StoryEditorOCM
ŠibenikU tri županije

Završen veliki projekt šibenske Udruge ‘Kamenčići‘: u dvije godine napravili su niz sjajnih stvari za osobe s intelektualnim teškoćama

Piše Šibenski.hr
27. travnja 2022. - 19:21

Udruga "Kamenčići" prije točno dvije godine započela je s provedbom projekta PLAN-Planned Lifetime Assistance Network ukupne vrijednosti 1,5 milijuna kuna, a koji se provodio na području tri županije: Šibensko-kninske, Koprivničko-križevačke i Karlovačke županije.

- Projektom su bile uključene 103 osobe s intelektualnim teškoćama i 85 članova njihovih obitelji te je ojačano više od 50 stručnih djelatnika za rad s osobama s intelektualnim teškoćama. Također, formiran je i mobilni tim koji se sastoji od radnog terapeuta, socijalne radnice, medicinske sestre i vozača koji je redovito obilazio sve korisnike u domovima.

Na području Šibensko-kninske, Koprivničko-križevačke i Karlovačke županije uspostavljene su tri mreže zamjenskih roditelja te će nakon provedbe projekta korisnici i njihovi roditelji/skrbnici ostati u redovnom kontaktu.

Od alternativnih oblika skrbi za osobe s intelektualnim teškoćama ističemo izradu i izvođenje dvije predstave - Kuća za lutke i Bulinganac. Uz stručno vodstvo autora Sergeja Mioča, predstave su izveli članovi udruge Kamenčići. Isto tako u sklopu provedbe projekta organizirana je likovna kolonija u Šibeniku i 4 programa inkluzivnog volonterstva na području Šibensko-kninske, Koprivničko-križevačke i Karlovačke županije. Kroz projekt je organiziran sportski susret udruga Kamenčići, Latice i Rajska ptica u Šibeniku. Sportski susret organiziran je uz podršku učenika volontera i profesorice Lidije Mačukat srednje Medicinske škole iz Šibenika.

U sklopu provedbe projekta snimljeno je 6 polusatnih epizoda dokumentarno-igranog serijala "ZaJedno" o životu osoba s intelektualnim teškoćama na području Šibensko - kninske, Koprivničko- križevačke i Karlovačke županije te o aktivnostima koje provode udruge na području tri županije. Pred sami kraj projekta, popuštanjem epidemioloških mjera, za korisnike udruge Kamenčići i njihove roditelje organiziran je koncert "Za njihov osmijeh" - izvijestili su u svom priopćenju javnosti iz Udruge "Kamenčić".

02. svibanj 2024 05:20