StoryEditorOCM
ŠibenikKVADRATURA BIKARCA

Zlatne koke i očerupani Šibenčani

13. siječnja 2018. - 11:19

Što je više objašnjenja o tome zašto je smeće - ili usluga odvoza komunalnog otpada, građanima je to ionako jedno te isto – krešilo i to čak 50 posto, to je manje logike u njima. Naime, ako je čitati što kaže direktor "Čistoće" Novica Ljubičić, pa saborski zastupnik Franko Vidović, a i šef gradskog SDP-a Tonči Restović sa smećem je sve bilo u redu dok se prije tri i pol godine "Bikarac" - na kojem se otpad deponira - nije odvojio od "Gradske čistoće". Pa sada "Gradska čistoća" plaća "Bikarcu" deponiranje otpada. I to oko sedam milijuna kuna godišnje. Što prije nije plaćala. Tako je, veli Vidović, "Čistoća" izgubila "zlatnu koku".

- Poznato je da sve tvrtke u svijetu koje se bave odvozom otpada posluju s gubitkom, a one koje se bave prikupljanjem su u plusu - kazao je bivši šef šibenskog SDP-a, optuživši za to župana Gorana Pauka i gradonačelnika Željka Burića. Pauk je inzistirao na tome da "Bikarac" bude županijska tvrtka, a Burić je pristao na to bez ispaljenog metka - poentirao je Vidović, istaknuvši kako je SDP bio u pravu što se tome - razdvajanju "Bikarca" i "Čistoće" - protivio.

Stvar bi imala i neke logike da nije jednoga malog detalja. Unatoč tome što se zove županijski Centar za zbrinjavanje otpada, tvrtka "Bikarac" je u 100 postotnom vlasništvu grada Šibenika. Jednako kao i "Gradska čistoća". Dakle, ako je već "Bikarac" takva zlatna koka, kakvom je predstavljaju, onda ta "zlatna jaja" koja ta koka nese, odnosno dobit ide vlasniku - a kome drugom? A taj vlasnik je grad Šibenik! Ponovit ćemo opet - u 100 posto. Isto, kao što je u 100 posto iznosu i vlasnik "Gradske čistoće".

Dakle, ako jedna gradska tvrtka plaća drugoj gradskoj tvrtci oko 7 milijuna kuna godišnje, onda je na gradu Šibeniku, kao vlasniku obje javne, komunalne tvrtke da to iznivelira. Pa da s dobiti zlatne koke "Bikarca" pokrije gubitak "očerupane" "Čistoće". Jer, tih sedam milijuna kuna nije nestalo, nego se samo s jedne šibenske adrese, preselilo na drugu.

Znam, reći ćete da "Bikarac" ima i neke troškove, ima zaposlene. Ima, ali imala ih je i "Čistoća" jer je 35 - od ukupno 39 trenutno zaposlenih u "Bikarcu" - prešlo u novoosnovanu tvrtku baš iz "Čistoće". Dakle, zašto grad Šibenik ne pokrije trošak "Čistoće" prihodom "zlatne koke" Bikarca - pa u njegovu je vlasništvu? Nego taj trošak prebacuje na građane, obitelji s malom djecom i penzionere, šaljući im nove uplatnice, da plate retroaktivno već plaćene račune, za studeni i prosinac prošle godine, uvećane za 50 posto.

Možda zato što je cijela dobit te "zlatne koke" iznosila za prošlu godinu oko milijun i pol kuna. Što znači da netko ne govori istinu. Nego samo ono što mu ide u prilog. Oni kojima ništa od svega ovog ne ide u prilog su Šibenčani.

19. travanj 2024 13:50