StoryEditorOCM
ŠibenikStrojevi početkom veljače

Zašto još nisu počeli radovi na velikom šibenskom Projektu Aglomeracija? Direktor "Vodovoda i odvodnje odgovara: Nećemo ostaviti ljude bez vode i kanalizacije

Piše Katarina Rudan
22. siječnja 2019. - 09:42

U studenom prošle godine, prigodom potpisivanja sporazuma za dogradnju i rekonstrukciju sustava odvodnje i vodoopskrbe na području Aglomeracije Šibenik između investitora "Vodovoda i odvodnje" d.o.o. Šibenik i hrvatskog konzorcija ponuđača, najavljeno je da će radovi startati odmah nakon božićnih i novogodišnjih blagdana, točnije 7. siječnja. Međutim, do danas na tim lokacijama nema građevinskih strojeva. Zašto, pitali smo Franu Malenicu, direktora šibenskog "Vodovoda i odvodnje".

– Radovi još nisu počeli, ali izvođači rade na pripremi terena, odnosno na izvedbenim projektima, koji su vrlo važni prije početka građevinskih radova. Pripreme se moraju odraditi kvalitetno i radi se, doslovno, od kuće do kuće. Ljudima treba osigurati da za vrijeme izvođenja radova imaju i vodu i kanalizaciju, da život normalno funkcionira, jer kad krenemo – stajanja više nema. Ovo je vrlo zahtjevan posao i svi ćemo morati biti strpljivi, a posebno oni koji žive u uskim ulicama u kojima se za vrijeme radova neće moći odvijati nikakav promet – kaže Malenica i dodaje da će građani o svemu biti na vrijeme obavještavani preko medija.

Pripreme za početak radova najvjerojatnije će biti gotove do kraja siječnja, pa se dolazak strojeva očekuje početkom veljače.

Ljetna pauza

– Istovremeno će se izvoditi radovi na nekoliko lokacija: u gradskoj četvrti Crnica, u Drvarskoj, Ulici Stipe Ninića, Drniškoj i Ulici Ivana Meštrovića. Ostale su lokacije Podsolarsko, dio Brodarice ispod magistrale te Zablaće. Što se tiče radova u Ulici kralja Zvonimira, gradskoj žili kucavici, najvjerojatnije ćemo ih ostaviti za jesen ove ili za početak 2020. godine – govori Malenica.

Radovi se neće obavljati u vrijeme turističke sezone, sukladno odluci Gradskog vijeća o zabrani izvođenja radova od 15. lipnja do 15. rujna. No, Malenica kaže da će s nadležnim gradskim službama razmotriti mogućnost skraćivanja prekida u dijelovima grada gdje radovi neće imati većih posljedica za turističku djelatnost, jer posla ima i previše.

– Ugovoreni su poslovi na gradnji 51 kilometra kanalizacijske mreže, rekonstrukciji i ugradnji oko 35 kilometara vodovodne mreže. Projekt obuhvaća izgradnju i nadogradnju mreže, djelomično ili potpuno, u 23 ulice u Šibeniku, te izgradnju kanalizacijske i kompletnu rekonstrukciju vodovodne mreže u naseljima Brodarica, Krapanj, Zablaće, Podsolarsko i Jadrtovac. Uz to, gradit će se i 12 crpnih stanica, obavit će se rekonstrukcija postojeće centralne crpne stanice u Mandalini te će se postaviti dio novog cjevovoda od uređaja za pročišćavanje do centralne crpne stanice, kako bi se riješio problem stvaranja viška plinova i neugodnih mirisa, što se događa tijekom ljeta – na kraju će Malenica.

Dodajmo da su izvođači radova hrvatske tvrtke koje su prepoznate i priznate u ovom segmentu gradnje: "Sarađen" d.o.o. iz Stankovaca, "Vodoinstalacije Zadar" d.o.o., "Vodotehnika" Zagreb d.d., "Vodoprivreda Split" d.d. Kompletan projekt Aglomeracije Šibenik trebao bi biti realiziran do kraja 2021., a najkasnije do konca prvog kvartala 2022. godine, ako bude bilo nekih opravdanih razloga za kašnjenje.


Investicija 'skočila' na 483 milijuna kuna
U ožujku prošle godine potpisan je ugovor o financiranju cjelokupnog projekta Aglomeracije Šibenik u iznosu od 397 milijuna kuna, od čega su 272 milijuna kuna nepovratna sredstva uz europskoga Kohezijskog fonda, dok se preostalih 125 milijuna kuna financira iz nacionalne komponente. Ona se dijeli na Ministarstvo zaštite okoliša i Hrvatske vode te na "Vodovod" i Grad Šibenik.
– U natječajnom postupku probijena je vrijednost za mrežu pa je, umjesto planiranih 204, cijena 288 milijuna kuna, što je u konačnici povećalo investiciju za 94 milijuna kuna i ona sada iznosi 483 milijuna kuna. Razlika će se namaknuti iz državnih i lokalnih izvora – rekao je Malenica.

20. travanj 2024 06:54