StoryEditorOCM
ŠibenikUZ ‘OSMIJEH’ SVE JE LAKŠE

Život je zaista nepredvidiv: ‘Internet vrtić‘ oduševio djecu i roditelje

Piše Katarina Rudan
14. travnja 2020. - 08:28

 

 

Život je zaista nepredvidiv. Da će se ovako nešto dogoditi još prije dva tjedna bilo bi nam nevjerojatno pomisliti. No, dogodilo se i vama i nama, drukčiji uvjeti svakodnevice, promjena dnevnog ritma i navika.

“Promotri, prihvati, prilagodi”. Nekada je to jedino što se može učiniti i to je ono što i mi činimo. Zatvorila su se vrata vrtića, škola, knjižnica, kazališta, kina, igrališta... a mi se svi ponašamo odgovorno, trudeći se smanjiti kontakte, družimo se s ukućanima i imamo puno vremena jedni za druge. Bez obzira na to, vrijeme kod kuće može biti zanimljivo i zabavno. Sigurni smo da je ponekad i izazovno smišljati aktivnosti i igre za malu djecu koja stalno imaju potrebu za igrom, zabavom i aktivnošću. Ako vam nakon nekog vremena ponestane ideja, pronađite na Facebook stranici vašeg vrtića nešto za sebe i svoje dijete, objavljeno je 30. ožujka na Facebook stranici privatnog Dječjeg vrtića “Osmijeh”.

Ideja se - nametnula

I tako je startao njihov “Internet vrtić”, kad su zbog epidemije koronavirusa djeca morala ostati kod svojih kuća, a u vrtić roditelji dovode djecu koju doista nema tko čuvati dok oni rade. Kako doznajemo od vlasnice Katje Ercegović, ”Internet vrtić” s veseljem i aktivnim sudjelovanjem prihvatili su mališani i njihovi roditelji. Na upit kako je došlo do te ideje, kao iz topa odgovara:

– Zašto ne? Ako školarci imaju nastavu na daljinu, zašto i mi našoj djeci i njihovim roditeljima ne bismo omogućili interakciju? Budući da imamo puno prijatelja na našoj Facebook stranici, među kojima su najbrojniji roditelji djece koja pohađaju naš vrtić, odlučili smo se na taj korak. Školskoj djeci trebaju kompjutori, laptopi i tableti, a maloj djeci ostaje mobitel roditelja. I dok starija djeca uče na daljinu, vrtićka sa svojim roditeljima mogu pratiti naš Fejs. I mogu vam reći da stvarno imamo neviđenu interakciju. Toliko roditelja reagira, šalju poruke, komentiraju, pitaju, uključuju se u aktivnosti. Jako, jako smo zadovoljni – kaže Ercegović.

Dodaje da je njihov vrtić na Šubićevcu dežuran, odgojiteljice i stručno osoblje rade s djecom koja dolaze u vrtić i jednostavno se – gotovo samo od sebe – nametnula ideja o “Internet vrtiću”. Inače, Dječji vrtić “Osmijeh” pohađa ukupno oko 200 djece, a u dežurnom je dnevno petero djece.

– Radi se o djeci čiji roditelji rade u zdravstvenim ustanovama i trgovini, i koji moraju ići na posao, a oni nemaju gdje i komu ostaviti djecu. Sve je pod kontrolom, roditelji su zaista odgovorni, a mi smo organizirali rad u timovima tako da je što manje djelatnika dnevno u kontaktu. Pridržavamo se svih uputa i odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite i preporuka struke. Timovi, osim što brinu o djeci u dežurnom vrtiću, aktivni su i na našem “Internet vrtiću”. Naši odgojitelji i kineziolog snimaju videa za Fejs, prezentiraju djeci i roditeljima razne mogućnosti rada s djecom i zapravo smo sve što smo radili u vrtiću do 16. ožujka, kad je zatvoren, nastavili raditi preko Fejsa. Samo što ispred nas nisu djeca nego kamera – kaže Ercegović.

Različite aktivnosti

Svakodnevno objavljuju različite aktivnosti, koje sukladno mogućnostima, materijalima, sredstvima, te ponajprije interesima djeteta, a onda i roditelja mogu raditi kod kuće, zajedno. Svaka skupina, a to su Školjkice, Lavandići, Pužići, Brnistrići, Dolphins i Lovorići, na Facebook stranici “DV Osmijeh“ ima svoj album gdje njihovi odgajatelji birano i promišljeno odabiru aktivnosti, priče, igrokaze, zagonetke, radne listove, društvene igre i slično. Albumi prate interese djece, projekte u kojima su dosad bili te aktualno obilježavanje važnih dana u godini. Predložene aktivnosti su prilagođene dobi djece i uvjetima rada u zatvorenom prostoru.

– Radit ćemo tako sve dok traju ove mjere zbog epidemije koronavirusa, nadajući se i vjerujući da će sve što prije proći i da će naši vrtići opet biti puni djece, dječjeg smijeha, pjesme, igre, plesa i svih drugih aktivnosti – na kraju će Ercegović.

26. travanj 2024 10:08