StoryEditorOCM
ŽupanijaGDJE SE MOGU SMOČITI

Ako imate četveronožnog prijatelja i želite s njim na kupanje ovaj grad je stvoren za vas: U Vodicama tri vau-vau plaže

Piše Katarina Rudan
14. kolovoza 2018. - 16:29

Gdje na ovim "pasjim vrućinama" s kućnim ljubimcima – psima? Ako čovjeku paše kupanje u moru ili rijeci, pasalo bi i psima. Ali gdje, često se pitaju vlasnici pasa.

Kupanje sa psima na javnim plažama je zabranjeno i vlasnike može sustići kazna, a o "režanju" drugih kupača da i ne govorimo.
Doduše, tu i tamo – posebno ranije ujutro ili predvečer – može se vidjeti nekog vlasnika koji "ilegalno" dovede svojeg ljubimca na javnu plažu, ali to su danas izdvojeni slučajevi. Ljubitelji dlakavih ljubimaca su, reklo bi se "do jučer", bili prisiljeni odlaziti na skrovitija mjesta, dalje od drugih kupača i plaža kako bi svojem psu priuštili osvježenje u moru.

No, kako se sve mijenja kad je riječ o kretanjima u turizmu, mijenjaju se i potrebe, ali i navike ljudi, domaćih i stranaca, pa su oni koji se brinu o takozvanoj turističkoj infrastrukturi shvatili da se i za pse treba pobrinuti. Tako je u većini turističkih mjesta na području šibenske rivijere, pa da krenemo od Šibenika. Iako najveći – kako po broju stanovnika, tako i gostiju u sezoni – grad Šibenik do danas nema plažu za pse. Ali razmišlja se o tome da je dobije već sljedeće sezone.

– Budući da imamo sve više upita, kako građana tako i gostiju, o toj temi, već na jesen ću na kolegiju gradonačelnika predložiti da o tome raspravimo i nađemo rješenje. Treba vidjeti i prema Prostornom planu gdje je moguće odrediti lokaciju za kupanje pasa – rekao nam je Miroslav Lucić, pročelnik šibenskog gradskog Upravnog odjela za komunalnu djelatnost.

Drugo turističko mjesto u Šibensko-kninskoj županiji po veličini i broju turista, Vodice, prošle je godine odredilo plaže za pse i danas ih imaju tri.

– Dvije su u Vodicama; jedna u samom centru mjesta ispred Stare škole i druga na plaži Bristak iza vile Marijane, te jedna na kraju Srime. S obzirom na to da nismo imali primjedbi, vjerujemo da su vlasnici pasa zadovoljni – kaže Anita Franin Pečarica, direktorica TZ-a Vodica. Bilice, koje iz godine u godinu bilježe rast broja gostiju i noćenja, odredile su plažu za pse 2016. godine.

– Nismo više mogli tolerirati kupanje sa psima na javnim plažama, a bilo je i puno prigovora kupača, te smo odredili i označili plažu za pse na kraju javne plaže u Mikulandrićima – kaže načelnik općine Josip Čaleta.

Ako sa psom ljetujete na otoku Murteru, označena plaža na kojoj se vaš kućni ljubimac može kupati je na plaži Lučica u Jezerima.

– Prije nekoliko godina ta je lokacija imala istu namjenu, a onda je bilo malo prekida i – evo – od ove godine ponovno je to plaža za pse – doznajemo od tišnjanskog načelnika općine Ivana Klarina.

Druga je lokacija na kraju plaže Podvrške u Murteru. U funkciji je od prošle godine, označena je i do nje je uređen pristupni put. I Tribunj je prošle godine dobio prvu obilježenu plažu za pse na području Bristaka, na samoj granici s Vodicama.

Plažu namijenjenu psima ima i Primošten, dok u Pirovcu planiraju urediti plažu za pse u sklopu izrade nove strategije razvoja turizma pred čijom su izradom. Ako smo izostavili koje mjesto, a da ima plažu za pse, neka nam ne zamjere. Svakako, vlasnici pasa su zadovoljniji i radije će ljetovati u mjestima gdje plaža postoji nego s ljubimcem potajno odlaziti na za njih zabranjene plaže ili tražiti divlje na kojima im nitko neće prigovarati zbog pasa.

22. travanj 2024 14:04