StoryEditorOCM
Šibeniktrajalo dvije godine

Šibenski ‘Kamenčići‘ su europskim projektom za poljoprivredna zanimanja osposobili 20 osoba s invaliditetom

Piše Branimir Periša
12. siječnja 2021. - 13:54

S obzirom na novonastalu situaciju uzrokovanu pandemijom virusa Covid 19 te zbog mjera i preporuka Civilne zaštite kao i zaštite zdravlja uzvanika udruga „Kamenčići“ nije bila u mogućnosti održati planiranu Završnu konferenciju stoga ovim putem obavještavaju javnost o uspješnom završetku provedbe projekta "Unaprjeđenje kompetencija koje doprinose trajnoj socijalnoj uključenosti“.

Projekt je sufinanciran bespovratnim sredstvima  Europskog socijalnog fonda, u ukupnom iznosu od 1.043.338,50 kuna
Razdoblje provedbe projekta je započelo 11. siječnja 2019. godine i trajalo je 24 mjeseca.

Projekt je po Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava proveden u partnerstvu s Udrugom osoba s intelektualnim teškoćama Regoč, Slavonski brod i Udrugom osoba s intelektualnim teškoćama Jaglac, Orahovica. Provedbom projekta se doprinijelo socijalnoj uključenosti 30 pripadnika ciljne skupine (20 osoba s invaliditetom i 10 mladih do 29 godina) povećavajući razinu njihove zapošljivosti kroz edukacije u skladu s potrebama tržišta rada unutar Šibensko-kninske, Brodsko- posavske i Virovitičko- podravske županije.

Kroz provedbu aktivnosti formalnog i neformalnog dijela obrazovanja korisnici projekta su stekli verificirana uvjerenja o osposobljavanju za deficitarna, poljoprivredna zanimanja, potrebna informatička znanja i socijalne vještine čime su dodatno osnažili svoje kapacitete. Jedan od pokazatelja primjera dobre prakse provedbe ovakvih projekata je svakako i činjenica da se dio korisnika projekta po završetku edukacije zaposlio ili nastavlja daljnje školovanje što potvrđuje potrebu za osposobljavanjem i cijeloživotnim obrazovanjem kako mladih osoba tako i osoba s invaliditetom.

- Kroz provedbu projekta smo se susretali s raznim izazovima, nepredviđenim i zahtjevnim situacijama pogotovo u protekloj godini obilježenoj velikim promjenama uslijed pojave koronavirusa, no uz stručan angažman i zalaganje svih zaposlenika te ugovorenih suradnika na projektu prilagođavali smo se novonastaloj situaciji, odolijevali svim preprekama te provodili projektne aktivnosti u skladu sa svim službenim mjerama i preporukama.

Još jednom se pokazao pozitivan rezultat truda i rada udruga koje su poželjan i koristan partner državi kroz provođenje ovakvih i sličnih projekata. Pozitivni učinci se svakako ogledaju i u povećanju aktivnosti korisnika projekta na tržištu rada po završetku osposobljavanja u sve tri županije u kojima se projekt provodio što doprinosi smanjenju dodatne marginalizacije te riziku od socijalne isključenosti i siromaštva, a istodobno smanjenju odlaska mladih osoba iz domovine u potrazi za boljim mogućnostima što u konačnici doprinosi poboljšanju demografske slike u RH - naveli su iz udruge Šibenski kamenčići.

23. travanj 2024 20:37