StoryEditorOCM
ŠibenikTko će naše smeće kupiti?

Žitelji Jadrije poslali peticiju s 350 potpisa: ‘Ne dirajte nam našeg škovacina‘

Piše Branimir Periša
9. listopada 2020. - 08:30

Razvaline ljeta vidljive su na Jadriji, šibenskoj gradskoj četvrti, nakon 15. rujna prometno izoliranoj od urbane matice, a i na druge načine zakinutoj u pogledu komunalnog standarda i usluga.

Otkako ne vozi redovita ljetna brodska linija za kupalište, jedino prometalo javnog prijevoza je kombi, koji dvaput dnevno prevozi dvoje osnovaca. Zatvorila se i trgovina, a Jadrija će u zimskom razdoblju ostati i bez čistača, ili higijeničara 'Zelenoga grada', odbiju li komunalna tvrtka i Grad Šibenik peticiju s 350 potpisa da se stanovniku Jadrije Mihovilu Batinici, nakon ljeta prebačenom na biro rada, angažman ne produži na cijelu godinu.

Batinica se zdušno prihvatio posla higijeničara prije tri godine i svoj posao radi za svaku pohvalu, na zadovoljstvo stalnih stanovnika Jadrije i korisnika kabina i svlačionica koji su potpisnici peticije, govori Ivica Ninić, predsjednik Vijeća gradske četvrti.

On je peticiju dostavio gradskoj upravi i 'Zelenome gradu', koji sezonski zapošljava ne samo Batinicu nego i još dvadesetak higijeničara, zaduženih da u ostalim primorskim gradskim četvrtima i mjesnim odborima prazne ulične košarice za otpatke te metu ulice i čiste plaže.

- Sve ovisi o direktoru Novici Ljubičiću. Tako su mi kazali njegovi suradnici, budući da je on tada bio odsutan, pa očekujemo odgovor - kaže Ninić.

Jadrija nije pusta zato što je ljeto završilo, napominje, nego je svakodnevno izletište brojnih Šibenčana, a i more stalno izbacuje otpad na obalu.

Radno mjesto stalnog higijeničara apsolutno je potrebno, i to nije pokušaj protekcije za konkretnu osobu, nego zahtjev stanovnika i posjetitelja kupališta da se radno mjesto higijeničara uvede kao cjelogodišnje, smatra Ninić.

Protivi se dosadašnjoj praksi komunalne tvrtke da u razdoblju izvan sezone razmontira košarice za otpatke i skloni ih u skladište, budući da "pola Šibenika" šeta svoje pse svakim danom na Jadriji i ostavljaju ne samo sitni otpad, nego i pseći izmet za sobom.

- Zakinu li nas i ove zime za košarice, nećemo imati osnovni standard poput ostalih dijelova grada. Treba nam ono što i drugi imaju, a ne da se nagomilani otpaci počiste tek na početku sezone - govori Ninić.

Možda je "Zeleni grad" u mogućnosti košarice prazniti usput, kada dvaput tjedno odvoze kućni otpad, no ako ih uklone, tada ćemo posvuda imati otpadaka, strahuje predsjednik gradske četvrti.

- Kada smo uspostavljali sustav, kolegu Batinicu jedne smo godine mogli ostaviti na poslu i nakon sezone. Međutim, te potrebe više nema. Sustav je uspostavljen i stalni higijeničari u njemu nisu predviđeni, osim u užem gradskom dijelu, koji razumljivo, pripada prvoj kategoriji održavanja javne čistoće - odgovara Novica Ljubičić, s napomenom da komunalci rade prema usvojenom planu i programu koji je prihvatila gradska uprava, te je jedina adresa za moguće izmjene gradski komunalni odjel.

Cjelogodišnjeg higijeničara traže i ostala naselja, no o tome ne može odlučiti "Zeleni grad" mimo utvrđenog plana i programa, napomenuo je.

Svaki tjedan na Jadriju, ali i u ostala primorska gradska naselja dolazit će djelatnik "Zelenoga grada" s manjim vozilom i prazniti otpatke iz uličnih košarica, za što je novac osigurao Grad Šibenik iz proračuna, navodi Ljubičić.

Na Jadriji konkretno ostat će manji dio košarica, budući da stalni stanovnici, umjesto u kućne kante, vlastiti otpad redovito odlažu u ulične košarice.

Nije to pojava jedino na Jadriji, nego posvuda: u Brodarici, Zablaću, Žaboriću, pa i u samome gradu, samo da se ne plati odvoz kućnog otpada, i to nije ništa novo.

- Zapravo u tome leži glavni problem, jer da se u ulične košarice odlažu jedino sitni otpaci, košarice se zimi ne mogu napuniti niti za dva tjedna - govori direktor "Zelenoga grada".

14. travanj 2024 19:36