StoryEditorOCM
ŽupanijaVodič za upise u srednje škole

'Bijela kuga' i u školskim klupama: Osnovnu školu završava pedeset osmaša manje nego 2018.!

Piše Katarina Rudan
30. svibnja 2019. - 10:42

U dvanaest srednjih škola na području Šibensko-kninske županije kojima je osnivač Županija i u Centru za odgoj i obrazovanje Šubićevac, u novoj školskoj godini 2019./20. planirano je ukupno 989 mjesta u 53 razredna odjela za upis učenika u prve razrede. Najviše je mjesta u šibenskoj Gimnaziji Antuna Vrančića, 138, i u pravilu budu popunjena već u prvom upisnom roku.

Učenici, osmaši, na temelju odluke Ministarstva znanosti i obrazovanja, već se mogu prijavljivati u sustav elektroničkim načinom, preko mrežne stanice Nacionalnog informativnog sustava prijava i upisa u srednje škole, a natječaj za upis raspisuju škole. U ljetnom upisnom roku završetak prijava najavljen je za 10. srpnja, a poslije tri dana objavit će se konačna ljestvica poretka i tada će biti poznato u kojim je školama koliko mjesta ostalo slobodno za drugi, odnosno jesenski upisni rok, koji će trajati od 21. do 30. kolovoza.

Učenici koji se ne upišu na prva dva upisna roka imat će i treći, 1. rujna, kad će se objaviti preostala slobodna mjesta. S obzirom na to da ove godine iz trinaest osnovnih škola kojima je osnivač Županija i devet škola kojima je osnivač Grad Šibenik, te iz Katoličke osnovne škole, kojoj je osnivač Šibenska biskupija, izlazi ukupno 857 osmaša, nitko ne bi trebao ostati neupisan. Mjesta ima dovoljno, samo je pitanje hoće li učenik uspjeti upisati željeno zanimanje.

– Osnova za planiranje broja obrazovnih programa i razrednih odjela u srednjim školama u svakoj novoj školskoj godini je broj učenika koji završavaju osnovnu školu. Na kraju ove školske godine imat ćemo 50 osmaša manje nego prošle godine. Nismo išli na smanjenje broja razrednih odjela, nego broja učenika u njima. Naime, pratimo kakvo je stanje sa sedmašima, koji će nagodinu završiti osnovnu školu, i dobra je vijest da će ih biti 61 više nego ove, odnosno 918. Planirano je više mjesta za upis jer imamo učenike koji ponavljaju razred, ali i zbog toga što znatan broj učenika iz susjedne, Zadarske županije, posebno s područja Stankovaca i Starog Velima, tradicionalno gravitira šibenskim srednjim školama. Prosječno ih je 30 godišnje, pa smo mislili i na njih – kaže Diana Ercegović, pročelnica županijskog Ureda za prosvjetu, znanost, kulturu i sport.

Strukovna zanimanja

U školama neće biti novih obrazovnih programa, osim u Srednjoj medicinskoj školi Šibenik, a u toj školi, iako ima potreba, neće biti još jednog odjela medicinskih sestara opće njege.

– Novi program je zdravstveno-laboratorijski tehničar, umjesto dosadašnjeg programa fizioterapeuta. Što se tiče medicinskih sestara, ove godine ostaje jedno odjeljenje, ali s maksimalnim brojem od 26 učenika, a za sljedeću godinu ćemo vidjeti. Naime, imat ćemo veću bazu učenika za upis, a kako ih je ove godine manje, pitanje je bi li bio dovoljan broj zainteresiranih – ističe Ercegović.

Što se tiče drugih, na tržištu rada itekako traženih zanimanja, poput konobara i kuhara, u Turističko-ugostiteljskoj školi i ove će godine biti po jedan i pol razred, odnosno 31 mjesto za svako od njih. U ostalim strukovnim i obrtničkim zanimanjima većih promjena nema, a u njima već ima programa za zanimanja u trogodišnjem i četverogodišnjem trajanju koja su deficitarna na tržištu rada, poput strojara, automehaničara, vozača, vodoinstalatera, brodskih električara, plinoinstalatera, brodomehaničara, limara i srodnih zanimanja. Upravo zbog toga svi koji su na bilo koji način vezani uz sustav obrazovanja pozivaju osmaše da dobro razmisle što će upisati. Bolje rečeno, njihove roditelje, jer malo koje dijete s 14 godina samostalno donosi odluku što će upisati i u pravilu presude želje i odluke roditelja.

U pravilu su se prijašnjih godina u srednjim školama u Šibeniku, Kninu i Drnišu u prvom upisnom roku popunjavala mjesta u najatraktivnijim četverogodišnjim zanimanjima, a najviše slobodnih mjesta ostajalo je u trogodišnjim strukovnim školama.


INDUSTRIJSKA ŠKOLA
Tiskali su brošuru, pogledajte
Industrijsko-obrtnička škola Šibenik, koja ove školske godine upisuje 91 učenika u prve razrede, tiskala je brošuru o upisima u novu 2019./20. školsku godinu, te posjećuju osnovne škole i osmašima predstavljaju svoje programe kako bi ih zainteresirali za to da upišu obrtnička zanimanja u njihovoj školi, a to su: automehatroničar, elektroinstalater, autolimar, brodomehaničar, tehnički crtač, vodoinstalater, plinoinstalater, instalater grijanja i klimatizacije i vodoinstalater, kao i za jedino četverogodišnje zanimanje – brodski električar. Koliko će učenici biti zainteresirani za ta, kao i za ostala tražena zanimanja na tržištu rada, znat će se nakon prvog upisnog roka.

20. travanj 2024 12:12