StoryEditorOCM
Županijamuke s turistima

Agonija obitelji s Murtera: ‘Bahati Španjolac nam se parkirao ispred kuće i otišao na Kornate!? Policija je rekla da ne može ništa‘

Piše Šibenski.hr
10. kolovoza 2022. - 14:22

Kako su nam javili čitatelji, na Murteru se početkom ovog tjedna odvijala prava drama oko privatnog parkinga ispred obiteljske kuće kojeg je uzurpirao turist. Jedna od vlasnica spomenutog parkinga ispričala nam je agoniju koju su prošli s Španjolcem i njegovim automobilo, policijom, pauk-službom...

"Mi smo velika obitelj iz Murtera koja ima kuću te ispred kuće prostor za 4 parkirna mjesta. Najčešće su tu parkirana 2 automobila i skuter, taman da se nitko više ne može parkirati preko zime, no preko ljeta taj je parking i više nego pun kada ostatak obitelji dođe na godišnji odmor. 

Međutim, tijekom sezone, svaki put kada se neki od auta makne, u roku par sekundi se pojave neki turisti koji misle da su našli besplatan parking.

To je već godinama problem jer se u Murteru ne može više naći besplatan parking osim ako ga netko ne ponudi.

U tijeku su planovi kako bi se taj parking proširio i uredio te kako bismo stavili blokade, zasad samo stoji znak kako je to privatan parking.

Ali, u ponedjeljak, 08.08., oko 9h ujutro, na slobodno mjesto se parkirao automobil sa naljepnicom Rent a car agencije zagrebačkih tablica. Pomislili smo da se neki od turista došao okupati te ostavio auto, računajući kako će se vratiti kroz par sati da mu očitamo bukvicu.

Sati su prolazili, naši auti nisu imali mjesta za parkiranje te smo bili prisiljeni moliti susjede za parkirno mjesto dok je nepoznati automobil i dalje bio tu. Fotografirali smo ga zajedno s registracijskim tablicama te stavili u lokalnu FB grupu kako bi vidjeli ako je možda netko od lokalnih vlasnika apartmana primio goste.

Postavili smo i papir kako bismo informirali, ukoliko dođu, da se preparkiraju. 

Svi koji su prolazili u međuvremenu su gledali i čitali taj natpis.

Počela je padati noć, a skupa s njom i nervoza, zvali smo agenciju u Zagrebu te ih zamolili da informiraju ljude da maknu svoj auto. Dobili smo "odj***". Zvali smo ponovno s drugog broja te nam je gospodin vlasnik agencije rekao kako će ih nazvati (što se naravno nije dogodilo). Čekali smo i čekali, svakakve su nam ideje padale na pamet, natpis je u međuvremenu isprala i večernja kiša, da bismo na kraju pozvali i policiju. 

Policija je poslala lokalnu patrolu koja je stigla oko 22h te utvrdila kako oni, koji su došli na naš privatni posjed te onemogućili nama da parkiramo svoj auto, u potpunosti u pravu te ne postoji zakon koji njih sprječava da učine isto. Kada smo ih upitali što možemo učiniti, rekli su kako možemo staviti lanac preko parkinga, ali svejedno njima omogućiti da izađu jer smo u suprotnom MI u prekršaja te nas oni mogu prijaviti policiji gdje bismo MI bili prisiljeni platiti kaznu.

Svaka slična radnja bi također bila prekršaj sa naše strane, dok su oni u potpunom pravu.

Policija je otišla, zapisala naše podatke ukoliko taj automobil prijavi bilo kakav prekršaj da nas mogu prijavi. Pauk služba također nije bila opcija pošto bismo mi platili sam izlazak pauka na teren, a on na kraju ne bi uklonio auto jer nije parkiran na javnoj površini. 

Mi smo morali prespavati sa nepoznatim automobilom na parkingu.

Sutradan smo dobili broj agencije u Splitu, u nadi da riješe situaciju, gospodin iz agencije nam je rekao kako je riječ o gostu iz Španjolske koji je auto unajmio u Splitu te ga je kontaktirao. Španjolac im je rekao kako to nije opcija. Nakon nekoliko sati upornosti zamolili smo agenciju za kontakt broj kako bismo ih mi zamolili na lijep način da uklone automobil sa našeg posjeda.

U razgovoru sa Španjolcem smo saznali kako je, nakon što je parkirao automobil, brodom otišao na Kornate te mu dolazak u Murter nije opcija.

Kada smo skužili da je brod zapravo isto unajmljen, upitali smo lokalne agencije da pronađemo obu gdje su unajmili brod.

Rečeno nam je kako je Španjolac bio bahat i naporan (upečatljiv) i kako je trenutno na otoku Žutu, a brod treba vratiti sutra ujutro.

Zvali smo Španjolca nekoliko puta kako bismo mu rekli da dođe u Murter, što bi gliserom bilo 40min vremena te makne auto na besplatan parking koji mu osigurala agencija za najam brodova koji je on odlučno odbio jer je "našao slobodno mjesto".

Pokušali smo mu reći da nam onemogućava parkiranje na našem posjedu što nije u redu od njega, što je on i dalje ignorirao govoreći kako "dolazak za njega nije opcija".

Ljutiti smo imali raznorazne ideje što napraviti, no razum je uvijek bio na prvom mjestu i nismo htjeli raditi prekršaje.

Ujutro je Španjolac svojim brodom došao u Murter, sjeo u lokalni kafić te popio kavu, nakon toga vratio brod u agenciju te se uputio prema parkingu.

Mama umirovljenica ga je dočekala te pozvala sestru koja je pričala engleski jezik. Španjolac ih je lijepo pozdravio misleći da je to to i pokušavao sjesti u automobil bez isprike.

Na kraju smo izašli brat i ja da bismo ga natjerali da se ispriča i da mu objasnimo kako je to što je napravio bezobrazno i bahato od njega jer smo 48 sati bili bez parkirnog mjesta. Nije ni trepnuo već je sjeo za volan i otišao svojim putem.

Nakon njegova odlaska su na parking postavljene cigle te više natpisa.

Pitanje je sada kakav je to zakon koji tvrdi da mi nemamo nikakvo pravo ukoliko se na naš posjed parkira nepoznati automobil, bez pitanja, te ostane tu koliko god želi bez da plati ikakvu kaznu nama ili policiji. Zakon koji ne brani privatni posjed već lopova koji se nađe na njemu", napisala je jedna od vlasnica kuće i parkinga (puni podaci poznati redakciji op.a).

24. rujan 2023 19:28