StoryEditorOCM
Šibenikpitanje oporbe

Zašto stanari stare jezgre moraju plaćati parking na Poljani? Burić: Cijena je 500 kuna mjesečno. To je odgovornost, a ne pravo...

Piše Davorka Blažević
14. prosinca 2021. - 14:42

Zašto u Splitu i drugim gradovima, stanovnici stare gradske jezgre, kojih je sve manje, imaju pravo na besplatni parking u gradu, a u Šibeniku to nije moguće? U Splitu je, tvrdi Branko Kronja (NL Stipe Petrine), od 2019. na snazi odluka kojom se stanovnici stare gradske jezgre tretiraju drugačije od ostalih građana Splita i imaju pravo na parkiranje bez naknade. Time splitska gradska vlast pokazuje brigu za ljude u staroj jezgri kojom se dičimo na svim razglednicama, a žive ljude zaboravljamo, i za one malobrojne koji su još ostali ne činimo ništa da im život u gradskoj jezgri olakšamo.

Gradski vijećnik Kronja smatra da je podzemna garaža Poljana trebala biti prava prilika da se izađe u susret stanovnicima starog grada i da im se osigura parkiranje u garaži po razumnim cijenama, a ne komercijalnim.

image
Nikolina Vuković Stipanicev/Cropix

- Ako će za projekt garaže ispod Poljane Grad dobiti 70 milijuna kuna, postavljam pitanje u ime koga i za koga ste to dobili, pod kojim uvjetima ste dobili taj novac. Zar zato da bi Gradski parking mogao naplaćivati 500 kuna mjesečnu kartu od građana, ili ljeti zgrtati novac od turista i transferirati ga tko zna gdje? Možda bi OLAF trebali pitati o tome - insinuirao je na Gradskom vijeću Kronja i izazvao burnu reakciju gradonačelnika Burića.

- Vi bi javne površine pretvorili u besplatna parkirališta. Mjesečna karta u garaži ispod Poljane je 500 kuna, a toliko vas košta i kod privatnika gdje vam je automobil na kiši i suncu. U Japanu ne možete kupiti automobil ako niste za njega osigurali parking. To je vaša odgovornost, a ne vaše pravo - uzvratio je vijećniku šibenski gradonačelnik Željko Burić.

19. travanj 2024 11:22