StoryEditorOCM
ŠibenikŠibenik na kvadrat

Zgrada suda otvorena je na današnji dan prije 117 godina! Znate li tko je prodao zemljište za njenu gradnju te koliko je mogla primiti zatvorenika?

Piše Šibenski.hr
16. srpnja 2022. - 17:25

Ivica Poljičak, tvorac sjajne Facebook stranice "Šibenik na kvadrat" donosi nam novu crticu iz bogate povijesti Krešimirova grada. Ovoga puta riječ je o zgradi suda u Šibeniku koja je otvorena upravo na današnji dan prije 117 godina. Uvjereni smo da neke od ovih podataka ili ne znate ili ste ih zaboravili. Poljičkovu objavu prenosimo u cijelosti:

"Zgrada suda u Šibeniku otvorena je 16. srpnja 1905. godine. Do tada je cijelo 19. stoljeće, od pada venecijanske republike 1797. godine, sudska vlast bila smještena u Kneževoj palači, uz katedralu svetog Jakova, gdje se u podrumima nalazio i zatvor. Danas je u tom prostoru smješten Muzej grada Šibenika.

Već za ondašnju sudsku praksu radilo se o potpuno neuvjetnim prostorima. Suci su se žalili na premalo prostora, na njegovu skučenost i na vlagu zbog koje nisu u arhivi uspjevali spriječiti od propadanja sudsku dokumentaciju. Takvo stanje, bez obzira na pritužbe sudaca i bez obzira na nastojanja tadašnje općinske uprave, potrajalo je čitavo stoljeće. U početku se nastojalo stanje poboljšati, rješenje se tražilo u popravku i adaptaciji postojećeg prostora, međutim ključni trenutak u razvitku sudstva na području Šibenika zbio se donošenjem odluke da se odustane od takvog pristupa. U vrijeme kada grad vodi Ante Šupuk prevladala je ideja da se pristupi izgradnji potpuno nove, velebne zgrade suda. Prvo je trebalo odrediti lokaciju, a nije sve teklo očekivanom brzinom. Grad je trebao osigurati zemljište, a novac za gradnju Ministarstvo pravosuđa.

Uža lokacija za izgradnju nove sudske zgrade određena je negdje oko 1895. godine, zapadno od novoizgrađene bolnice. Taj je prijedlog morala prihvatiti Pokrajinska vlada u Zadru i Ministarstvo pravosuđa u Beču.

Kupoprodajni ugovor između grada Šibenika i devet šibenskih obitelji: Zjačić, Radić, Čićmirko, Baranović i Kovačević, sklopljen je 1. kolovoza 1898. godine. Za otkup im je isplaćeno 17.050 kruna. Radovi su odmah započeli, a zgotovljeni su bili ljeta 1905. godine.

Zgrada Suda odgovarala je svim standardima tadašnjeg sudstva, a ujedno se sagradio i kaznionički dio, koji je imao suvremene smještajne i sigurnosne uvjete. U kaznionici se nalazio prostor predviđen za pritvor i izdržavanje kazne za 136 osoba smještenih u 22 samice i 21 zajedničku zatvorsku ćeliju.

Čin svečanog otvaranja nove sudske zgrade, koja je arhitektonski i urbanistički dala pečat modernom Šibeniku, neposredno uz glavnu prometnicu, bio je u nedjelju 16. srpnja 1905. godine. To je zabilježeno u izdanju „Hrvatske rieči“ koja se započinje tiskati u Šibeniku iste godine.", napisao je Poljičak.

20. travanj 2024 09:27