StoryEditorOCM
ŠibenikNajavljuju blokadu rive

Žirje (ne)će biti lovište sve dok otočane nitko ništa ne pita

24. kolovoza 2017. - 15:06

– Kad prvi lovci dođu na otok, blokirat ćemo autima rivu da ne mogu izaći na kraj – ponovio je ljutito svoju staru prijetnju s kraja prošle godine Ivan Dobra, predsjednik Mjesnog odbora otoka Žirja, ogorčen na županijske vlasti zbog davanja u zakup lovišta na otoku.
– Obećali su nam da ćemo sjesti zajedno za stol s predstavnicima Županije i Lovačkog saveza. Predsjednik Saveza Nediljko Dujić obećao nam je aneks ugovora kako bi pomirili suprotstavljene interese. Nikad do toga nije došlo, nikakvog razgovora nije bilo, pa kad je tako, nama ne preostaje nego na silu odgovoriti silom – kaže Dobra, inače pjesnička duša i zaljubljenik u svoj otok, kojemu se vratio prije desetak godina jer nije mogao, kaže, gledati kako tone.



Županija je u ožujku ove godine obnovila ugovore s lovozakupcima, pa i za lovište na Žirju, s kninskom tvrtkom "Lotus" d.o.o., koja je od 2014. bila u proceduri stečaja. Samo mjesec dana prije potpisivanja ugovora o produljenju lovozakupa, početkom veljače ove godine, Trgovački sud u Zadru, Stalna služba Šibenik, donio je rješenje o obustavljanju postupka nad dužnikom koji je u neprekinutom razdoblju od 120 dana bio dužan nešto manje od sto tisuća kuna. Fina je zbog dugovanja podnijela prijedlog za pokretanje stečaja, Ante Gabelica imenovan za privremenog stečajnog upravitelja, da bi na kraju sud odbacio prijedlog jer je dužnik do završetka prethodnog postupka postao sposoban za plaćanje. Taman na vrijeme da se može javiti na natječaj za produljenje lovozakupa!

– Lovoovlaštenik je izvršio svoje obaveze prema Županiji kao davatelju lovozakupa glede plaćanja ugovorom utvrđene lovozakupnine i osiguranja sredstava za uredno izvršenje zakupa (garancija banke/ avalirane mjenice), pa nije postojala pravna zapreka za sklapanje ugovora – navode iz Ureda župana.

No, je li to bonitetna tvrtka? Prije koju godinu, iako formalno ima samo jednog zaposlenika, našla se čak i na "listi srama" Porezne uprave zbog neplaćanja radnika. Jednog jedinog zaposlenog kojega je imala evidentiranog.

U očitovanju Županije stoji da se zajednička lovišta (takvih je u Šibensko-kninskoj županiji 29) daju u zakup na 10 lovnih godina, preko javnog natječaja, najpovoljnijim ponuditeljima. Je li "Lotus", koji je stečaju umakao u zadnji tren, doista najpovoljniji ponuditelj?

– Dio mještana Žirja tražio je izuzimanje njihova otoka iz lovnog područja, i mi smo spremni s njima sjesti i razgovarati o tome. No, ako Žirje ne bude dio zajedničkog lovišta, ako se izuzme, tada će pasti na teret grada Šibenika, kojemu otok administrativno pripada, i morat će brinuti za provedbu lovnogospodarske osnove, a Grad za to nema kapacitete – objašnjava čelnik Županijske skupštine i Lovačkog saveza županije Nediljko Dujić.

– Svim lovozakupcima produljen je ugovor, a za to su morali imati bonitet i nisu smjeli biti u stečaju. Meni kao predsjedniku Lovačkog saveza je u interesu da sve bude u skladu sa zakonom i da oni s najboljim bonitetom dobiju pravo zakupa – tvrdi Dujić. Za Žirjane, ističe, nije problem lovozakupac, to je tehničko pitanje. Pravi je problem odnos lovaca prema privatnim posjedima na kojima je lovište formirano.

– Nije u redu da im ruše suhozide, uništavaju nasade i u vezi s tim dat ćemo županu prijedlog rješenja kako bi čim prije išao u proceduru. U zadnjih deset godina mi smo kulturu lova podigli na visoku razinu, maksimalno poštujemo prirodu i okoliš, ali i zakone o lovstvu – veli Dujić, navodno neinformiran o dvojbenom bonitetu "Lotusa".



Čelnik MO-a Žirja Ivan Dobra posebno je revoltiran pozicijom Nediljka Dujića, koji je istodobno predsjednik Županijske skupštine, koja donosi odluke o davanju lovišta u zakup, i predsjednik Lovačkog saveza županije, pa je, tvrdi Dobra, jasno da je u sukobu interesa.

– Ne može kao lovac biti objektivan, i uvjeren sam da će uvijek prije stati na stranu lovaca i lovozakupaca kojima daje ugovore šakom i kapom, nego mještana – drži Dobra, za kojega je neprihvatljivo da se ugovori potpisuju s lovozakupcima za lovišta koja obuhvaćaju privatne posjede, a da vlasnike nitko ništa i ne pita.

Prigodom potpisivanja ugovora o produljenju lovozakupa, član Uprave "Lotusa" d.o.o. Marinko Čavka izjavio je da je lovište u interesu otočana, a lovci koji dolaze na Žirje za otok su mogućnost produljenja turističke sezone jer se za njih smještaj traži kod lokalnog stanovništva. Pozvao je Žirjane na suradnju i dogovor. Ali do danas na otok nitko nije došao ni razgovarao s otočanima.


Lovozakup na Žirju na deset godina dobio je 'Lotus' d.o.o. iz Knina, tvrtka kojoj je zbog dugova prijetio stečaj

20. travanj 2024 09:12