StoryEditor
ŠibenikHrvatski centar koralja

Započeli radovi na uređenju kuća Kažerma i Šare na Zlarinu

Piše Katarina Rudan
16. svibnja 2020. - 12:01

Na otoku Zlarinu u četvrtak je održan prvi koordinacijski sastanak projekta "Hrvatski centar koralja Zlarin", na kojem su prisustvovali predstavnici Grada Šibenika, izvođača radova MP Beton d.o.o., projektantskog nadzora Arhitektonski biro Prostor d.o.o., stručnog nadzora Građevinski projekt d.o.o., te predstavnici mjesnog odbora Zlarin i TZ Zlarin. Koordinacijski sastanak je označio službeni početak radova na uređenju kuća Kažerma i Šare u okviru projekta "Hrvatskog centra koralja Zlarin" čije je predviđeno trajanje 15 mjeseci. Ugovor o radovima na uređenju kuća Šare i Kažerma s pristupnim putem, sklopljen je s tvrtkom MP Beton d.o.o. iz Splita, a ukupna vrijednost ugovorenih građevinskih radova iznosi nešto više od 13, 6 milijuna kuna u što nije uključen PDV-a.

- Projekt poput ovoga ne predstavlja samo novi sadržaj za posjetitelje i goste, već podizanje standarda te uvjeta za kvalitetan život na otoku. Projektom se njeguje i tradicija po kojoj je Zlarin i poznat, a to je uzgoj i prerada koralja, koja će biti prezentirana na jedan suvremen i nov način. Hrvatski centar koralja bit će izgrađen europskim sredstvima uz financijsku podršku Grada Šibenika.“, kazao je prilikom potpisivanja ugovora gradonačelnik Željko Burić.

U sklopu građevinskih radova obnovit će se četiri etaže kuće Kažerma ukupne neto površine 452,98 m2, tri etaže kuće Šare, ukupne neto površine 204,52 m2, kao i dvorište između navedenih kuća veličine 87,50 m2, a koje će nakon provedene obnove služiti kao prezentacijsko-edukativni centar. Također će se u sklopu građevinskih radova rekonstruirati i pristupni put koji vodi od obale do kuća Šare i Kažerma. Inače, ukupna vrijednost projekta Hrvatski centar koralja Zlarin je oko 24, 1 milijuna kuna, a partneri na provedbi projekta su Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjima i drugim zaštićenim dijelovima prirode Šibensko-kninske županije – Priroda, Turistička zajednica Zlarin i Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020“.

Izdvojeno

11. kolovoz 2020 17:03