StoryEditorOCM
Šibenikižbenika

Rujan je veliki mjesec za Šibenik. Slavimo Dan grada i tjeranje tenkova JNA sa Šibenskog mosta

24. rujna 2022. - 10:58

Rujan je za Šibenik tradicionalno mjesec velikih datuma. Vjerojatno su najpoznatiji oni vezani uz Domovinski rat i rujansku Bitku za Šibenik, čija je 31. obljetnica svečano obilježena u četvrtak, 21. rujna, svečanim mimohodom branitelja i građana šibenskim ulicama, koji je krenuo u 18 sati od spomen-obilježja na Baldekinu Ulicom Stjepana Radića do Poljane i dalje Ulicom Vladimira Nazora te Obalom dr. Franje Tuđmana do Trga Pavla Šubića I. Na kojem je organizirana prava pučka fešta, u povodu novoproglašenog Dana hrvatskih branitelja Šibensko-kninske županije. Vinari, školjkari, ugostitelji i turistički djelatnici pripremili su za svoje sugrađane i goste 500 porcija pidoća, sendviče s pršutom, fritule i vino.

Na izmaku rujna, 29. ovog mjeseca, Šibenčani tradicionalno slave Dan grada i blagdan svoga nebeskog zaštitnika, svetog Mihovila, tijekom kojeg će svi Šibenčani i njihovi gosti moći slobodno ući, razgledati i koristiti sadržaje svih triju obnovljenih šibenskih tvrđava – Svetog Mihovila, Baronea i Svetog Ivana. Za ovu potonju tvrđavu organizirana su i dva stručna vodstva; prva tura “Opsada Tanaje” počinje u 10, a druga je u 17 sati.

Tom će prigodom moći čuti sve najvažnije o presudnom šibenskom rujnu iz 1647. godine, kada je ova moćna tvrđava, na samom početku Kandijskog rata, od 17. kolovoza do 16. rujna, branila i obranila kršćanski i mletački Šibenik od naleta Osmanlija, koje je u žestoke juriše vodio Tekeli paša. Ali, uzalud – pod vodstvom njemačkog baruna Christiana Martina fon Degenfelda, Šibenik se obranio i natjerao Turke na povlačenje, uz zvonjavu svih gradskih zvona, kao što su se tristotinjak godina kasnije povukli tenkovi bivše JNA sa Šibenskog mosta. Uz zavijanje sirene za opću opasnost koja je 23. rujna, u 11 sati i 27 minuta, označila prestanak neprekidne zračne opasnosti koja je za Krešimirov grad trajala punih sedam dana.

Rujan je u Šibeniku mjesec u kojem se sjećamo Filipa Gaćine i njegova usklika “Obadva, obadva, oba su pala!”, kada su Goran Pauk i Neven Livajić iznad Zečeva oborili dva aviona “Jastreb” – jedan iz protuavionskog topa, drugi raketnim sustavom “Strijela”. Bilo je to 21. rujna, a sudbina je htjela da i sam Filip pogine u rujnu. I to 1998. godine, kada je već čitava Hrvatska – s iznimkom Podunavlja – bila slobodna. Izgubio je život u miru, u zaseoku Narančići, u zadarskom zaleđu, kao pripadnik Mungosa, čisteći Hrvatsku od zaostalih mina iz rata.

A ovog je 23. rujna, jučer, u petak, taman dok sam pisao ovaj tekst, došla vijest kako je poznati šibenski dizajner Ante Filipović Grčić pogodio u sridu sa svojim dizajnom “totema”, info stupova novoga šibenskog gradskog autobusnog prijevoza u gradu Šibeniku – koji je također počeo prometovati prvog dana rujna – i osvojio “BIG SEE product design award 2022.”. Riječ je o renomiranoj međunarodnoj nagradi koja pridonosi promicanju jedinstvenih i originalnih kreativnih dostignuća u arhitekturi, interijeru, produkt-dizajnu, drvu, turizmu i modi na globalnoj razini.

Žiri u ovoj kategoriji sastavljen je od poznatih svjetskih dizajnera iz Finske, Izraela, Danske, Španjolske, Slovenije, Njemačke i Švicarske, javljeno je iz Grada Šibenika. U pozadini se, negdje u offu, kroz otvoreni prozor, s radija čuo Oliver Dragojević – “Vridilo je!”

16. travanj 2024 21:20