StoryEditorOCM
ŠibenikStiglo 15 radova

Završen natječaj za arhitektonsko urbanističko rješenje Vanjskog, najbolji rad bit će poznat u ponedjeljak

Piše Marija Lončar
27. siječnja 2021. - 14:52

Čak 15 radova pristiglo je natječaj za idejno arhitektonsko urbanističko uređenja Vanjskog, nevelikog prostora na kojem se sve donedavno nalazila Inina benzinska crpka. Nakon što je bila uklonjena maleni trg je popločan i pretvoren u parkiralište za motore, ali je u funkciji bio samo dok su trajali radovi na uređenju Poljane, a nakon čega većinu vremena uglavnom zjapi prazan.

- Vrlo smo zadovoljni odazivom arhitekata na ovaj natječaj. Pristiglih 15 radova velika je brojka pogotovo ako se ima na umu da je to mali prostor. Naime, uži obuhvat, koji je obvezni dio natječaja, iznosi 929 metara četvornih, što je stvarno malo u usporedbi s prostorima od nekoliko tisuća metara četvornih za koje ima natječaja. Svi prispjeli radovi su u skladu s programima i uvjetima natječaja, te ih sada ocjenjivački sud pregledava kako bi se izbarala tri najbolja rješenja. Svi radovi su anonimni pa za sada ne možemo reći jesu li stigli samo iz Šibenika ili su se javili i arhitekti iz drugih gradova – kazala je arhitektica Nastja Alfier, predsjednica Šibenskog društva arhitekata koje je organiziralo i provelo natječaj, a ujedno je i članica ocjenjivačkog suda.

Predsjednik je splitski arhitekt Ante Kuzmanić, a njegova zamjenica je, uime Grada Šibenika kao investitora, pročelnica Odjela za prostorno planiranje i zaštitu okoliša Madlena Roša Dulibić. O novom izgledu i budućim sadržajima na Vanjskom odlučivat će još i arhitekti Neno Kezić iz Splita te Živana Stošić iz Šibenika.

Natječaj za uređenje Vanjskog bio je raspisan krajem listopada prošle godine, a rok za prijavu radova istekao je 18. siječnja. Šibenski gradonačelnik Željko Burić u više je navrata isticao kako će nakon uređenja Poljane, na red doći i Vanjski. Taj je prostor svega nekoliko stotina metara udaljen od središnjeg gradskog trga i godinama je bio zapušten i nuređen s benzinskom crpkom na koju su u posljednje vrijeme tek rijetki dolazili.

Zato u gradskoj upravi očekuju da će taj javni prostor sada biti reafirmiran i da će dobiti neke nove sadržaje te da će se, među ostalim, urediti i postojeće ugostiteljske terase kao i zelenilo na tom dijelu.

Zanimljivo je da je osim užeg prostora, koji je omeđen Radićevom ulicom, odnosno Ulicom Ante Starčevića, natječaj arhitektima dao magućnost da interveniraju i u širi prostor koji prelazi spomenute ulice, a obuhvaća i pješački prijelaz prema crkvi Gospe van Grada te se proteže sve do ispred Erste banke. No, taj je dio natječaja anketni, pa o sami projektantima, njihovim idejama i viđenjima, ovisi i hoće li svoje rješenje proširiti i na taj prostor.

Prema riječima pročelnice Ureda gradonačelnika Mladene Baran Jakelić novi izgled Vanjskog mogao bi biti poznat već za koji dan, točnije u ponedjeljak, 1. veljače. Ocjenjivački sud će do tada izabrati tri najbolja rada. Prvonagrađeni će dobiti 37 000 kuna, dok će druga nagrada iznosi 22 200, a treća 14 800 kuna.

Ukupna vrijednost projekta uređenja Vanjskog procijenjena je na 3, 5 milijuna kuna, od čega će za projektno tehničku dokumentaciju biti izdvojeno ukupno 274 000 kuna. Kada bi radovi na Vanjskom mogli početi, za sada je još rano govoriti. Dok se čeka odluka, a potom i javna prezentacija nagrađenih radova, zanimanje građana nesumnjivo će sve više rasti. Uostalom, ako je već taj maleni komadić javnog prostora izazavao toliko zanimanje i trufa struke, što ne bi i samih Šibenčana kojih se to i te kako tiče.

20. travanj 2024 02:36