StoryEditorOCM
Šibenikistupila iz stranke

Znanstvenica Ljiljana Zmijanović: Nakon 30 godina napuštam HDZ i nastavljam pravnu bitku vezanu za izbor ravnatelja NP Krka

Piše Davorka Blažević
28. svibnja 2020. - 13:26

Ljiljana Zmijanović, znanstvenica i braniteljica iz Domovinskog rata, nesuđena ravnateljica NP-a Krka, s prvim danom ovog tjedna prestala je biti članicom HDZ-a. Nakon 30 godina! Sadašnje vodstvo stranke, napisala je u svojoj izjavi uz zahtjev da je brišu iz članstva, ne zaslužuje njezino povjerenje. U tom društvu nemam što tražiti, rekla nam je, više rezignirana negoli razočarana, onu istu večer kad je Glavnom tajništvu HDZ-a slala svoju ispisnicu iz stranke. Njezina se čaša gorčine već duže vrijeme punila, a vjerojatno je prelilo Rješenje Državnog inspektorata, Sektora za drugostupanjski upravni postupak, kojim se poništava rješenje višeg inspektora rada iz šibenske Ispostave, od 23. prosinca 2019., i odbija zahtjev Ljiljane Zmijanović za ostvarivanjem prava prednosti pri zapošljavanju na radnom mjestu ravnateljice Javne ustanove NP-a Krka.
Prvostupanjskim rješenjem višeg inspektora rada, od 23. prosinca 2019. bio je usvojen zahtjev Ljiljane Zmijanović i “utvrđeno da je Javna ustanova NP Krka povrijedila pravo prednosti pri zapošljavanju hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata-dragovoljcu Ljiljani Zmijanović, sklopivši 29. srpnja 2019. ugovor o radu s Nellom Slavicom, po natječaju objavljenom 27. prosinca 2018. za radno mjesto ravnateljice”. Na to se rješenje JU NP Krka žalila “zbog povrede odredbi procesnog i materijalnog prava, pogrešno i nepotpuno utvrđenoga činjeničnog stanja i pogrešnog zaključka, navodeći da je radni odnos sa Slavicom zasnovan “trenutkom konačnosti upravnog akta ministra Ministarstva zaštite okoliša i energetike, odnosno, (novog) rješenja o imenovanju”. Javna ustanova se pritom pozivala i na sudsku praksu Vrhovnog suda koja je prihvatila stajalište o zasnivanju radnog odnosa ravnatelja nacionalnih parkova temeljem upravnog akta, čime dovode u pitanje ovlaštenja inspektora rada za provođenje bilo kakvih radnji inspekcijskog nadzora iz područja radnog prava u situaciji “ u kojoj najviše tijelo izvršne vlasti izabire osobu ravnatelja- rukovodeći kadar jedne ustanove od najvišeg interesa RH”. Dakle, u najkraćem, nema se tu što inspekcija miješati kad ravnatelja imenuje ministar!

NISU JEDNAKE

NP Krka u žalbi također ističe da je u prvostupanjskom rješenju inspektor pogrešno zaključio da su Ljiljana Zmijanović i Nella Slavica ostvarile jednake uvjete pri zapošljavanju, a što je osnovni preduvjet za primjenu instituta prednosti pri zapošljavanju. To je pogrešno, tvrde iz javne ustanove, jer je izabrana kandidatkinja osvojila 4 boda više od Zmijanović, a ustanova nije provela intervju i bodovanje programa rada jer je to učinilo Ministarstvo u posebnom upravnom postupku. Osim toga, kaže se u obrazloženju odluke o poništavanju prvostupanjskog rješenja,” intervju i bodovanje programa rada, niti provjera znanja i sposobnosti kandidata, nisu u neposrednoj uzročno-posljedičnoj vezi sa sklapanjem ugovora o radu na određeno vrijeme, već je sklapanje ugovora o radu s Nellom Slavica u uzročno-posljedičnoj vezi s konačnošću upravnog akta-rješenja o imenovanju ravnateljice...(?!) Prema tome, ništa nije važno osim ono što kaže ministar!
Kako bilo, drugostupanjskim Rješenjem odbijen je zahtjev Ljiljane Zmijanović za ostvarivanje prava prednosti pri zapošljavanju na radnom mjestu ravnateljice NP-a Krka.
- Njihova žalba je usvojena, odlučeno je u korist NP-a Krka, ali mi idemo dalje, za nas se proces nastavlja i ustajemo tužbom protiv takvog rješenja - kaže Ljiljana koju u sporu zastupa suprug, odvjetnik Branimir Zmijanović. No, paralelno s ovim postupkom vodi se i sudski koji se poput trakavice vuče već 1,5 godinu.
- Postupak je već trebao biti završen, ali su oni jednom tražili izuzeće inspektora, drugi put izuzeće sutkinje, što je odbijeno i sad čekamo raspravu. A u međuvremenu, dok čekamo raspravu u sudskom sporu, dobili smo rješenje Državnog inspektorata kojim je usvojena njihova žalba, na koju ću uložiti tužbu. Očito, smatra Ljiljana, ovdje je cilj odugovlačenje postupka i moje iscrpljivanje ne bi li naposljetku odustala od pravne bitke. Ali to odugovlačenje se ne događa krivnjom suda, pa ni Inspektorata, nego ministra koji ustrajno brani svoj izbor, unatoč pravomoćnoj sudskoj presudi kojom je poništeno imenovanje Nelle Slavice.

