StoryEditorOCM
ŠibenikDO IDUĆEG LJETA

Zatvorena zelena tržnica na Maloj loži: kupci i prodavači zadovoljni te očekuju da pijaca radi i dogodine

Piše KREŠIMIR GULIN
NIKŠA STIPANIČEV/Cropix
11. listopada 2020. - 09:38

Kao pun pogodak pokazao se pilot projekt RECOLOR, prekogranične suradnje Interreg Italy-Croatia koji provodi Veleučilište u Šibeniku. Barem što se tiče povratka zelene tržnice na šibensku Maloj loži.

Toj lokaciji u staroj šibenskoj gradskoj jezgri udahnut je novi, ali stari život, jer tamo se tržnica nalazila u prošlosti, a ove godine je zaživjela uz isključivo proizvode lokalnih OPG-ova na koje su Šibenčani navikli. Zelena tržnica je ovog ljeta, počevši od srpnja, radila svakog dana, a u rujnu i listopadu utorkom i subotom. Kupci su mogli pronaći svježe voće i povrće Šibensko-kninskih OPG-ova, mikrobilje, svježi sir i kozje mlijeko te artičoke.


Međutim, kako se u zraku sve više umjesto mirisa ljeta ćute mirisi jeseni, u subotu je bio posljednji dan u kojem su Šibenčani mogli u spizu na Malu ložu, umjesto da idu na novu tržnicu ili neke druge dućane i trgovačke centre. Na pijaci na Maloj loži, na četiri banka, svoje proizvode je prodavalo sedam lokalnih OPG-ovaca. Nije previše, ali zadovoljni su kupci i prodavači:


– Bilo je odlično, naročito u sedmom i osmom mjesecu. Nije loš bio ni rujan. Međutim, došlo je vrijeme da ni mi više nemamo svojih proizvoda u izobilju. U svakom slučaju, možemo biti zadovoljni – kazao nam je jedan od prodavača.


Slično zbore i kupci, koji se nadaju kako će projekt 'oživjeti' i dogodine.
Zanimljivo, tijekom jutarnjih sati minulog ljeta trg na Maloj loži je služio kao pijaca s proizvodima naših lokalnih OPG-ova, a u popodnevnim i večernjim satima su se organizirale slikarske radionice te glazbena događanja.

20. travanj 2024 05:47