Živković, nezavisna kandidatkinja HDZ-a: Svoje znanje i iskustvo dat ću za daljnji razvoj naše prekrasne općine

Piše Promo
10. veljače 2022. - 14:17

Na izvanrednim izborima za načelnika ili načelnicu općine Rogoznica koji se održavaju u nedjelju, 13. veljače, birači će glasati za jedno od šest imena koji će se naći na izbornom listiću. Među njima je i nezavisna Anita Živković, kandidatkinja Hrvatske demokratske zajednice. Rogoznička je nevjesta, majka dvoje djece, trinaest godina radi u Općini Rogoznica. Na pitanje zašto se kandidirala za načelnicu, što joj je povod i koji su razlozi odgovara:

- Prije svega zahvalila bih HDZ-u na podršci i ukazanom povjerenju, jer da nemam potporu najjače političke stranke, sama sigurno ne bih išla u izbornu utrku. Zahvaljujući poslu koji radim, činjenica je da sam vrlo dobro upoznata s funkcioniranjem općinske uprave, a kroz rad sa strankama, mojim sumještanima, jako dobro znam koji ih problemi tište, koje su njihove, ili, bolje reći naše potrebe i što treba činiti da se naša općina i dalje razvija i raste. Općina Rogoznica jedna je od najrazvijenijih na Jadranu, a od njezina utemeljenja 1997.godine, kad se odvojila od općine Primošten, uvijek je na vlasti bila Hrvatska demokratska zajednica.

I danas HDZ ima natpolovičnu većinu u Općinskom vijeću, pet od devet članova, što jamči legitimitet odluka i da te iste odluke budu provedene, za razliku od ostalih na listi, među kojima su i trojica koja sjede u Općinskom vijeću i kandidati su nezavisnih lista birača. Smatram da je bitno imati većinu u Vijeću i to mi je, uz ostalo, bila misao vodilja, da sve ne ode u nekom drugom smjeru koji za Rogoznicu nije dobar. Svi oni, bez namjere da ikoga omalovažavam ili uvrijedim, imaju svoj „program“, ali nitko ne od njih ne nudi rješenja i odgovor na pitanje kako bi trebalo i što raditi dalje.

Samo kritiziraju sve što je napravljeno do sada. Na primjer, jedan od kandidata je izjavio da Općina financijski loše stoji, što nije istina. Već godinama imamo zavidan proračun koji prelazi 25 milijuna kuna vlastitih sredstava, naše financije su javne i sve je transparentno. U prosincu smo imali zadnji rebalans proračuna i tada je Općina na računu imala zdravih 4,5 milijuna kuna, što je preneseno u ovu godinu. Dakle, to što je taj kandidat rekao je totalna neistina izgovorena s ciljem da nas se pred biračima i javnošću ocrni i proglasi nesposobnima za vođenje općine.

image
Anita Živković, nezavisna kandidatkinja HDZ-a
Nikša Stipaničev/Cropix

Razvojni projekti

Što svojim sumještanima, biračima, kao kandidatkinja HDZ-a nudite? Kakav je vaš program i koji su prioriteti?
- Imamo puno projekata i planova koji su garancija da će se naša općina i dalje infrastrukturno i gospodarski razvijati, da smo sredina u kojoj će sadašnje i generacije koje dolaze rado živjeti i uživati u tim plodovima. Prije svega nastavit ćemo raditi na već započetim projektima. Prioritet je da kućanstva u naseljima Dvornice i Kanica što prije budu spojeni na vodovodnu mrežu, na čemu se intenzivno radi i mogu reći da se u Dvornicama i okolnim mjestima uskoro počinje s postavljanjem priključaka, a za preostala je predana dokumentacija za izdavanja građevinske dozvole. Drugi vrlo važan projekt je Aglomeracija Rogoznica-izgradnja sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda i vodoopskrbe za priobalni dio općine, nositelj kojeg je „Vodovod i odvodnja“ d.o.o. Šibenik. Za ovaj projekt vrijednosti oko 237 milijuna kuna, izdane su sve građevinske dozvole, u pripremi je natječajna dokumentacija za prijavu na europska sredstava iz omotnice Kohezijskog paketa za financijsko razdoblje 2021.-2027. godine. Među, uvjetno rečeno, manjim projektima koje financiramo isključivo iz vlastitih sredstava su uređenje plaža, izgradnja dječjih igrališta, izgradnja i uređenje nerazvrstanih cesta i javne rasvjete, poticanje sportskih i kulturnih aktivnosti, nastavak stipendiranja učenika i studenata te pružanje pomoći socijalno ugroženima.

