StoryEditor
ŽupanijaSPASILO ZRAKOPLOVSTVO

'Vodene bombe' obranile Tribunj, izgorjelo 150 hektara površine, zagrište će cijelu noć čuvati 30 vatrogasaca i 10 vozila

Piše Ante Talijaš Foto: Vodički vatrogasac Ivan Skočić i Aljoša Zanze
24. veljače 2019. - 18:59

NOVO

U nedjelju predvečer, oko 17 sati, stavljen je pod kontrolu veliki požar nadomak Tribunja, koji je buknuo u subotu oko 11 sati u predjelu brda 'Orlov krug' između Vodica i Tribunja i nošen jakom burom, koja je puhala i preko 100 kilometara na sat, brzo se širio u smjeru jugozapada.. Od velike pomoći vatrogascima koji su bili na izmaku snagu, od 11,45 sati, nakon što je bura oslabila, bili su jedan kanader i jedan air-traktor. Oni su 'vodenim bombama' odradili veliki posao na nepristupačnim dijelovima brdovitog terena i na rubovima požarišta.

-Nakon dobro odrađenog posla kanader i air-traktor su se povukli u svoju bazu. Požar još ne možemo proglasiti lokaliziran, ali moglo bi se reći da je pod nadzorom. Još na nekim mjestima ima sporadične vatre, kojima se ne može prići zbog nepristupačnog terena. Uglavnom najgore je prošle. Na požarištu će se ostati dežurati cijelu noć tridesetak vatgroasaca s desetak vatrogasnih vozila. Riječ o novim i odmornim gasiteljima koji će zamijeniti dosadašnje – izvijestio nas je Ivica Begić.

Za oko 30 sati požara, vatrena buktinja, koja je u jednom trenutku zaprijetila i kućama uz cestu u Tribunju, opožarila je oko 160 hektara površine. Nijedan objekt nije stradao, a nema ozlijeđenih osoba ni među vatrogascima, ni među mještanima Tribunja koji su dali velik obol u gašenju ovog opasnog požara.

 

RANIJE

Nakon 24 sata borbe s vatrenom stihijom, u nedjelju od 11,45 sati veliki požar kod Tribunja gasi jedan kanader koji je doletio sa zadarskog aerodroma.

-Lakše se diše. Bura je oslabila, temperatura se podigla, pa napokon možemo računati na zračne snage. Za sada vatru gasi jedan kanader, a uskoro će mu se pridružiti još jedan kanader i dva air-traktora – kazao nam je s požarišta županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić, u čijem je glasu bilo primjetno olakšanje.

Na brdima Orlov krug, Križine i Mrzanac i dalje gori gusta borova šuma, a stambeni objekti nisu ugroženi. Na terenu je i dalje 50-ak vatrogasaca iz JVP-a Vodica i Šibenika, te pripadnici DVD-ova. U gašenju pomažu mještani i lovci iz Tribunja i Sovlje. Za sada je opožareno preko 150 hektara površine.

JUTROS

U nedjelju ujutro i dalje je aktivan veliki požar nadomak Tribunja, koji je u subotu oko 11 sati krenuo s brda Orlov krug u predjelu Vitrenica između Vodica i Tribunja, a koji se nošen olujnom burom s orkanskim udarim brzo širio u smjeru jugozapada.

Cijelu noć bitku s vatrenom stihihom vodilo je 60 vatrogasaca sa 20 vatrogasnih vozila i stotinjak mještana Tribunja i Sovlja. Inače, u subotu poslijepodne vatrena stihija zaprijetila je u jednom trenutku kućama na ulazu u Tribunj iz pravca Vodica, pa su vlasnici kućanstava zalijevali preventivno vodom okućnice. No, vatra je zaustavljena 300-ak metara od stambenih objekata. Općinski stožer za civilnu zaštitu bio je spreman i za evakuaciju stanovištva ulica Podkrižinom i Put Soblja, ali za to, na sreću nije bilo potrebe.

-Sve vatrogasne snage i dalje su na terenu. S vatrom se borimo neprekidno više od 20 sati. Trenutno i dalje gori gusta borova šuma na više lokacija, od Vitrenica, dijelova brda Križine i Mrznacna i paralelno uz cestu Tribun – Sovlja. Za sada je opožareno oko 150 hektara površine. Svi objekti su obranjeni i nema ozlijeđenih. Nadamo se da će do podneva bura oslabiti i omogućiti kanaderima da polete sa zadarskog aerodroma i uključe se u gašenje požara. Bez zračnih snaga teško ćemo uspjeti staviti pod kontrolu ovaj požar – kazao nam je s požarišta Ivica Begić, zapovjednik JVP-a grada Vodica.

-Najveće hvala svim ljudima koji su danas pomagali u gašenju požara u Općini Tribunj!! Tisuću puta hvala vatrogascima iz cijele županije, našim Tribunjcima i Sovljanima koji su hrabro ulazili u opožarena područja s brentačama na leđima gasili vatru, ženama koje su nosile vodu, sokove i hranu za gasitelje...Neću nikoga nabrajati poimenice, da ne bih nekoga zaboravio. Danas je nova borba, da pomognemo vatrogascima sanirati rubne dijelove opožarenih područja – napisao je na svojoj fejs stranici mladi načelnik općine Tribunj, Marko Grubelić.

Neslužbeno doznajemo da je uzrok požara spaljivanje korova za sada nepoznate osobe u predjelu Vitrenica. Do spaljivanja korova navodno je došlo prije četiri-pet dana. Neugasli žar razbuktala je u subotu oko 11 sati jaka bura i izazvala ovaj katastrofalni požar s velikom materijalnom štetom.  
 

# POŽAR#TRIBUNJ# NEPROSPAVANA NOĆ VATROGASACA

Izdvojeno

08. srpanj 2020 20:30