StoryEditorOCM
ŠibenikGOVOREĆI OTVORENO

U čemu je tajna političke dugovječnosti šibenskog gradonačelnika Željka Burića?

18. lipnja 2022. - 18:42

Jedna je od tajni dugovječnosti Željka Burića u šibenskoj politici i pažljivo biranje bitaka. Tri mandata na čelu grada Šibenika, pa prije toga skoro četiri mandata – ili 15 godina – na čelu šibenske bolnice, u prvoj je godini mandata na čelu Županijskog odbora HDZ-a – ništa od toga nije palo s neba. Kako je došao do toga?

Tako što je ratovao samo ako je baš morao. A od svojih je potencijalnih neprijatelja napravio svoje najvažnije suradnike. Eto, uzmimo primjer Dina Karađole, čovjeka koji je već ostario na funkciji direktora Turističke zajednice grada Šibenika, više od desetljeća, a za kojega većina građana misli da je oduvijek tu, od stoljeća sedmog. A nije, nego ga je na toj funkciji – za koju se pokazao pun pogodak, kao izmišljen – ostavio baš dr. Željko Burić, šibenski gradonačelnik u svojem prvom mandatu.

Stvaranje prijatelja

Ostavio, i time ga za sva vremena "kupio", učinio svojim vjernim suradnikom i pomagačem, na kojega se gradonačelnik može osloniti u svako doba dana i noći, i u dobru i u zlu. Jer ga je kao bivšeg člana Šibenskog građanskog foruma, u vrijeme kad su brojni HDZ-ovci vidjeli sebe na toj funkciji i na tome mjestu, gradonačelnik zaštitio. I ostavio. Kako su u HDZ-u reagirali na to? Ne baš najbolje. Gradonačelnik je tada bio još frižak, bivši HSLS-ovac, pa je bilo dosta onih koji su u stranci bili protiv i Karađole i tog Burićeva poteza, ali – ajde, prošlo je.

Kao što je prošlo i to što je gradonačelnik dao odriješene ruke Matiji Bumbaku, svojem pročelniku za gospodarstvo i EU projekte, i njegovu timu u kojem su mu desna ruka bili Ivana Bujas Rupić, koju je netom prije u gradsku upravu doveo SDP, odnosno Franko Vidović, te Krešimir Kovač, koji isto nije bio HDZ-ovac, nego je prethodno bio član Mladeži HSLS-a. No Buriću to nije smetalo, niti se bojao zamjeranja HDZ-ovcima, bilo mu je bitno to što su sposobni i što su imali volje za rad, pa ih je prigrlio kao najrođenije, davši im odriješene ruke i pravo da u svojem odjelu rade što hoće.

Naumio im je čak dovesti u ekipu željenu Gabrijelu Gega Balun, na mjesto Jakova Terzanovića, u firmu "Pode", ali tu je – konačno – HDZ podvukao crtu. Gradski odbor stranke usprotivio se soliranju. I Burić se povukao! Često se on vodio Grunfovim načelom "Bolje častan uzmak nego nečastan poraz". Ili onom Slamnigovom, kako je "razuman uzmak – bolja polovica hrabrosti". Bez problema bi priznao poraz i povukao se bez borbe. I iz svake od tih situacija izlazio još jači.

Bumbak, Kovač i Bujas Rupić otišli su iz gradske uprave u privatnike, a dr. Burić to je riješio tako da je za njihova nasljednika – opet na užas HDZ-ovaca – izabrao izbjeglicu iz HNS-a, Petra Mišuru. Bumbak je tada osuo drvlje i kamenje po gradonačelniku, čak i u javnom istupu, ali Burić mu to nije uzeo za zlo. Dapače, javno ga je, zajedno s kolegama, prije neki dan, na otvaranju tvrđave, spomenuo kao zaslužnog za izgradnju Svetog Ivana. Ali to je Burić. I to ga je dovelo tu gdje jest.

'Unutarnji neprijatelji'

Kako bi Burić reagirao da je bio na mjestu sadašnjeg župana dr. Marka Jelića? Najvjerojatnije tako što bi na mjestu direktorice Turističke zajednice Županije žibensko-kninske ostavio HDZ-ovu Željanu Šikić! Odnosno, za razliku od župana, na njezino pitanje "hoće li se javiti na natječaj", umjesto "ne", odgovorio bi joj – "da". Svakako! I skupio poene u javnosti kako on nije revanšist, niti je za sječu glava. A na taj bi je način vezao uz sebe, kao što je Burić vezao Karađolu.

I ne samo nju, nego i ostale HDZ-ove pročelnike i ravnatelje. Koji bi mu bili saveznici u borbi s "koalicijskim partnerima", koji su mu danas "unutarnji neprijatelji". Niti bi ga danas boljela glava zbog toga što je ušao u punu turističku sezonu bez direktora, odnosno direktorice županijskog TZ-a, ne bi se morao gombati ni nadmudrivati s Ministarstvom turizma oko izbora novog, gubiti vrijeme i pažnju na kadrovsko rješenje koje mu neće donijeti više koristi nego što mu je štete prouzročilo već sada. Ljudi će reći: "Ako u šest mjeseci nije u stanju izabrati direktora, onda nije ni čudo da u godinu dana nije uspio napraviti ništa." Marko Jelić trebao bi početi birati bitke.

25. travanj 2024 01:09