StoryEditorOCM
Šibenikna čekanju

Zbog žalbenog postupka kasni kapitalni šibenski projekt: Radovi na garaži ispod Poljane tek na jesen

Piše Katarina Rudan
30. siječnja 2018. - 09:50

Godinama najavljivan i konačno pripremljen veliki projekt izgradnje garaže na tri etaže ispod Poljane te njezino uređenje kao središnjeg gradskog trga definitivno se neće početi realizirati ovog proljeća.

Potvrdio nam je to zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta, a glavni razlog tomu je žalbeni postupak koji je u tijeku i pitanje je kad će i kako biti okončan.

- Sve je u rukama Državne komisije za kontrolu postupka javne nabave. Poznato je da je investitor projekta Poljana, koji se realizira u suradnji s Gradom, naše gradsko poduzeće "Gradski parking" koje je raspisalo natječaj za izvođača radova. Natječaj je objavljen još 19. lipnja prošle godine, a otvaranje ponuda bilo je određeno za 25. kolovoza. Zbog izmjena na troškovnicima i drugim dopunama, ponuđači su zatražili produženje roka u dva navrata pa su ponude konačno otvorene 25. rujna. Žalbu je tada podnijela zagrebačka tvrtka "Tehnika " i postupak je zaustavljen. Nakon što je 6. listopada "Tehnika" povukla žalbu, razmatranje ponuda je nastavljeno, a nakon odabira najpovoljnijeg izvođača ponovo se zakompliciralo. Kao najpovoljniji od tri ponuditelja izabrana je splitska tvrtka "Lavčević", a Zajednica ponuditelja "ING-grad" iz Zagreba i "Projektgradnja" iz Donje Vrbe uložili su žalbu. Treći ponuditelj bio je "Pomgrad", kaže Mileta.


'Lavčević' najpovoljniji


Odluku o izboru "Lavčevića" za izvođača radova "Gradski parking" donio je 5. prosinca jer je ona bila ekonomski najpovoljnija. Podzemnu garažu na tri etaže s 256 parkirnih mjesta "Lavčević" je ponudio napraviti za nešto više od 47,8 milijuna kuna, bez PDV-a. Zajednica ponuditelja izišla je s ponudom od 49,8 milijuna kuna, a treća je bila ponuda "Pomgrada" za nešto više od 59 milijuna kuna.

Sve se odužilo i iz razloga što "Gradski parking" nije dobio na uvid žalbu, već su na web-stranicama Državne komisije za kontrolu postupka javne nabave (DKOM) zadnjeg dana žalbenog roka, 18. prosinca vidjeli da se Zajednica ponuđača žalila. Kad je Državna komisija tražila očitovanje o žalbi, "Gradski parking" ih je izvijestio da žalbu nisu primili poštom, pa su im oni dostavili presliku. Kako doznajemo u "Gradskom parkingu", "kratki spoj" je nastao u dostavi pošte. Naime, žalitelj ING-Grad d.o.o. priložio je povratnicu nepoznatog potpisnika bez pečata "Gradskog parkinga", a oni su - pak – kao dokaz da žalbu nisu primili, Državnoj komisiji dostavili presliku iz urudžbenog zapisnika s datumom 18. prosinca 2017. kad je žalba – navodno – zaprimljena, što je Komisija uvažila.



Nakon što su dobili presliku žalbe, "Gradski parking" je 17. siječnja u svojem očitovanju DKOM-u predložio da se "rješenjem odbaci predmetna žalba kao neosnovana i kao nepravodobno dostavljena naručitelju". Sad čekaju odluku Komisije, a kakva će ona biti nezahvalno je nagađati.

- Tri su mogućnosti: da odbace žalbu kao neosnovanu, da predmet vrate na ponovno odlučivanje po istom natječaju, ili, da ponište natječaj. U bilo kojoj od ove tri varijante radove nije moguće početi ovog proljeća. Kraj je siječnja, vrijeme prolazi, a turistička sezona je na vratima. Čak i ako natječaj bude poništen, ima dovoljno vremena za raspisivanje novog i cijelu proceduru je moguće provesti do listopada, kad bi radovi krenuli. Inače, planirano je da oni traju godinu i šest mjeseci, rekao je Mileta.

Eto, još jedna je to priča iz hrvatske svakodnevice o javnoj nabavi, izvođačima i žalbama, koja početak realizacija nekog projekta odgađa "do daljnjeg".

Šibenčani će - ako ništa drugo – i ovog ljeta bez problema svoje turiste moći upućivati na parking na Poljani. Naravno, ako na njoj bude bilo nasušno potrebnih slobodnih mjesta. Inače, "Gradski parking" je, ne očekujući ovakav razvoj događaja, osigurao i novac za gradnju garaže te s OTP bankom ugovorio povoljnu kreditnu liniju u iznosu od 25 milijuna kuna.

20. travanj 2024 09:22