Naveli ste projekte koji se provode ili su pred provedbom. Imate li u planu i neke druge?
- S obzirom na to da našu osnovnu školu pohađa oko 160 djece, vrtić 70-ero, da svake godine u prosjeku upisujemo 15 do 20 prvoškolaca, osobno mi je jedan od važnih projekata izgradnja sportske dvorane. Budem li izabrana za načelnicu, dat ću sve od sebe da do izgradnje dvorane dođe. Općina, kako jedinica lokalne samouprave, ne može biti nositelj tog projekta niti ga aplicirati na natječaje za dobivanje sredstava iz europskih fondova, već to mora učiniti sama škola uz potporu osnivača, a to je Šibensko-kninska županija. Mi lobiramo za taj projekt kod resornog ministarstva, ali kako naša škola radi u jednoj smjeni, trenutno su za povlačenje sredstava u prednosti škole koje treba dograđivati ili graditi kako bi sva djeca imala nastavu u jednoj smjeni i produženi boravak. O tom pitanju razgovarali smo i s resornim ministrom, jer da u 21. stoljeću djeca nemaju sportsku dvoranu je zaista neprihvatljivo. Projekt dvorane je spreman i slovi kao nastavak gradnje školskog kompleksa te imamo obećanje ministra Fuksa da će se naći među prioritetima kad se otvore financijske mogućnosti i raspiše natječaj za takvu namjenu. Bit ću presretna ako taj projekt uspijemo, a uvjerena sam da hoćemo, realizirati u ovom mandatu da našu djecu ne moramo odvoziti na izvannastavne, sportske i druge aktivnosti u susjedni Primošten ili Šibenik. Ostali planirani projekti do 2025. godine su završetak rive i mosta, izgradnja ribarske luke Peleš, prenamjena stare škole u Jarebinjaku, koja je u vlasništvu Općine, za dom za starije i nemoćne.

Gospodarska zona na Krušćici

Desetljećima „oči bode“ Stara škola u Rogoznici koju nitko ne održava. Što namjeravate raditi po tom pitanju te koje biste projekte i planove još izdvojili?
- Već niz godina u planu je stavljanje zgrade Stare škole u Rogoznici u funkciju zgrade Općine i svih općinskih službi i poduzeća, te ambulantu. Naime, Stara škola kao i nekadašnja tvornica ribe stoje zapuštene i ruglo su mjesta, u vlasništvu su države i intenzivno pregovaramo i radimo na tomu da nam Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine te objekte preda na upravljanje ili prenese u vlasništvo Općine. Ista je situacija i s područjem bivše vojarne Krušćica, koju je Vlada proglasila neperspektivnom, a mi smo to područje u našem Prostornom planu uredili kao proizvodnu, gospodarsku zonu. Kad ju dobijemo na upravljanje, stvorit će se mogućnosti za razvoj poduzetništva, što znači i otvaranje novih radnih mjesta i zadržavanje radno-aktivnog stanovništva. U planu je i izgradnja šetnice od rotora do Marine Frapa, koja vodi do prirodnog fenomena jezera Zmajevo oko, kao jedne od zanimljivosti za sve naše goste i posjetitelje i smatram da jezero kao i naš rt Punta Planku trebamo još bolje valorizirati u turističke svrhe. Nadalje, ove godine u srpnju slavimo 300. obljetnicu Gospe od Kapelice. Slavlje je specifično po tome što Gospina slika stiže brodom iz svetišta na Gradini u Župnu crkvu u Rogoznici, a brojni mještani cijelo vrijeme plivaju za slikom. Toga nema nigdje na svijetu i mišljenja sam da bi se zbog toga slavljenje Gospe od Kapelice moglo zaštititi kao kulturna nematerijalna baština u Republici Hrvatskoj.

Kakve rezultate izbora očekujete, vjerujete li u pobjedu?
- Mislim da je drugi krug neminovan, jer statistički gledano teško da će netko od nas šestero kandidata dobiti 51 posto glasova birača koji u nedjelju izađu na izbore, glasovi će se raspršiti. Naravno da bih željela dobiti 51 posto glasova biračkog tijela već u prvom krugu, a ako se to ne dogodi, sigurna sam da ću ući u drugi krug i pobijediti uz podršku i glasove biračkog tijela HDZ-a i svih drugih sumještana koji podržavaju moj program i koji žele boljitak i daljnji razvoj naše prekrasne općine.

Na kraju, vaša poruka biračima.
- Ja sam hrabra, a znam da ste i vi, stoga u nedjelju, 13. veljače, otiđite na svoje biračko mjesto i glasajte za budućnost naše djece, za budućnost naše Rogoznice. Podržite svojim glasom moj program koji je prvenstveno radni, a ne politički, a ja vam dajem obećanje da ću vaše povjerenje i opravdati.

image
Anita Živković, nezavisna kandidatkinja HDZ-a
Nikša Stipaničev/Cropix
17. travanj 2024 10:57