StoryEditorOCM
ŽupanijaNP KRKA UVEO OGRANIČENJE BROJA POSJETITELJA

10.000! To je maksimum za Skradinski buk (FOTO)

3. lipnja 2017. - 13:39

Nacionalni park Krka od jučer ograničava broj posjetitelja na svome temeljnom fenomenu – Skradinskome buku. Na taj način kao prvo zaštićeno područje u zemlji uvodi održivo upravljanje brojem posjetitelja, i to dobrim dijelom uz pomoć suvremene elektronike.
U isto vrijeme na području buka, u samome srcu Nacionalnog parka, može biti najviše deset tisuća turista, odlučila je uprava parka u težnji da još više zaštiti slapove, koji su zbog svoje atraktivnosti i čuvenosti sve više izloženi pritiscima posjetitelja i (pre)velikim gužvama.

Ovim upravljačkim potezom nastoji se, s druge strane, gostima pružiti potpuni doživljaj i veću sigurnost tijekom boravka u zaštićenoj prirodi. O broju raspoloživih ulaznica posjetitelji se u svakom trenutku obavještavaju s uočljivih zaslona postavljenih nad ulazom u zgradu skradinske podružnice uprave NP-a Krka i na Lozovcu, gdje je glavni ulaz u park.
– Onim posjetiteljima koji za neko vrijeme neće moći prići Skradinskome buku nude se alternativni pravci kretanja u srednjem i gornjem toku Krke, gdje je park zadnjih godina dosta uložio u uređenju poučno-pješačkih staza i primjereno obilježavanje atraktivnih vidikovaca.

Uživat će i u sakralnoj baštini, upoznati turistički neotkrivene dijelove rijeke Krke i kušati domaće specijalitete u nekim od brojnih seoskih domaćinstava, s time da na slapove dođu poslije – istaknuo je Krešimir Šakić, ravnatelj Nacionalnog parka Krka.
Ovim povodom uprava NP-a Krka upriličila je javno predstavljanje novog načina upravljanja pred svojom zgradom u Skradinu, ugostivši, među ostalima, i Marija Šiljega, državnog tajnika u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.

Novost je i to što će brodu na pristaništu u Skradinu posjetitelji moći pristupiti jedino ako su kupili ulaznicu za posjet parku. To će, očekuje se, smanjiti redove za ukrcaj na brod, a posjetiteljima ostaviti više vremena da se zadrže u Skradinu i razgledaju gradić neraskidivo vezan s Krkom i nacionalnim parkom.
I naposljetku, od jučer su i sami posjetitelji u mogućnosti bolje isplanirati posjet parku jer su im na raspolaganju kupnja i rezervacija on-line ulaznice na web-shopu Parkovi Hrvatske.
– Lampica za alarm i sagledavanje mogućnosti da se posjetitelje usmjerava na ovaj način, bolji za njih i zaštićenu prirodu parka, upalila se lani, kada je u jednom trenutku na samim slapovima bilo 15 tisuća posjetitelja – napominje ravnatelj Krešimir Šakić.

S milijun posjetitelja, lanjska godina bila je rekordna u 32 godine postojanja parka, no ovo ograničenje nije nepromjenjiva veličina: efekti će se temeljito analizirati na kraju sezone, te nije isključeno da dođe do modifikacija prema još manjem broju posjeta jer je dobrodošla svaka mjera veće zaštite.
Uostalom, disperzija gostiju na "neotkrivene" atrakcije u srednjem i gornjem toku rijeke Krke ne samo da je ekonomska blagodat za te dijelove Šibensko-kninske županije, nego i korak bliže vremenu kada će se turisti u većem broju odlučivati za trodnevne boravke na Krki, što je upravo mjera za lagodno upoznavanje svega što je u parku vrijedno vidjeti.

Na visoko drugo mjesto Nacionalnog parka Krka po posjećenosti, iza Plitvičkih jezera, podsjetio je državni tajnik Mario Šiljeg, istaknuvši da 19 nacionalnih i parkova prirode čine jedan od najjačih hrvatskih brendova, koji su lani ugostili više od 3,5 milijuna posjetitelja.
Mogućnost kupnje ulaznica na internetu za svaki od njih, uvedena u ponudu ovih dana, svakako je još jedan od mehanizama za upravljanje brojem posjetitelja, a jedan od prioriteta resornog ministarstva i uprava zaštićenih prostora jest poboljšanje posjetiteljske infrastrukture u vrijednosti od oko 770 milijuna kuna. Tolika je, naime, ukupna vrijednost projekata apliciranih na europske fondove koji su u postupku odobravanja. To će, istaknuo je državni tajnik Šiljeg, olakšati pristup parkovima, no isto tako omogućiti još bolju zaštitu.

Konkretne upravljačke promjene u NP-u Krka prati ulaganje investicije od sedam milijuna kuna za uređenje glavne prometnice prema Skradinskom buku i skradinske ispostave NP-a Krka, gdje je, umjesto dosadašnja tri, sada osam prodajnih mjesta.


IZJAVE
Ispunili smo
civilizacijski
nalog
Šibensko-kninski župan Goran Pauk istaknuo je kako Županija u potpunosti podržava sve aktivnosti Nacionalnog parka Krka, a ograničenje posjetitelja na Skradinskom buku je odlično jer je održivi razvoj tog područja apsolutni prioritet.
Novoizabrani gradonačelnik Skradina Antonijo Brajković rekao je da se ovim mjerama zaštite temeljnog fenomena Nacionalnog parka ispunjava civilizacijski nalog koji je pred NP Krka postavljen još prije 32 godine, kada je osnovan.

22. travanj 2024 08:53