NE ODUSTAJE OD SUDA

- Nečuveno je da ministar, koji je tu da bi provodio sudsku presudu, a ne da bi je po slobodnoj volji interpretirao i ignorirao, na tako eklatantan način podriva pravni sustav, jer ovo što on čini je udar na pravnu državu, rasturanje trodiobe vlasti, optužuje ministra Ćorića revoltirana znanstvenica-braniteljica, napominjući kako su svi mislili da je slučaj zaključen pravomoćnom presudom, ali se ispostavilo da kod nas čak ni ministri, ali i premijer koji u Vladi tolerira takvog ministra, ne poštuju zakon koji su kreirali i predložili Saboru na usvajanje.
Ljiljana Zmijanović već drugu godinu vodi mrtvu trku sa sustavom, s Ministarstvom zaštite okoliša, Državnim inspektoratom, Upravnim sudom... Njezin je cilj, kako sama kaže, istjerati pravdu pod svaku cijenu, a pravdom smatra pravomoćnu presudu u svoju korist kojom će sud potvrditi da su joj bila povrijeđena prava pri zapošljavanju hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.
Ljiljana se u prosincu 2018. natjecala za ravnateljicu Nacionalnog parka Krka, uvjerena da uz sve stručne reference kao doktorica znanosti, ima i dodatnu prednost kao braniteljica, te da je zakon apsolutno na njezinoj strani. No, ministar energetike i zaštite okoliša Tomislav Ćorić, odlučio se za ekonomisticu Nellu Slavicu koja je dotad bila na dužnosti direktorice šibenskog Studentskog centra. U obrazloženju svoje odluke, uz ostalo, ministar je naveo kako je Slavica ostavila najbolji dojam u intervjuu koji je obavljen sa svim kandidatima koji su ispunjavali uvjete (njih sedmero). Činjenica da je Ljiljana Zmijanović, ne samo znanstvenica, nego i braniteljica, ovdje joj nije bila od koristi ni pomoći...
Obje kandidatkinje su članice HDZ-a (doduše, Nella je istodobno bila i u HNS-u, ali joj to nitko nije uzeo za zlo...), pa se ne može govoriti o klasičnom stranačkom kadroviranju, iako, makar u šibenskim kuloarima, govori se da je šef županijskog HDZ-a podupirao Slavicu.
Slavica već godinu i pol dana obavlja dužnost ravnateljice, a istodbno sudski proces traje po tužbi Zmijanović protiv NP-a Krka zbog, kako je navela, kršenja njezina prava prednosti pri zapošljavanju kako je utvrđeno Zakonom o pravima hrvatskih branitelja, kojega je HDZ-ova vladajuća većina predložila, svim sredstvima branila i naposljetku donijela u Hrvatskom saboru. Očito ne anticipirajući situaciju poput ove u kojoj će obje kandidatkinje biti članice HDZ-a, a samo jedna od njih braniteljica, i to baš ona koju oni ne žele na mjestu ravnateljice...

A ONDA I SUPRUG!

Sve to je utjecalo na odluku Ljiljane Zmijanović da istupi iz HDZ-a.
- Sudjelovala sam u osnivanju HDZ-a i bila članom bez prekida 30 godina. Posve jasno izričem mišljenje da veliki dio članstva predstavlja istinske i čestite promicatelje vrednota koje su tek paradigmatski ispisane u načelima i raznim sintagmama, napisala je u svojoj “ispisnici”, navodeći dio svoga životopisa.
- Poznat je moj životopis, s ispisanih 482 dana borbenog sektora elitnog vojnika izvidnika u Domovinskom ratu, ronioca, pilota, doktora društvenih znanosti polja ekonomije, dobitnice više međunarodnih nagrada i priznanja za rad u struci, sudionice znanstvenih ekspedicija, ekoloških programa…osobe koja je jedino i isključivo svoju karijeru kao znanstvenika i stručnjaka gradila uz pomoć svoje obitelji i znanstvenih autoriteta. Smatram da ovo vodstvo stranke ne može zaslužiti moje povjerenje; autentično i istinsko promicanje odgovornog upravljanja društvenim i ekonomskim procesima u ovom slučaju nema svoje utemeljenje. Osobno od čelnih ljudi stranke doživljavam posve neprimjeren rakurs, što samo govori o nedoraslosti ozbiljnog i uljudbenog ponašanja, i nepostojanja interesa valoriziranja znanstvenih i inih postignuća, koji bi morali biti rotorima razvoja Republike Hrvatske na dobrobit svih njenih ljudi, stoji na kraju Ljiljanine izjave o istupanju iz HDZ-a.
Njezin suprug, odvjetnik Branimir Zmijanović, koji je HDZ-ov vijećnik u šibenskom Gradskom vijeću, također je izašao iz stranke.
- Sve ove godine HDZ nam je radio samo štetu, očito je da tu ne pripadamo, ali čovjek ide do neke granice i kad sve to postane degutantno, više jednostavno ne možeš podnositi. I zato sam napustila HDZ- objašnjava Zmijanovićeva, tvrdeći da je zapravo još od 1997. njezino članstvo u toj stranci izgubilo svaki smisao. Ne zna hoće li se uključiti u neku drugu stranku ili političku opciju, o tome će još dobro razmisliti, ne želi s tim žuriti.
Sada kada je i njezin suprug odlučio okrenuti leđa HDZ-u, vladajuća većina u Šibeniku trebat će još koju novu ruku koja se dosad nazivala oporbenom. Jer, od 25 vijećničkih mjesta, HDZ bi time pao na 10. S HSLS-om uvijek mogu računati, i s nekim navodno nezavisnim vijećnikom, a problem ne bi bio ni “pridobiti” ruku vijećnika HKS-a (Nikica Penđer, bivši dogradonačelnik Šibenika u prošlom, HDZ-ovu mandatu), samo je problem njega na sjednicu GV-a dovesti. Jer, riječ je o vijećniku koji tri godine nije bio ni na jednoj sjednici GV-a, niti je dosad konzumirao svoj mandat...

20. travanj 2024 03:06