StoryEditorOCM
Šibenikodluka župana

Drastično srezana potpora Šibenskoj narodnoj glazbi: ‘Šokiran sam, dobit ćemo svega 6.000 kuna‘

Piše Davorka Blažević
5. srpnja 2022. - 20:21

Odluka šibensko-kninskog župana Marka Jelića o dodjeli sredstava iz proračuna za financiranje županijskih programa/ projekata javnih potreba u kulturi za 2022. konsterenirala je neke od tradicionalnih korisnika proračunskih sredstava. A kako izgleda, najviše Šibensku narodnu glazbu.

Jer, glazbari koji su lani iz proračuna dobili 25 tisuća kuna, poput Šibenskog pjevačkog društva "Kolo", Orguljaške ljetne škole, Dalmatinske šansone, u čijem je rangu (ako ne i višem) po svojoj relevantnosti i opsegu aktivnosti i Glazba, reducirani su na svega 6000 kuna potpore!

- Šokiran sam, što da vam kažem - iskreno priznaje, još u nevjerici predsjendik Šibenske narodne glazbe Mario Paić.

Kaže da mu ništa nije jasno, ne može shvatiti što se dogodilo, I pokušao je, kaže, preko nekih poznanika doći do župana Jelića kako bi dobio objašnjenje za ovakav dradtičan potez županije prema ŠNG-u.

- Još čekam odgovor- napominje, naprosto se ne snalazeći u novonastalim okolnostima. Paić I dalje vjeruje da je posrijedi neka greška I da će ona biti ispravljena.

Jer, nije Šibenska narodna glazba udruga osnovana jučer, Gazba je šibenski brend poput "Kola", s tradicijom koja zaslužuje svako poštovanje.

Šibenska Narodna Glazba je osnovana daleke 1848. godine, prije impresivnih 174 godine! Kako se s ponosom navodi na njihovoj web stranici, od osnutka do danas nastupili su više od 12.500 puta, predstavljajući svoj grad, Šibensko-kninsku županiju I Republiku Hrvatsku. U dugoj i bogatoj povijesti nastupili su na 45 međunarodnih smotri koncertnih sastava, folklora i drugih smotri u 15 europskih zemalja, sudjelovali na 12 državnih natjecanja s kojih su ponijeli jedno zlato, tri srebra i dvije bronce u kategoriji A.

Njihove vrhunske profesionalne izvedbe rado sluša jedanaest šefova država, kako ističu na svojoj internetskoj stranici, dva pontifeksa I brojne značajne osobe u Hrvatskoj I svijetu. Sudjelovali su I u snimanju četiri dugometražna filma, ali I na velikim sportskim događanjim apoput Mediteranskih igara, Europskog prvenstva u atletici I Svjetskog prvenstva u vaterpolu za juniore.

Naposljetku, šibenski "glazbari", zaštitini znak svoga grada I županije, predstavljajući Hrvatskuz nastupili su I na 15., 16. I 17. izdanju World Music Contesta (WMC) u Nizozemskoj gdje su, s pravom apostrofiraju, osvojili dvije zlatne, jednu srebrnu I jednu brončanu medalju u kategoriji show bendova.

image
Ante Baranić/Cropix

Za svoj dugogodišnji rad i očuvanje tradicijske glazbe nagrađeni su Poveljom Republike Hrvatske, najvećim priznanjem koje im je dodijelio tadašnji predsjednik Stjepan Mesić 2005. godine.

Povijest Glazbe je istodobno i dio identiteta grada Šibenika, njegov kulturni brend i njegov znamen, i doista je nevjerojatno da se sve to valorizira s par tisuća kuna godišnje iz županijskog proračuna, dok Kolo, ili Orguljaška ljetna škola i Dalmatinska šansona (iako s jednokratnim aktivnostima) i dalje imaju potporu na razini lanjskih 25 tisuća kuna.

Što je presudilo Glazbi da od ukupno 604.500 kuna proračunskog novca županije namijenjenog za sufinanciranje 56 programskih aktivnosti udruga i ustanova u kulturi, planiranih u Upravnom odjelu za prosvjetu, znanost, kulturu, sport i nove tehnologije, spadnu na tek 1 posto potpore?

Zanimljivo je i da u odluci o distribuciji sredstava županije za javne potrebe u kulturi stoji da se prigvoor može podnijeti na proceduralnu povredu natječajnog postupka ili zbog neodobravanja financijskih sredstava, ali ne i na visinu dodijeljenog iznosa potpore (?!)

Pokušali smo dobiti obrazloženje župana Marka Jelića, ali nam se do zaključenja teksta nije javljao, pa ćemo njegov odgovor objaviti čim ga dobijemo.

26. travanj 2024 21:26