StoryEditorOCM
ŠibenikDobili 61 milijun kuna

Zapušteni ‘Importane‘ u centru Šibenika postaje moderni centar za strukovno obrazovanje učenika iz cijele Dalmacije

Piše šibenski.hr
9. srpnja 2021. - 10:58
Zapušteni prostor kod Željezničkog kolodvora u Šibeniku postat će regionalni strukovni centarŠibensko-kninska županija

U Adriatic Business Centru predstavljena je druga faza realizacije projekta Regionalnog centra kompetentnosti u strojarstvu za kojeg  je naša županija dobila 61 milijun kuna bespovratnih sredstava iz Europskih fondova.

Projektom će se prostor tzv. Importanea, kod željezničkog kolodvora u Šibeniku, rekonstruirati i opremiti te konvertirati u moderni strukovni centar s brojnim radionicama za strukovno obrazovanje u kojem će svoje vještine i kompetencije stjecati učenici strukovnih škola iz cijele Dalmacije.

„Ljudi koji znaju, mogu i hoće, mijenjaju svijet, a ovakav centar kompetentnosti je mjesto koje im to omogućava. Radi se o iznimnoj vrijednoj i dobro osmišljenoj investiciji. Nastavit ćemo raditi na ovakvim kvalitetnim projektima koji unaprjeđuju naše društvo i cijelu Hrvatsku.“, kazao je šibensko-kninski župan  Marko Jelić zahvalivši šibenskoj Industrijsko-obrtničkoj školi, županijskoj Razvojnoj agenciji i svima koji su prepoznali i podržali pripremu i provedbu ovog projekta.

Nositelj cjelokupnog projekta je Industrijsko-obrtnička škola Šibenik koja ga od 2019. godine realizira uz značajnu tehničku podršku Razvojne agencije Šibensko- kninske županije. 

Cilj je do 2023. godine uspostaviti regionalni centar za strukovno obrazovanje u strojarstvu koji će omogućiti učenicima stjecanje znanje i vještina koje odgovaraju na aktualne i buduće potrebe poslodavaca i gospodarskih subjekata za kadrovima iz sektora strojarstva na području cijele Dalmacije.

U pothodniku će se tako uspostaviti radionice za brodomehaniku, automehaniku i dijagnostiku, za autooptiku i vulkanizerstvo, za autolimariju, limariju i bravariju, za kućne instalacije, za pneumatiku, hidrauliku i mehatroniku, itd.

- Regionalni centar kompetentnosti u (pod) sektoru strojarstva“ svojim će radom pokrivati područje tri županije: Šibensko-kninske, Splitsko-Dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske. Njegov je osnovni cilj poboljšanje kvalitete strukovnog obrazovanja i stvaranje boljih uvjeta za naše učenike koji svake godine ostvaruju izuzetne rezultate na državnim natjecanjima. Ovaj Centar kompetentnosti će njima i ostalim korisnicima omogućiti inovativne modele učenja te izvrsnost nastavnika, predavača i mentora. Osim toga, omogućit će i suradnju sa socijalnim partnerima, javnim sektorom te gospodarskim subjektima i drugim zainteresiranim institucijama šire zajednice.“, kazao je ravnatelj Industrijsko-obrtničke šole u Šibeniku Zoran Živković, zahvalivši Razvojnoj agenciji na podršci.

Prva i druga faza projekta provode se paralelno na način da prva obuhvaća infrastrukturnu rekonstrukciju i nabavku strojeva za radionice a druga uspostavu upravljačke strukture te reorganizaciju i oživljavanje centra uvođenjem novih strukovnih programa za čiju provedbu će se najprije obučiti nastavni kadar a zatim i učenici.

U okviru druge faze predviđena je i komunikacijska kampanja za podizanje svijesti i interesa i roditelja i učenika za strukovna zanimanja.

U provedbu cjelokupnog projekta uključene su kao partneri i Šibensko-kninska županija i Tehnička škola u Šibeniku, Srednja škola Metković, Obrtnička komora Šibensko-kninske županije, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Fakultet elektrotehnike i računarstva te brojni poslovni subjekti između kojih i Impol TLM, Ivanal, Klima elektro Šupe, ZM-Vikom, Capax , Elektrolux, Gambi , Auto Centar Šibenik.

O projektu i njegovom značaju u kontekstu razvoja županije govorila je ravnateljica Razvojne agencije Šibensko-kninske županije Mira Lepur, dok su konkretne projektne aktivnosti prezentirali predstavnici Industrijsko-obrtničke škole Šibenik, ravnatelj Zoran Živković i projektna koordinatorica Mirjana Škugor.

02. svibanj 2024 21:32