StoryEditorOCM
ŽupanijaMlade snage u politici

Anđelka Tomić (27) kandidatkinja je Nezavisne liste mladih za gradonačelnicu Drniša: ‘Vratila sam se iz Sabora, jer znam da moj grad mora bolje‘

Piše Davorka Blažević
22. travnja 2021. - 08:20

Anđelka Tomić ( 27 ) kandidatkinja je Nezavisne liste mladih za gradonačelnicu Drniša. Nisu ovo njezini prvi izbori u kojima sudjeluje. Na lokalnim izborima 2017. kao kandidatkinja NL mladih ušla je u drniško Gradsko vijeće, i iza sebe ima četiri godine vijećničkog staža. Nosi NL mladih za Grad Drniš na kojoj su svi redom iz Drniša i svi su se angažirali sa smo jendim motivom- promjene!

Anđelka je prvostupnik javne uprave, na specijalističkom je studiju javne uprave u Šibeniku, i odnedavno radi na zamjeni u osnovnoj školi u Drnišu. Prije toga radila je u stručnoj službi Hrvatskog sabora, kao tajnica u klubu NL mladih dok su imali klub. Kad kluba NL mladih više nije bilo, Anđelka se odlučila vratiti u rodni Drniš i angažirati. Ostala je vjerna Nezavisnoj listi mladih koja osim u Splitsko-dalmatinskoj županiji, ima svoju podružnicu i u Drnišu, i to kao jedinu u Šibensko-kninskoj županiji.

image
Anđelka Tomić
Jure Divić

-Iz Sabora u Drniš? Kako to? Jeste li imali mogućnosti nastaviti raditi u Hrvatskom saboru?

Vratila sam se jer sam htjela pomoći da se dogodi promjena u Drnišu. Šteta je bila ostati u Zagrebu, a znam da Drniš mora i može bolje, samo za to treba malo više truda i volje. Naša lista za Drniš okuplja mlade ljude s fakultetskim diplomama koji su se vratili u svoj grad, a tu ima i inženjera građevine, agronoma, ekonomista, mladih poduzetnika koji su pokrenuli svoj posao i svi oni žele dokazati sebi i drugima da se u Drnišu može graditi pristojan život. Mogla sam ostati u Saboru i kad više nije bilo kluba NL mladih, jer sam imala ponudu kluba Centra. Ali, odlučila sam se vratiit i nešto učiniti za svoj grad.

-Kako vodite kampanju s obzirom na koronavirus i epidemipološke mjere? Hoće li vam izostanak klasične kampanje biti hendikep?

Nadam se da neće. S obzirom na pandemijske okolnosti, odlučili smo se za digitalni marketing i kampanju vodimo preko Facebooka.

-I kakav je odjek kod pratitelja, jeste li zadovoljni podrškom Drnišana?

Iskreno, ostala sam iznenađena pozitivnim odjekom. Mi baš želimo pokazati svima u gradu da možemo napraviti tako potrebne promjene i drago mi je da to ljudi prepoznaju i daju nam podršku veću nego sam to očekivala.

-Koji su vaši programski prioriteti? Što mislite da Drnišu najviše treba?

Prije svega, mi zagovaramo rebvitalizaciju poljoprivrede, jer za to postoje sve pretpostavke i iznimni resursi. Želimo zaštititi prirodne i kulturne vrijednosti, osigurati transparentnost ulaganja u zajendicu, transparentnost upravljanja javnim novcem. Naša se gospodarska politika temelji na inicijativama privatnog sektora, na sustavu kontrole i vrednovanja, privlačenju investitora, maksimalnoj iskorištenosti potencijala drniške industrijske zone, i na povratku mladih u Drniš koji već po sebi donsoe promjene.

-Kako ćete motivirati mlade da se vrate?

Imamo program stambenog zbrinjavanja za mlade obitelji, ali mislimo da to nije koncept POS-a, to nije pravo rješenje. Naš program zagovara roh-bau gradnju stanova, takozvani bečki model koji će, vjerujemo, privući brojne mlade obitelji u Drniš.

image
Anđelka Tomić

-Planirate li kakve koalicijske sporazume, vodite li s nekom od političkih opcija razgovore o prije ili poslijeizbornoj suradnji?

Imali smo poziva za suradnju, ali smo dolučili na izbore izaći samostalno, a poslije izbora, što bude. Vidjet ćemo.

-Kako je na odluku da se kandidirate za gradonačelnicu reagirala obitelj, što kažu prijatelji?

Obitelj mi pruža maksimalnu podršku, svi su uz mene, kao i moji prijatelji, i svi oni žele da se dogodi ta nužna promjena u Drnišu. Ja sam samo ona koja je prva hrabro stala ispred svih njih kako bi pokušala napravoiti tu razliku. Nadam se da će to birači prepoznati i glasati za promjene.

18. travanj 2024 20:31