StoryEditorOCM
ŠibenikGOVOREĆI OTVORENO

Zdravko Pilić: ‘Lipo ime Roisin, Roisin, Bog je živija... Napunila nam je sobe i apartmane‘

Piše Zdravko Pilić
30. prosinca 2022. - 19:35

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grad Šibenik usvojio je ovih dana proračun za 2023. godinu u iznosu većem od 60 milijuna eura, ako ćemo ga računati u valuti, koja će službeno, biti i hrvatska, od 1. siječnja 2023. godine. Točnije, cijeli je gradski proračun “težak” 60.665.000 eura, ili u hrvatskim kunama od kojih se opraštamo sa zadnjim danom Stare godine, on iznosi 457.080.443 kune. Prije deset godina, 2013. godine, u prvom mandatu gradonačelnika Željka Burića, iznosio je 163 milijuna kuna. A prije dvadeset godina, 2003. godine, kako se prisjetio tadašnji gradonačelnik Milan Arnautović, proračun grada Šibenika iznosio je ukupno 85 milijuna kuna. Prvu godinu novog milenija, 2001. šibenski je gradski proračun iznosio samo 65 milijuna kuna. A danas, dvadeset i koju godinu više, iznosi gotovo jednako toliko u eurima. Što je sedam puta više.

Kalmeta i Livaković

Što, dakako, ne znači da se živi sedam puta bolje, nego samo da je nama Šibenčanima i našoj gradskoj upravi na raspolaganju sedam puta više novca nego što je to bilo prije dvadeset godina. I da mi to svake godine uredno potrošimo. I ne samo da potrošimo, nego nam je još i malo. Pa se još usput malo i zadužimo. Prije dvadeset godina, u lipnju 2003. “Gradski parking” digao je kredit za kupnju autobusnog kolodvora od ATP-a, za 17 milijuna kuna, i taj je krupni financijski zalogaj stajao u grlu ovoga gradskog poduzeća sve do 2019. godine, kada je isplaćena zadnja tranša ovog kredita, u visini od 650 tisuća kuna. Bio je to za ono vrijeme golem poslovni pothvat, koji se provukao kroz mandate nekoliko gradskih uprava, vrijeme u kojem nije bilo ni EU fondova ni besplatnog novca, a krediti su bili skupi. Za sve si se investicije morao “grebati” o državni proračun, ali su u to vrijeme bliže oltaru u Zagrebu bili drugi, koji su i bolje misu čuli. Pa su i više novca dobili. Ponajprije, Zadar koji je u to vrijeme, zbog Božidara Kalmete i Zdravka Livakovića, bio “number one”, neprikosnoven – tamo se radilo i gradilo leva-leva, uglavnom i ponajprije novcima državnog proračuna.

Novca ko škalje

Šibenik je, uzlaznom putanjom krenuo, to je lako vidjeti, po gradskom proračunu, koji je eksplodirao u zadnjih deset godina, otkako smo ušli u Europsku uniju. I otkako su nam na raspolaganju novci iz EU fondova. Danas, na desetu godišnjicu ulaska u sustav Europske unije na raspolaganju nam je gotovo triput više novca nego je to bilo 2013. godine, kad smo ulazili u EU. To, opet treba reći, ne znači da mi živimo triput bolje – kako ko, neki da, a neki ne, u većini smo deset godina stariji, a volili bi da smo mlađi – već samo to da nam je na raspolaganju triput više novca nego prije deset godina. I da mi u naš grad Šibenik utrošimo – svake godine – puno više novca nego smo to mogli prije. I to se doslovno vidi na svakom koraku. Golim okom. I to puno više i puno lakše vide naši susjedi, negoli mi sami. Oni nas sada, i Splićani i Zadrani, gledaju drukčijim očima negoli su nas gledali prije. A mi više vjerujemo njima, nego vlastitim očima. Mi smo i za Roisin Murphy govorili “ne’š ti nje” i pitali “a ko je ta”. A sad kad vidimo da se drugima sviđa, da cili svit o njoj piše, sad je i nama dobra. Top! Uostalom, koga je briga za nju i njezino pivanje, glavno je da su zbog nje sobe i apartmani i svi hoteli u gradu i oko njega puni! Sritna vam Nova godina!

19. travanj 2024 22:52