StoryEditor
ŽupanijaREAGIRANJE DIV GRUPE

'Nismo odgovorni za zagađenje Orašnice': U danima kada rastu vodostaji mazut se prelijeva u rijeku; To su sve posljedice rada tvornice prije rata kada je korištena priroda za zaustavljanje otpadnih voda

Piše SD
11. travnja 2019. - 10:10

DIV GRUPA izražava žaljenje zbog incidenta, ali uzrok je mazut koji je u laguni završio davno prije nego je DIV preuzeo "Tvik", koji na incident nije imao nikakav utjecaj pa i ne snosi nikakvu odgovornost. Davno onečišćene lagune veliki su ekološki problem već dugi niz godina. U danima kada rastu vodostaji taj mazut se prelijeva u rijeku Orašnicu.

To su sve posljedice rada tvornice prije rata, kada je korištena priroda za zaustavljanje otpadnih voda. Važno je naglasiti da zemljište na kojem se nalaze onečišćene lagune nije u vlasništvu ni u posjedu, a niti s njim gospodari DIV GRUPA. Od rata, dakle, i prije nego je DIV GRUPA kupila imovinu od bivše tvornice "Tvik", proizvodni proces se unaprijedio i koristi se pročišćivač voda.

 

 

DIV GRUPA nema potrebe za korištenjem laguna, jer one nisu dio tehnološkog postupka pročišćavanja otpadnih voda tvornice. DIV GRUPA je dodatno unaprijedila postupak zaštite okoliša, pa u procesu pročišćavanja vodu prije ispuštanja tretira u složenom procesu fizikalno-kemijske obrade. DIV GRUPA je preko operativnog plana uključena u državni plan mjera za slučaj izvanrednih i iznenadnih onečišćenja te u slučaju onečišćenja prema njemu redovito i postupa.

U slučaju predmetnog izlijevanja, odnosno onečišćenja rijeke Orašnice u Kninu, DIV GRUPA je postupila prema obvezama iz plana. Na teren je izašla i inspekcija koja je nalazom utvrdila da DIV GRUPA ničim nije uzrokovala problem izlijevanja, već je on posljedica porasta vodostaja i ne saniranih laguna. Nadalje, proglasili su I. stupanj onečišćenja voda te su postupak sprječavanja širenja i otklanjanja posljedica prebacili na specijaliziranu tvrtku.

 

 


Na kraju, još jednom žalimo zbog incidenta, ali na njega nismo ni na koji način utjecali, niti smo to mogli. DIV GRUPA posluje u Kninu, zapošljava i pomaže stanovništvo u raznim društvenim aktivnostima. Nama je apsolutno u cilju da imamo čistu i zdravu okolinu i u tom smislu činimo sve što je u našoj moći da unaprijedimo život u Kninu, stoji u reagiranju koje je potpisao Dalibor Marjanović, član Uprave DIV GRUPE.

15. svibanj 2021 16:54