StoryEditorOCM
ŽupanijaPriča o brodu, gospodaru i posadi

48 fotografija na otvorenom: Spektakularnom izložbom fotografija "Bažokić" počela dvodnevna proslava 38. obljetnice NP Kornati

Piše Mande TURČINOV - JEŽINA
12. kolovoza 2018. - 13:56

Izložbom "Bažokić" počela je u subotu dvodnevna proslava 38. obljetnice Nacionalnog parka Kornati. Autor "slikopriče o brodu, gospodaru i posadi“ je Mile Rameša, dugogodišnji, do nedavnog umirovljenja, djelatnik Javne ustanove, a i Ive Šikić Bažokić, jedan od glavnih likova iz podnaslova izložbe – gospodar – posljednjih je nekoliko godina radio u Ustanovi na mjestu graditelja i obnovitelja suhozida na otoku Kornatu.



U 48 postavljenih fotografija autor prati brod, gospodara i njegovu posadu kroz niz regata na latinsko idro, a brod Bažokić i njegova posada obučena u trliš i mornarske majice postali su prepoznatljivim mjestom svake takve regate od sjevera do juga mora Adrianskoga. Ponajviše, dakako, u rodnome Murteru gdje se "družina Bažokić, koja se nije na vrijeme cijepila protiv bažokić virusa", latila i nekih zaboravljenih baštinskih poslova poput mlaćenja mrte ili nošenja kipa sv. Roka u procesiji na blagdan sveca.

Riječi u navodnicima su iz kataloga izložbe, kojeg potpisuje prof. Ive Šimat Banov, još jedan nostalgičar za minulim "smislenim“ vremenom. Jer kada vidim na moru, kaže Ive Šimat Banov, brod Bažokić i Ivu Bažokića, a povremeno i njegovu družinu, sve mi dobiva smisao. I zacijele sva vremena i ljudi. I mrtvi ožive i živi ne umiru. I preci hodaju u Cankina, i dide se javlja zazornom pjesmom o vili Velebita, i mati poslužuje junake koji larmaju do jutra, i Mišulo šlapa po razlokanoj ulici, i Ante Ševo vozi avion, i Šimić je na slaru sa kartilom u drobu, i Đonđo na ponistri ima što reći, i Tonsulo pita neki dinar i Ilija vrluda amo-tamo u nekom baletnom, umjetničkom stilu… A kako je Mediteran unutrašnje more a Jadransko unutrašnjost unutrašnjosti, Ive Bažokić, Brod Bažokić i Družina Bažokić je unutrašnja unutrašnjost unutrašnjosti. Ili jednostavno Dubina i Smisao.

I njegov brod iz 1936., koji kao da je naslutio ovu modernu promjenu spola iz ženskoga u muško, iz gajete se pretvorio u leut 1967. Uz to doživio i požar 2004., ali zahvaljujući ljubavi rođen je ponovno. I tako kroz život idu dva Bažokića. Oni su blizanci. Jednojajčani.




Treba li uopće napominjati da je izložba na otvorenom, u uskoj uličici Kantimirovoj posutoj mirisnom mrtom, polučila golem interes publike, domaće i turista.

25. travanj 2024 02:06