StoryEditorOCM
ŠibenikNESTAŠICA KRVI U ŠIBENSKOJ BOLNICI

Zalihe su pri kraju, ali operacije idu po planu

Piše Katarina Rudan
20. listopada 2018. - 12:49

Zbog nestašice tekućine koja život znači, posebno krvnih grupa "A" i "0" pozitivne, a, prema informacijama koje stižu iz kliničkih bolničkih centara u Hrvatskoj, smanjene su i zalihe ostalih grupa, otkazuju se takozvane "hladne operacije". Stoga se i dalje poziva dobrovoljne darivatelje da hitno daju krv. Kakva je situacija sa zalihama krvi i krvnih pripravaka u županijskoj Općoj bolnici Šibenik, upitali smo dr. med. Ivanu Skorić, koja je specijalist transfuziolog na Odjelu transfuzije.
– Opću bolnicu Šibenik krvlju opskrbljuje KBC Split zato što su oni centar koji prikuplja, proizvodi i distribuira krv i krvne pripravke, i mi, prema ugovoru, dobivamo određene količine. Trenutačno su, zbog nastalog stanja, količine krvi u našoj ustanovi na donjim granicama, ali za sada nije bilo potrebe za otkazivanjem operativnog programa. Ako bi se ovakva situacija nastavila, postoji mogućnost da će doći do otkazivanja nekog operativnog programa, naravno, koji nije hitan. Inače, donja granica podrazumijeva da morate osigurati dovoljne količine krvi za hitne operativne zahvate ako do njih dođe. Zbog toga što nam KBC Split isporučuje manje krvi i krvnih pripravaka, provodimo restriktivno transfuzijsko liječenje. To znači da kronični hematološko-onkološki bolesnici, odnosno pacijenti koji boluju od malignih bolesti, čije stanje zahtijeva ponovljena transfuzijska liječenja, primaju smanjenu dozu krvi. Naravno, ako to dopušta njihovo trenutačno zdravstveno stanje. Dakle, ako su do sada primali tri, sad im dajemo dvije doze krvi, i to u dogovoru s njihovim kliničarem – rekla nam je dr. Skorić.
U Općoj bolnici Šibenik je tijekom prošle godine obavljeno oko 6000 operacija. Od toga je u bolničkoj skrbi obavljeno oko 3800, a ostalo su operativni zahvati u jednodnevnoj kirurgiji i dnevnoj bolnici.
Neovisno o tomu što se na širem šibenskom području, u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Šibenik, redovito provode akcije darivanja krvi, prikupljenom krvlju od 2013. godine ne "raspolaže" šibenska bolnica. Desetljećima prije, akcije darivanja krvi provodile su se u suradnji s Odjelom transfuzije šibenske Opće bolnice. Njihovi djelatnici su vadili i prikupljali krv, a dobrovoljni darivatelj je mogao, osim u organiziranim akcijama, krv dati i na samom Odjelu transfuzije. Međutim, kako je 2012. godine donesen novi pravilnik i krv mora biti testirana prema standardima EU-a, formirane su banke krvi. Tada je Klinički bolnički centar Split postao jedan od centara banke krvi i od siječnja 2013. godine organizirano darivanje krvi provodi njihova ekipa s Odjela transfuzije. Akcije darivanja krvi su drugi tjedan u mjesecu i prema rasporedu provode se na području cijele županije, u mjestima gdje postoje klubovi DDK-a ili organizacije Crvenog križa, dok je za srednje škole akcija jednom godišnje.
Od Tonke Mikulandre, ravnateljice Gradskog društva Crvenog križa Šibenik, doznajemo da za sada nisu imali izvanredne akcije prikupljanja krvi, ali ako bude bilo potrebno, u dogovoru s Transfuzijom KBC-a Split, pozvat će svoje darivatelje da daju krv. Kao i prethodnih, i ove se godine akcije provode redovito i do danas je prikupljeno 943 doze krvi. Društvo "pokriva" područje nekadašnje općine Šibenik, a bilo je to područje od Pirovca do Rogoznice i Skradina, i okuplja oko 2000 dobrovoljnih darivatelja krvi.


Godišnje oko 3300 doza
Osim šibenskoga, na području Šibensko-kninske županije djeluju i gradska društva Crvenog križa u Vodicama, Drnišu i Kninu. Objedinjeni su u Društvo Crvenog križa Šibensko-kninske županije, u čijem planu rada stoji godišnje prikupiti oko 3300 doza krvi i taj se plan u pravilu ispuni.

20. travanj 2024 08:17