StoryEditorOCM

Zazvonit će za zadnja putovanja...postavljeno zvono na najvećem posljednjem počivalištu Šibenčana

3. travnja 2019. - 13:03

Zvonila su za oluje, zvonila su za vjenčanja, zvonila su za živote, i za zadnja putovanja - glasovita je pisma šibenskog slavuja, neumrlog Vice Vukova. Koja će odsad zvoniti i s Kvanja. Jer, agilni je direktor "Čempresa" Joško Vuković i na najvećem šibenskom groblju montirao zvono, pa će svi oni koji žele da im s vrha mrtvačnice zvoni - njima ili njihovim dragima - i za zadnje putovanje, napokon doći na svoje.

- Zvono je izliveno u Italiji, u specijaliziranoj ljevaonici, teško je 150 kilograma, a montirala ga je i podigla na visinu od skoro sedam metara, na vrh Kvanja, specijalizirana tvrtka "Bumbal" iz Trogira - kazao nam je Joško Vuković, direktor "Čempresa", koji podizanje zvona smatra "srebrnom krunom" svog petogodišnjeg rada u gradskim grobljima.

U zvono su "Čempresi" uložili 50 tisuća kuna vlastitog novca, ali će sada napokon svi koji to žele imati posljednji ispraćaj s Kvanja u skladu s vjerskim pravilima. Zvono će, na struju, brecati dok je pokojnik u kapeli, i slaviti njegov ispraćaj na nebo dok kapsa bude izlazila s Kvanja automobilom, ili se u koloni bude upućivala na ukopno mjesto. A tko ne bude želio da mu zvoni, ništa, na volju mu - kazao nam je Vuković.

Zvono za vjernike ima snažnu simboliku i poruku. U svakom slučaju, riječ je o još jednom, hvale vrijednom komunalnom opremanju gradskoga groblja, koje iz dana u dan dobiva nove sadržaje.

18. travanj 2024 21:56