StoryEditorOCM
ŠibenikOD 1.LIPNJA

Zatvaraju se COVID ambulante

Piše Katarina Rudan
31. svibnja 2020. - 10:13

Od ponedjeljka, 1. lipnja, ambulanta šibenskog Doma zdravlja na adresi Prilaz tvornici 37, u zgradi bivšeg TEF-a, vraća se u "normalu".
Neće više imati ulogu izdvojene ambulante namijenjene osobama koje sumnjaju na zaraženost koronavirusom, takozvane COVID ambulante. U nju se vraća liječnica obiteljske medicine dr. Sanja Čikara Pleić, koja je za to vrijeme radila u prizemlju zgrade Doma zdravlja.
– Mjerama Ministarstva zdravstva za revitalizaciju bolničkog sustava određeno je da liječnici primarne zdravstvene zaštite, odnosno obiteljske medicine, izdaju uputnicu za testiranje na infekciju koronavirusom, i to prema točno utvrđenim smjernicama. Dakle, testiranje će se ubuduće provoditi u šibenskom Zavodu za javno zdravstvo, a ne više u COVID ambulanti u bivšem TEF-u. Liječnici obiteljske medicine imaju upute od Ministarstva zdravstva tko ima pravo na testiranje i tko se mora testirati, a tko ne mora. Na primjer, ako pacijent mora ići na bolničko liječenje, nazvat će svojeg obiteljskog liječnika ili otići u ambulantu s nalazima na temelju kojih će liječnik donijeti mišljenje mora li se testirati. Ako ocijeni da je testiranje potrebno, dat će pacijentu uputnicu s kojom će ići u Zavod za javno zdravstvo – objasnio je ravnatelj šibenskog Doma zdravlja Joško Jurić.
Podsjetimo, COVID ambulanta u bivšem TEF-u počela je s radom 21. ožujka i radila je 24 sata dnevno, kao i izdvojene ambulante koje su bile osnovane pri domovima zdravlja u Drnišu i Kninu.
– S obzirom na to da nam je epidemiološka slika u gradu i županiji, kao i u cijeloj državi, jako dobra, te ambulante više nisu potrebne. COVID ambulanta imala je svoj smisao u vrijeme kad je epidemija, uvjetno rečeno, bila "na vrhuncu". Dežurni liječnici primali su pozive i usmjeravali ljude, ali su obavljali i testiranja. Već duže vrijeme poziva nema, liječnici obiteljske medicine vratili su se svojem uobičajenom poslu u ambulantama i nadajmo se da neće biti potrebe za ponovnim aktiviranjem COVID ambulanti – rekao nam je Jurić.

19. travanj 2024 19:42