StoryEditorOCM
Šibeniktuga na bancima

Zbog straha od rasta cijena opet se gomilaju zalihe: evo kako s poskupljenjima žive Šibenčani

Piše Šibenski.hr
26. ožujka 2022. - 12:28

Šibenska tržnica pamti i bolja vremena. Nemali broj štandova zjapi prazan. Ipak, cijene stidljivo rastu, a to za umirovljenike znači još prazniji džep.

- Recimo, konkretno, u pekari. Kaže, iša je kruh samo kunu, dvi. A ja kažem nije kuna, dvi. Ovaj cvitić je bija 8 kuna, sad je 10. Znači, išlo je 25 posto, kaže gospodin Joško u reportaži HRT-a.

Slaže se i gospodin Mirko: Žao mi je što to moram reći, ali nenormalno je. Za mene, bijednika, jadnika, umirovljenika to je neizdrživo.

Zbog bojazni od velikog rasta cijena osnovnih namirnica građani su počeli gomilati zalihe. Za većinu Šibenčana - riječ je o nepotrebnom stvaranju panike.

- Nemojte kupovati, srljati i uzimati preko više robe. Onda neće imati drugi, tvoj susjed ili netko kupiti, poručuje Ante Rajčić sa šibenske tržnice. 

Nakon astronomskog rasta cijene plavog dizela, očekivalo se na šibenskoj ribarnici i poskupljenje ribe.

- A nije. Uvik je isto. I ove srdele su uvik isto - kaže jedan kupac.

- Ove su malo bolje 100-150, a ovo za nas sirotinju 30 i 20, govori jedna gospođa na šibenskoj ribarnici.

- Cijene su klasika - srdela 20, evo ove orade su 60 kuna, ima trilja kamenjarki, ovakvih, onakvih. Uglavnom, cijena je ostala ista. Zasad nisu diktirali nove cijene, ali mislim da će morati, kaže prodavač Tome.

Riba nije poskupjela, ali se ne može ni prodati.

- To znači da narod nema novaca. Ni za jeftine ni za skupe, zaključuje žena na tržnici.

Stručnjaci napominju da nema razloga za gomilanje hrane. Nestašicu eventualno mogu umjetno izazvati baš oni koji budu gomilali zalihe, javlja HRT.

 

24. travanj 2024 01:01