StoryEditorOCM
ŽupanijaŽUPAN PAUK PODIJELIO SUBVENCIJE POLJOPRIVREDNICIMA

106 OPG-ovaca dobilo skoro 300 tisuća kuna

1. lipnja 2017. - 16:07

Poljoprivrednicima svaka kuna dobro dođe. Župan Goran Pauk i korisnici subvencija u poljoprivredi potpisali su u četvrtak u gradskoj vijećnici ugovore za dodjelu 293 675 kuna koliko je dodijeljeno za 106 zahtjeva – za navodnjavanje, nabavu novih sadnica, ulaganja u preradu voća i povrća, obnovu štala i kupnju mehanizacije. Iako je ove godine, kako je istakao i župan Pauk, zaprimljen rekordni broj zahtjeva – njih čak 259 – od kojih se najviše odnosilo na nabavu poljoprivredne mehanizacije, jasno je da visina odobrenih županijskih subvencija ne može zatvoriti željenu investiciju, no one nisu ni zamišljene kao kapitalna sredtsva, već kao svojevrsna potpora poljoprivrednim gospodarstvima u razvoju i napretku.

'Veseli me interes za ulganje u staočarsku proizvodnju, koja zadnjih godina bilježi znatan napredak - istakao je Pauk, uz podatak da je ove godine županija odobrila skoro 110 tisuća kuna za subvencije za nabavu stole i još 70 tisuća kuna za obnovu štala i nadstrešnica. Konkretno, među potpisnicima su bili i OPG-ovi Kunčić, Grcić i Dizdar, od kojih svaki ima 30-ak koza na poljoprivrednom gospodarstvu, a koji su dobili subvencije za muzne uređaje i obnovu štale.

Sredstva za kapitalna ulaganja poljoprivrednici mogu tražiti iz Fondova ruralnog razvoja – iz mjere 4.1 gdje se mogu dobiti sredtsva u iznosu od pet tisuća do tri milijuna eura, te mjere 4.2 za ulaganja u preradu, marketing i razvoj poljoprivrednih gospodarstava. Za ova dva natječaja ukupno je osigurano 640 milijuna kuna, a u najavi je i mjera 6.2 temeljem koje će se za ulaganja u pokretanje nepoljoprivredne djelatnosti na ruralnom području moći dobiti maksimalno 50 tisuća eura.

26. travanj 2024 15:11