StoryEditorOCM
ŠibenikGOVOREĆI OTVORENO

Zdravko Pilić: ‘HDZ vlada u gradu i državu, a Novicu za ručicu kod ministra vodi - Franko?!‘

Piše Zdravko Pilić
20. travnja 2023. - 17:58

Je li HDZ na vlasti u državi? Je! Je li HDZ na vlasti u gradu Šibeniku? Je! I sad tome HDZ-u, koji je na vlasti u gradu Šibeniku i u državi Hrvatskoj, vrata u Zagrebu otvara – tko? Franko Vidović! Bivši SDP-ovac, a trenutno saborski zastupnik Socijaldemokrata u Hrvatskom saboru, uzeo je Novicu Ljubičića, direktora Zelenog grada pod ruku, i s njim pravo kod ministra Filipovića. HDZ-ova ministra Filipovića. Sudeći po tome za koliko je to vremena brzo riješio, našao mu je termin u manje od sedam dana, ispada kao da je vrata otvorio nogom!

- ‘Dobar dan, dobar dan, imamo problem! Sa smećem! U Šibeniku je strašno poskupilo smeće! I to zato što ovi moji smušenjaci tvrde da je tako, po zakonu, da ne može drukčije, i da model po kojem su ga neke općine i gradovi u županiji obračunavale jeftinije, nije po zakonu i da će pasti na sudu!‘ - kazao je otprilike Vidović.

- ‘Nema to veze, sve je to po zakonu, može to smeće biti i jeftinije!‘- kazao je – otprilike – ministar Filipović.

Franko, a tko drugi

Koji se, kako je saborski zastupnik prenio javnosti, obvezao da će pravna služba ministarstva kontaktirati pravnu službu Zelenog grada, te s njima tražiti rješenje. Za koje je Vidović na tiskovnoj konferenciji koju je sazvao 6. travnja tvrdio da je rješivo. Za razliku od Novice, gradske uprave i cijelog HDZ-a, koji su se telili oko ove teme već tri mjeseca. Otkako su krajem siječnja obnarodovane nove cijene smeća. A Vidović je u tjedan dana od tiskovne uzeo HDZ-ova direktora Novicu za ručicu, te ga kao prvašića, odveo kod ministra. Dakle, ako smeće pojeftini, prosječni će šibenski birač znati tko je za to zaslužan – Franko Vidović! A tko drugi?! Naravno, u HDZ-u se prave da se ništa nije dogodilo. Što je i logično. Jer, ako se nešto dogodilo, onda oni imaju problem. A probleme nitko ne voli. Osobito dr. Željko Burić, koji je i gradonačelnik a ujedno i predsjednik Županijskog odbora HDZ-a. Jer bi njega dopalo to rješavati. Gradonačelniku na ruku ide i oporba, koja se isto tako pravi da se ništa nije dogodilo, ne tuče po ovom pitanju, ne udara po bolnom mjestu, ne njuši krv pa navaljuje kao terijer, nego se bavi sama sobom. Na kraju će, kao i uvijek, ispasti da će se problem riješiti sam od sebe. Ostavkom pročelnika za komunalne djelatnosti Ante Nakića. Koji je izgorio na ovoj vrućoj stolici na koju je mlad i zelen uletio. A za koju se, budimo iskreni, nitko drugi nije tukao. To je funkcija kojoj se čovjek dvaput raduje – prvi put kad te na nju imenuju, drugi put kad te s nje razriješe. Nakić je, sve u svemu, bio dobar, konkretan pročelnik čija je jedina pogreška – naivnost.

Samo od sebe

A sam od sebe riješit će se, izgleda, problem i u Vodovodu. Ni u njega se Burić nema namjeru puno petljati. Što bi mijenjao taktiku koja je dosad funkcionirala. Riješit će to njegovi i bez njega. A on što manje zna, to bolje. Pogotovo što se rješenje za nasljednika Damira Martinovića, kod kojeg je također došlo do naglog ‘zamora materijala‘, već nazire. I to iz ‘unutarnjih rezervi‘ poduzeća, iz pravne službe, a riječ je o Zvonimiru Štrkalju. Zekanović ionako nema nikoga svoga, pa bi se lako mogao prikloniti ovom rješenju, oko kojeg u HDZ-u po onom što se da čuti, postoji prilično širok konsenzus. Svi su za njega – od starih, ali utjecajnih poput Mihe Mioča, pa do tajnika ŽO Paška Dželalije, kojem je predsjednik Upravnog vijeća Lučke uprave. Štrkalj poznaje firmu i odnose, neće u nju pasti padobranom, poput Martinovića, koji je, isto tako, baš kao i Nakić, bio dobar direktor, odlučan, izravan i energičan. Ali, bez iskustva u igrama bez granica, bez dana staža u politici, bez filinga za demagogiju, a bez čega je u firmi poput ‘Vodovoda‘ – koja je ‘flagship‘ lokalne politike - teško preživjeti!

04. svibanj 2024 00:21